Friday, April 24, 2009

sedih...gusar

sedikit petikan dari sebuah akhbar tempatan hari ini
"Selasa lalu, Najib mengumumkan kerajaan meliberalisasi 27 sektor kecil perkhidmatan dengan memansuhkan syarat pegangan ekuiti tempatan, berkuat kuasa serta merta dalam usaha menarik pelaburan asing, teknologi dan menjana peluang pekerjaan bertaraf tinggi. "

Oh dear....I'm not against anyone...tapi perkara-perkara seperti ini amat membimbangkan hati Ummi...sedikit demi sedikit keistimewaan peribumi ditarik...dihapuskan...apa lagi yang akan tinggal untuk anak-cucu kita nanti....siapa yang kuat, kekal hidup...siapa yang lemah, tersingkir mati...


Setiap kali perkara seumpama ini berlaku, Ummi akan segera teringat kepada lagu Warisan yang Ummi wajib nyanyikan setiap minggu selama 5 tahun di perhimpunan sekolah Ummi dulu...setiap kali nyanyikan lagu ini dulu(dari Form 1-5) ...kami semua amat bersemangat...*sob*Ummi amat sedih di kala menaip entry ini...amatttt sedihhhhh


Lagu Warisan

Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi
Airmata darah bercampur keringat
Bumi milik diancam orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cita lenyap di arus zaman

Indahnya bumi kita ini

Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ke tangan yang lain
Pribumi merintih sendiri
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutup hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan gagah perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayu kan gagah di Nusantara

9 comments:

  1. kak ina, sorry saja nak tambah.
    antara line ini:

    Pribumi merintih sendiri
    Kan lenyap peristiwa semalam

    ada lirik "masa depan sungguh kelam" kan kalo tak silap saya?

    memang sedih tengok hak kita sikit demi sikit makin hilang. harap2 anak2 kita terbela lah hendaknya.

    ReplyDelete
  2. Kak ina,

    meremang bulu roma nieza sambil nyanyi lagu ni .. teringat zaman kita sekolah dulu2

    skrg ni zaman makin mencabar, apa kadik dgn anak2 kita nanti yerk .. apa yang tinggal ??? risau bila pk balik ... dah2 la kita pun takde duit berkepuk2 nak tinggalkan utk derang .... cuma ilmu jerk yang mampu.

    ReplyDelete
  3. Tu la kan, makin lama, makin susah la anak2 dan cucu2 kita.. Ilmu, pegangan hidup yang sempurna, ilmu untuk survival kene ada...
    Masa dulu senang jea dapat loan, lepas tu convert to biasiswa. Sekarang nie semua kena pinjam.. takde biasiswa cam dulu2. Jangan jadi cam Spore sudah, mmg la liberasi tapi top2 management semua siapa? Singapura dah bertukar Singapore.. orang melayu dah kemana, padahal dulunya tanah orang melayu...
    generasi sekarang pun semangat kemelayuan dan keislaman dah semakin pudar dikalangan belia.. tu la yang sedih

    ReplyDelete
  4. zety,

    betul tuh...ada lirik tuh
    akak sbnrnya dah ingat2 lupa
    n
    lirik ni pon akak google kat internet

    sungguh sedih mengenagkan nasib anak2 kita nanti

    ReplyDelete
  5. Nieza...

    itulah kan...kalo dulu org2 tua dulu xde rete tingglakan ilmu insyaALlah anak2 boleh survive..but now, ilmu pun mudah je dibeli...masyaAllah

    ReplyDelete
  6. nadnye,

    setujuuuu sangat...secara tak sedar..satu demi satu ditarik/dihapuskan...lelama apa je yg tinggal untuk kita pertahankan

    ReplyDelete
  7. Salam..

    pemimpin melayu kita ni terlalu lembut hati.. our 1st PM tak ikut nasihat sukarno/suharto, which advice jgn bg hak kpd pendatang (c1n4 & 1nd14)..
    jiran daku, chinese-Indonesia (muslim).. (siapa kata cina-indon tak ckp cina.. huhuuh) dah 10 thn lebih dok mesia, dah dpt ic merah pun.. dia kata di Indonesia, cina tak boleh beli tanah.. cina-indon memang tak semewah cina-mesia.. tp kalo melayu-mesia nak beli tanah sana.. senang jer..
    kita di mesia ni, bila 2-2 kaum tu minta, mudah aje depa dpt, pemimpun kita berlembut tulang dari lidah.. huhhhh.. (jahat sungguh mulut daku jalo ckp bab ni..)

    ReplyDelete
  8. New stock arrived!! OshKosh, Mothercare, Carter's, Oilily...Grab yours while stock last!! http://eazyshop2u.blogspot.com/

    ReplyDelete
  9. bib

    bab2 nih mmg kita berdesup sikit kepanasan hatinya kan...tp tulah...seetengah co. melayu ada yg terang2 bg opp.keje khas kat bukan org kita

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages