Sunday, October 10, 2010

Bolehkah kembali langsing selepas bersalin caesarean?

Persoalan inilah yang asyik bermain-main dalam fikiran Ummi sebaik saja dapat tahu terpaksa bersalin secara caesarean kali ini...sedey sangat...camne nak kurus nih..?kan takleh bertungku, berbengkung, berurut sampailah lebih kurang sebulan lamanya..isk isk..tak dapat Ummi bayangkan camne keadaan Ummi selepas habis berpantang kali ini
Pengalaman Ummi tiap kali lepas berpantang bersalin sebelum ini:
  • Bersalin kali-1 1998 - bersalin secara normal
  • jumlah pertambahan berat waktu preggie = 15 kg
  • selepas habis berpantang, hanya turun 12 kg...3 kg lagi menten kekal kat badan...huwaaa

  • Bersalin kali-2 2000 - bersalin secara normal
  • jumlah pertambahan berat waktu preggie =12kg
  • selepas habis berpantang,hanya turun 11kg...1 kg menten kekal kat badan gak

  • Bersalin kali ke-3 2002 - bersalin secara normal
  • jumlah pertambahan berat waktu preggie=10kg
  • selepas habis berpantang, turun balik 10 kg

  • Bersalin kali ke-4 2007 - bersalin secara normal
  • jumlah pertambahan berat waktu preggie=7kg
  • selepas habis berpantang, turun 10 kg ..huhu..maveles

  • Bersalin kali ke-5 2010 - bersalin secara pembedahan/caesarean
  • jumlah pertambahan berat waktu preggie=10 kg
  • selepas habis berpantang, turun 10 kg...yeyyyyy

Jika diperhatikan, lepas bersalin kali pertama dan kedua dulu memang lemak-lemak degil melekat di badan...sebabnya....tak fully BREASTFEED baby...dari awal dah selang seli ngan FM...anak pertama Ummi tu lepas 3 minggu je memang 100% on FM...huhu...sedey betul bila dipikirkan balik

Anak ke-3 pun selang seli ngan FM...tapi disebabkan Ummi dah mula masuk kelas balik waktu dalam pantang dan juga menjaga Kakak yang kene demam denggi teruk di Hospital Kajang, makanya lemak-lemak di badan cepat le turun

Berpantangkan Alysha yang ke-4 sangatlah BEST...sebab Ummi fully breastfeed from day 1 lepas bersalin...Alysha pulak dari awal takde masalah latching dan menyusu ikut jadual...hanya akan bangun menyusu tiap 2 jam waktu dalam pantang dan kemudiannya beralih ke tiap 3 jam...maka, berat Ummi pun turun dengan jayanya

Berpantang kali ini...Ummi memang tak harapkan apa-apa miracle yang badan Ummi akan kembali seperti sediakala...yang Ummi fokuskan adalah supaya luka pembedahan cepat sembuh supaya Ummi dapat uruskan anak-anak dengan lebih sempurna...sepanjang 44 hari berpantang (which was tak macam berpantang pun), Ummi duk kalut makan itu, makan ini, amik supplement itu ini...sebab nak segera sembuh

tapi bila timbang lepas abis berpantang, wallaaaa.....dapat balik berat b4 preggie...dan Ummi tau kenapa berat kali ini mudah turun berbanding yang dulu-dulu....sebabnya...Ummi BREASTFEED si Firas Zahin dan sesungguhnya....baby Firas ni kuatttt menyusu sejak jaundice dia dah sembuh...kalo tak, asek tido je siang malam

Jadi, pada mommies yang terpaksa bersalin secara caesarean..janganlah risau untuk mencapai semula berat badan seperti sebelum mengandung..insyaAllah, berkat menyusukan baby anda sepenuhnya, anda juga mampu...heheh....

Bulleted List

4 comments:

  1. bib

    sy x risau berat pas pantang..yg sy risau berat naik pas masik keje sbb byk godaan

    ReplyDelete
  2. bestnya dah ramai anak...blh ja langsing. yang ptg BF terus...

    ReplyDelete
  3. mama fiyan..

    memang ramaiiiii..haha...betul tuh...nak turun berat badan kene BF baby

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages