Tuesday, October 19, 2010

Medela Freestyle...


bersalin kali ini...persediaan ke arah BF memang Ummi dah buat awal-awal lagi...malah untuk breastpump pun Ummi cuba beli yang terbaik di pasaran....dengan harapan nak fully BF dan nak buat stok melonggok-longgok b4 naik keje...dan juga memikirkan perjalanan untuk BF semudah pengalaman Ummi bersama Alysha dulu



tapi jangkaan Ummi meleset sama sekali...BF Firas Zahin amatlah mencabar Ummi...sampaikan pada satu tahap Ummi dah give-up sangat...siap dah bagitau Ayah, kali ni tak dapatla nak BF baby macam dulu sambil air mata bergenang...memang waktu tu Ummi rasa FRUST sangat...

yela kan..preparation dah beriya..tup-tup baby pulak x reti nak latch on....kene pump 24-7...pastu once dia dah reti isap direct, susu pulak tak cukup-cukup macam majuk atau Firas yang kene growth spurt minum banyak amatssss sampai terpaksa topup FM...huwaaa



pengalaman Ummi menggunakan BP waktu Alysha dulu:



b4 bersalin, beli Avent manual


  • dalam hati memang xde confidence nak fully BF langsung...ingat nak mix FM n BF

  • tetiba susu cam banyak dan Alysha pulak menyusu tak kuat...memang mudah

  • guna Avent pulak memang selesa

  • bila naik keje Ummi ngepam guna Avent

  • tiap kali ngepam kompem dapat >5oz

bila dah selesa mengepam dan confident boleh fully BF, Ummi beli Spectra 3 untuk jimatkan masa sbb. double electric pump



  • guna Spectra memang jimat masa sebab dapat pam both breasts serentak

  • hasil perahan naik sket ke 6oz each session

  • cuma Ummi tak berapa suka sebab senang sangat susu masuk tubing dan terus masuk ke motor...2 kali kene antar g servis disebabkan mende nih

lepas 6 bulan guna Spectra, hati semakin gilakan BP...teruja nak cuba Ameda Purely Yours pulak...padahal waktu tu, blom ada mana2 kedai kat Mesia yang jual BP nih...maka Ummi beranikan diri beli dari UK



  • guna Ameda sama je macam guna Spectra 3 cumanya:

  • B tak sakit macam sedutan kuat Spectra

  • tak sesenyap Spectra tapi xdela kuat bunyinya...macam bunyi anign jek 'hisss''hisss'' gitu

bila Ummi dah stop BF Alysha pada umur 2 tahun dan later dah decide taknak tambah baby lagik...dengan berat hatinya, Ummi dah jual Ameda kesayangan Ummi tu while Avent masih Ummi simpan


pastu, baru je iklankan Avent nak dijual, Ummi dapat tau Ummi preggie pulak...terus kensel jual Avent sebab Ummi sayang sangat ngan Avent nih...dan Ummi decide nak beli BP terbaik buat kali ni = Medela Freestyle


memula pas bersalin dulu Ummi still guna Avent (waktu Firas still x reti latch on dan Ummi mengepam siang dan malam) for the first 3 weeks...takde istilah lenguh tangan sebab Ummi memang serasi ngan Avent nih...lepas raya baru Ummi mula guna Medela Freestyle(FS)...tapi, percaya atau tak, Ummi tak reti nak guna handsfree kit dia..huhu...tapi still Ummi leh buat handsfree dengan selitkan pemegang FS tu kat celah bra (2 orang kawan Ummi yang pakai FS pun x reti guna handsfree kit tuh bila Ummi tanya dan dorang ajar guna cara selitan tuh)



  • pada Ummi, output menggunakan FS dan Avent adalah SAMA...takde beza pun

  • yang berbezanya, bila guna Avent tangan Ummi x free nak buat bende lain while guna FS Ummi boleh sesambil baca paper ke, taip blog ke(macam skrg nih..Ummi blogging sambil pumping hehe)

selain tu, takde beza pun FS ni...sebab output wise masih sama..tetiba Ummi teruja pulak nak guna Avent IQ Duo..huhu...sebab Ummi ni memang pencinta Avent agaknya....


15 comments:

  1. ramai ibu2 BF akan jatuh cinta balik pada pam terawal mereka..sama kes cm Rozy..sbb FS dia buat hal, dia jatuh cinta balik sama avent..bagi saya yg hny ada 1pam, Spectra..itula cinta awal n akhir..hihih

    ReplyDelete
  2. BF mmg bkn sst yg mudah.. walaupun sy takde pengalaman BF sepenuhnya, sy dh gagal masa cubaan pertama dulu sbb takde ilmu. Skrg nih sy dh nekad, komited dan yakin nk teruskan BF utk 2nd time.. don't think a lot about the supply but think about the best thing u had given to ur child...

    ReplyDelete
  3. maybe sbb akak stress pk output. Takpe kak, bf mmg tough. Kita cuba sekadar mampu

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. emm.. mungkin ada yg serasi ada yg tak ....

    ada sorang kawan kita pun, dari avent tukar ke FS .. skrg ni nak bersalin sorang lagik nak carik avent balik.

    ni yang buat nieza malas nak carik pam baru utk next baby kak .... takut tak rasi dgn jiwa sbb 2anak dah sedap dgn avent walaupun single ...

    ReplyDelete
  6. Dayah...

    1st BP akak=Pureen manual yg jenis tarik tuh waktu BF Haiqal dulu...x best, sakit wooo

    tapi 1st BP wktu BF Alysha mmg cinta pandang pertama...walaupun hanya pam manual

    ReplyDelete
  7. puterihannan...

    betul tuh...bukan mudah nak BF rupanya...and true...it's what we had tried our best to give to our lil ones :)

    ReplyDelete
  8. aida...

    memula dlm pantang mmg stress..tapi skrg ni rilek jek..tapi mmg output gitu je

    ReplyDelete
  9. nieja..

    xyah tukar2 BP...nieja stick jek ngan Avent Uno tuh...dah mantops

    ReplyDelete
  10. kak ina,

    kalo gitu mmg COMPOM LA .... malas nak melabur lagik ..

    aii lappp you la kak ina ... boleh la pk carik benda lain yg lagik paedah ... huhuhu

    ReplyDelete
  11. akak, baby firas minum brp oz sekali minum?sehari brp botol? anak saya Zharief ni pun da kuat minum..risau kot2 susu x cukup..sekali pump akak dpt brp oz?saya cuma dapat 4oz jer..risau kot2 x cukup nnti..dah la cetek ilmu psl bf nie..

    ReplyDelete
  12. hez..

    chaiyookk dan selamat BF with fullterm..

    ReplyDelete
  13. niejaa..

    aha...simpan duit rembat bende lain lak

    ReplyDelete
  14. Ummi Nazhan..

    both Zharief n Firas hv the same birthdate kan :)

    baby Firas akan habiskan 3-4 oz setiap 2-3 jam

    tiap kali pam akak pun akan dapat around 4-5oz jugak...seiring dengan keperluan baby kita

    jgn risau2...insyaAllah, ada rezeki buat anak2 kita :)

    ReplyDelete
  15. bib..

    insyaAllah..tgh kumpul semangat

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages