Monday, October 11, 2010

Update on Firas Zahin


Last Saturday, bawak Firas g klinik kanak-kanak kat Ipoh...klinik Yee...ini kali ke 2 ke klinik Yee...1st time pegi dulu tahun 2008, bwk kakak Alysha g jab..huhu...jenuh pusing nak mencari klinik nih...sebab memula rasa cam senang je...tapi kami somi isteri nih memnag FAILED kalo bab jalan-jalan ke Ipoh ni...ntah nape la...rasa jalan kat Ipoh ni paling complicated...amat sangat..huwaaa


dekat setengah jam berpusing-pusing sana sini...at last, jumpa la klinik ni...sib baik lom ramai orang...kami patient ke 2...memula, disuruh timbang berat....WALLAAAAAA.....dah 4.2kg....!!!! baru je jab sebulan 2 minggu lepas berat 3.25kg...huhu...naik sekilo dalam 2 minggu.....caiyokkkk


patutla booties dia banyak yang dah tinggalkan bekas kat betis dia...
patutla bila dukung dia dah rasa mantap gitu
patutla pipi makin gebuzzz n sedap Ummi cium2
dan memang patut pun berat naik banyak sebab....
asek nak menyusu jekkkk



lagi 2 minggu nak kene jab untuk 2 bulan pulak
nanti nak tengok berapa kg pulak naik dalam masa 2 minggu


tujuan bawak Firas ke klinik kanak-kanak sebabnya:

dalam hidung dia bunyi cam ada selsema yang buatkan dia x selesa bila menyusu
dan Ummi perasa cam ada bunyi wheezing sket kat dada dia
plus ada batuk2 kecil
bila doc check..alhamdulillah takde pape
tapi doc kasi decongestion drop untuk hidung tersumbat tu
Ummi tanya jugak kes Firas ni sokmo muntah lepas menyusu
emm bukanlah lepas menyusu je terus muntah
tapi, baby Firas ni sukaaa sangat mengeliat
so lepas minum, kalo dia mengeliat, kompem muntah balik susu
walau dah burp kan
doc check perut dia, xde colic
doc cakap xpe, x yah risau
berat dia pun naik
so no worries
hemm...sama sebijik cam kakak Syafiqah dulu
kuat nyusu, lps nyusu muntah kekadang memancut
tapi berat naik mencanak2
meh tgk picas Firas





di usia 44 hari...dah get ready nak letak atas katil untuk tido malam

pipi dah mula mengembang



ni otw nak g klinik ari Sabtu baru2 ni

lihatlah pipi dan leher dia yang berlapis2 tu

salam aunties.....baby Firas on his 48th day














23 comments:

  1. rsa cam baru lagi akak bersalin..daaaaaa abis pantang eh..wekekke

    alor..dah mkin bambam..:-)

    ReplyDelete
  2. oh ya..lupa nak habaq..rafiq pon kuat muntah

    sampai umur 6 bulan

    tapi berat menten naik..
    org2 tua kata..budak kuat muntah..badan hantap!

    ReplyDelete
  3. da habis pantang ye kak..alhamdulilah....saya mmg x de experience anak muntah2 ni kak..tak tahu camna...

    comel, tembam...cukup segala...sihat baby firas..
    ;))

    ReplyDelete
  4. rose..

    aah kejap je masa berlalu
    oo rafique pun kuat muntah gak ye?tu la pasal..agaknya overfed kut, sbb tu muntah..tapi berat naik gak kan

    ReplyDelete
  5. lin,

    alhamdulillah dah abis pantang...

    ReplyDelete
  6. aida...
    kuat nyusu..kuat muntah...sedar2 dah bambam

    ReplyDelete
  7. aida...
    kuat nyusu..kuat muntah...sedar2 dah bambam

    ReplyDelete
  8. aida...
    kuat nyusu..kuat muntah...sedar2 dah bambam

    ReplyDelete
  9. salam Ina
    wah Firas dah makin tembam
    masa camnilah yang best nak cium-cium,kan Ina.
    cian Firas,Firas muntah balik kenapa ya Ina?

    ReplyDelete
  10. ummu..
    aah..best gomol2..dahtu dah pandai senyum skrg ni..lagi la best seom2 dia

    pasal muntah balik tu...sbnrnya kalo dia duk diam pas nyusu,ok..tapi kalo dia duk mengeliat2 tu yg muntah balik

    ReplyDelete
  11. Salam Tuan Umah,

    Pemberitahuan, saya dah bertukar bloglink yang baru... http://sw33tdarling.com.. anda dijemput, silalah berkunjung

    ReplyDelete
  12. salam, eh nama anak kita lebih kurang sama lah. ermm...nak share jugak. my baby zaheen pun kalau minum mesti ada sikit yang susu yang dia kuarkan dari mulut. Bukan muntah, tapi orang penang cakap termuak. bawak pi jumpa paed, dia bagi susu Novalac AR. tapi la ni kami bagi dia Enfalac A+ AR. AR stand for Anti reflux. Susu ni ada tepung kanji as agen pemekat, so tat bila bb minum, dia jadik pekat dan keras dalam perut. so tendency nak kuar semula tu minimal.BIla kami tukar dari Novalac AR ke Enfalac A+ AR, Zaheen langsung tak muak, tak kembung dan tidur malam lebih selsesa..dan bunyi macam selesema pun terus hilang :)

    ReplyDelete
  13. salam kak...remember me?..lame xdgr citer kak..
    bby aunuddin pun same cam firas,pas nyusu kuar balik..tp bab nyusu mmg superb,kuat bebenor..

    bby firas dh tembam dah..kak,kiter pun dh habis pantg..hureyyy!!

    ReplyDelete
  14. cinta,
    aah..sama namanya...my zahin bukan sbb susu rasanya sbb dia on formula milk 10% je, mostly breastfeed...dia termuak ni sbb dia suka sgt mengeliat dan buat bunyi meneran2

    ReplyDelete
  15. hasnoleilla

    mestila ingat geng setia RH...dh abih pantang gak ye?best kannnn

    ReplyDelete
  16. wui....comelnye baby firas...nak cium sikit!!!

    ReplyDelete
  17. Salam kak Ina, hajat nk bertanya kabar psl Firas ;), tetgk ada citer baru ya...

    Akak, kalau lepas minum terus muntah n muntah dia fresh..bukan jeluak. Biasanyer coz overfeed atau sometimes because masa minum dia laju sgt swallowing. Boleh juga kalau akak menyusukan, tinggikan kepala 45 degree.

    Kalau dia jeluak, makna keluar muntah susu tuh, then baru la kemungkinan colic.

    Hope this helps ;)

    ReplyDelete
  18. aja...

    memang akak rasa dia nih overfed...sbb siang hari akak tak 100% direct BF..akak ngepam gak bagi bibik kasi baby minum dlm botol...ajar awal2 sbb xnak jd cam alysha dulu yg nipple confusion n x nak botol bila akak naik keje

    si bibik pulak asal baby nangis je sumbat susu...huhu..dah beribu kali remind yang baby nangis x semestinya lapar

    ReplyDelete
  19. kakyong

    alhamdulillah..makin naik abdan dia

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages