Sunday, April 26, 2009

Puding ntah apa-apa

hihi...Ummi ada beli sponge kek tapi lom habis..then terpikir nak mereka-rekacipta...so...jadilah pusing ntah apa-apa ni...Ummi guna 2 jenis perisa jeli...kiwi & peach...then layered dengan kek & fruit cocktail....pastu curah dengan susu cair+ syrup fruit cocktail waktu nak makan as sos dia...yummy...

Budak nih demam sebab tgh tumbuh gigi taring bawah 2 batang kiri & kanan serentak



Ni lah rupa puding Ummi...nampak layer bwh sekali jeli kiwi, then layer kek..then fruit cocktail..then jeli peach tak berapa perasan sbb dia memenuhi ruang yg ada

ni rupa bila dipotong


inilah rupanya senget-benget memotongnya sebab ada buah..haishhh
UPDATE RECIPE:
bahan-bahan:
2 peket jeli(any flavors)
swiss roll cake/sponge cake(dipotong nipis)
fruit cocktail
susu cair
cara membuatnya:
mula-mula masak 1 peket jeli
dah masak,masukkan dalam loyang/bekas
biarkan keras sedikit
susun potongan kek tadi di atas jeli
susun buah2an cocktail
masak 1 peket lagi jeli
curah di atas buah2an cocktail tadi
sejukkan di dalam peti sejuk
sebelum dihidang, campurkan susu cair+ syrup fruit cocktail dan tuang di atas potongan puding tadi.....as easy as ABC kan :)
SELAMAT MENCUBA!!!



11 comments:

  1. sedapnyer akak...kasi la resepi...baju alysha pakai sama dengan baju danish hehehe...

    ReplyDelete
  2. salam..
    nampak cam sedap.. hahah, kalo dah suka puding, rupa bukan lagi ukuran..
    siannya Alysha, demam tumbuh gigi yer.. Anis gigi baru 4 bawh, 4 atas.. belum nampak tanda2 nak tumbuh baru..

    ReplyDelete
  3. koci,

    tulah memula terpikir sapela babyku nih..hihi..nak resepi...boleh...senang banget

    ReplyDelete
  4. kakyong

    a'ah...rasa sedap..rupa hancuss..hihi..ooo anis 4 btg ek?alysha ni yang ke 13 kalo x silap

    ReplyDelete
  5. salam kak ina..cam best lak..nk try lorrr..akak guna jely brand per?

    ReplyDelete
  6. Abqari...

    hihi...cubalah...akak guna brand ape ek?adehhh lupa lak...sbb brand itu je yg ada kt kedai runcit dekat umah time tu..main amik je x perasan brand apa...tapi byk brand kat pasaran kan...akak penah cuba brand Nona.,,sedapp

    ReplyDelete
  7. nampak sedap :) nak cube wat gak laa..dolu penah wat puding roti tapi oven mlotup lak hhehehe

    ReplyDelete
  8. hehe...cubalah..tapi,potong nipis2 kek tuh..baru sedap...

    oven meletup???erk..scarynya

    ReplyDelete
  9. salamwrt.
    kak ina dah try dah...tp luper nk amik gambau ler..hehe..nnt buat lg..anyway.TQ!

    ReplyDelete
  10. Abqari,
    dah cuba ye?bagus2x...next time amik pic nya ye

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages