Saturday, October 30, 2010

Checkup at 2 months

kuar umah nak ke hospital dah

pandang je Kakak seolah2 berkata 'sy x nak kene jab'


Firas Zahin dah ready nak bertolak ke hosp.

Pagi-pagi hari ni kami semua bertolak ke Hospital Pantai Ipoh untuk amik jab 2 months untuk baby Firas...patutnya kene jab last week tapi ada hal lain x dapat pegi...minggu ni pun patutnya Ayah cakap takyah pegi lagi sebab Ayah belum balik dari outstation kat Miri...Ayah suruh tunggu Ayah balik minggu depan tapi Ummi taknak tangguh2 lagi bab imunisasi ni..tak elok dilewatkan sangat...so,Ummi mintak izin Ayah nak drive sendiri ke Ipoh..for the first time, Ummi drive sendiri ke Ipoh...so, sebelum bertolak Ummi visualize dulu laluan/jalan2 mana yang Ummi perlu amik...alhamdulillah, kami selamat pergi dan balik tanpa SESAT..muahaha

Sampai ke hospital jam 9.15am, Dr. Lee belum sampai, even klinik dia pun blom buka!!!padahal, kat pintu tertera clinic hours mula jam 8am...sib baik le tak pegi awal2 pagi lagik...bila klinik dah buka, dah daftar bagai, jenuh menunggu doktor pulak yang buat visit kat klinik bersalin..visit all the newborn babies etc....at last, jam 10.30am barulah doktor masuk klinik dia..fuhh...jenuh menunggu...dahle ramai patient dan ruang menunggu yang terhad dan boboys Ummi yang x reti duk diam dek blom bekfes...

Sib baik Ummi dapat no. 3, kejap je dapat jumpa doc...alhamdulillah, baby Firas sihat takde masalah...doc cakap masalah dia duk muntah tu dipanggil as REFLUX dan doc dah terangkan all the details pasal tu...doc cakap takyah risau sebab weight gain dia memberangsangkan...lepas tu, kene jab kat peha kiri...menangis le kejap sampai Ummi dukung baru diam...perkembangan berat baby Firas:

berat lahir : 2.7kg

berat 1 bulan : 3.25kg

berat 2 bulan : 4.8kg

alhamdulillah...moga baby Firas terus membesar dengan bagai johan sihat

beralih dari topik tu...

waktu menunggu tu, awal2 tu ada lagi 2 patient(chinese) menunggu bersama baby masing2...yang sorang tu baby dia baru seminggu, datang nak amik darah sebab ada kuning (Ummi senyum kat nenek yang pangku cucu tuh tapi dia buat muka sombong dan x balas senyuman Ummi pun)...yang sorang lagi tu baby dia datang untuk amik jab sebulan...pun dipangku oelh nenek dia dan nenek dia ramah mahu layan Ummi berbual

yang mengejutkan Ummi, tiap kali baby tu merengek, both babies diberi air kosong....isk...baby sekecil tu dah minum air kosong??? bila dah 2-3 kali merengek barulah diberi susu botol...both mommies tuh muda2 lagi dan obviously memang anak sulung diorang...sian tengok diorang angkut bag/bakul bagai sebab terpaksa bawak termos,susu,air masak untuk buat susu baby...dan perlakuan mommy yang baby dia umo seminggu tu amat menarik hati Ummi...sebabnya: bila dia nak prepare air kosong untuk baby dia, caranya begini:

  • memula masukkan air kosong sejuk dalam botol
  • pastu mommy tu teguk sikit
  • pastu masukkan air panas sikit dalam botol
  • pastu mommy tu teguk lagik
  • then baru dia bagi baby tu hisap(bila suhu air tu dah sesuai la kot)

first time Ummi tengok orang buat camtuh waktu nak prepare air/susu untuk baby...how interesting...


4 comments:

  1. alhamdulilah baby firas sihat membesarrr gitu...

    tahniah juga driving sendiri dgn anak2...

    kecian baby org tu...sebab klu sayalah..bdk2 nak susu..tgh nangis2..mmg kelam kabut bancuh susu..

    teringat ada mcm kisah kawan saya..dia pun jenis berperaturan sgt sebab dia ikut sgt menda yg dia baca..
    penat nasihat pun bkn nak dgr..kecian anak dia..meraung nak2 susu..di catu bg air suam jea..

    ReplyDelete
  2. lin..

    hehe..tq..kene belajar berdikari gak kan

    aah kan..sian disuap air kosong jek..maybe lain orang lain caranya..maybe diorang memang jenis bagi air kosong kut

    ReplyDelete
  3. seronoknya kakak dukung bb firas:) dah semakin montel...sedap gomol2 tuh:):)

    ReplyDelete
  4. mieja...

    Kakak memang suka sangat dukung adik which akak x brp kasi sangat sebab takut adiknya asek nak berdukung je kang..susah lak jadinya..hehe

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages