Wednesday, October 6, 2010

Cabaran berpantang kali ini

hari ni dah hari ke 45 berpantang

dah merdeka la jawabnya
walau hakikatnya Ummi dah lama merdeka
tapi bab makan memang Ummi still strictly berpantang
bab berjalan2 je Ummi takde pantang
hehe





dah boleh makan macam biasa le kan
tapi xdela craving nak makan pape pun
so makan macam biasa ajela
except for makanan berbisa mcm rebung,keladi,laksa etc---memang pantang setahun





berpantang kali ni Ummi rasakan paling mencabar
setelah 5 kali bersalin

nape?




  • berpantang setelah bersalin czer...sangatlah hazabbbb
  • Ummi dah story sebelum ni...semuanya payah even nak jaga baby pun payah


  • Alysha& Adam kne chic pox serentak
  • jenuh nk bwk lari baby xnak kasi Alysha pegi dekat
  • jenuh nak layan kerenah Alysha yg nak Ummi je
  • time tu pulak luka luar dalam masih baru
  • sakitnya Allah aje yg tahu


  • memalam kene jaga baby & Alysha sorang2
  • baby nangis nak susu, ada masanya Alysha pun nangis jugak...huhu
  • ada masanya baby x nangis, Alysha lak tetiba nangis
  • banyak kali dah memang Ummi tak tido semalaman
  • kalo dulu at least Ayah ada bersama waktu berpantangkan Alysha...ini Ummi sorang2 menjaga 2 'babies'

  • maid pulak asek buat hal
  • kejap bgtau nak sambung keje lagi 2 tahun(sekarang dah tahun ke 3)..kejap pulak nak g keje ngan kakak dia kat Brunei...kejap pulak duk nangis hari2 pastu bgtau nak berenti keje instantly...aduh aduh...tula..sape soh cari pasal...dah ada hasben pegi bercintun ngan org lain lak sape suruh..bila hasben ngamuk baru takut...inilah padahnya bila bagi kebenaran maid pakai henfon sendiri...hari ni pulak bagitau dah baik ngan hasben dia suruh sambung keje lagi...feninfffff aaar

  • Alysha pulak sejak ada adik ni dah berubah sangat
  • dia memang xde masalah ngan adik dia..instead, sayang banget ngan adik dia
  • tapi..kalo dulu angelic comei momei sangat...sekarng...huhu...kuat menjerit,memerintah, demanding etc....huwaaa...mesti sbb nak attention lebey nih tapi Ummi dah xde daya nak layan dia sorang jek

  • Tok datang jaga 3 hari jek sebab duk teringatkan Wan kat kampung berpose sorang2
  • so, xdela orang nak pedulikan makan minum Ummi berpantang
  • kalo ikutkan Ayah, semua disuruh makan je
  • so, Ummi pun makan ala kadar jela
  • cuma time makan memang Ummi strict sangat sebab takut perut masuk angin

  • bila time berpantang kat umah KL, Ummi rasa tenang je
  • tapi bila balik kat umah Perak ni, rasa serabut sangat kepala
  • sebabnya : umah ni kecik..tak tau nak gerak ke mana..sama la agaknya yang dipikirkan budak2 tu..jadinya asek bergaduhhhhhh jek
  • camne le kepala Ummi tak berserabut..huwaaa



7 comments:

  1. kak ina ku, sabarlah... banyak dugaan pantang, banyak pahala.. besarkan anak tanpa suami di sisi.. akak sebenarnya jadi idola ramai pembaca blog.

    Allah jadikan perempuan ni, kekuatan dalamannya lebih dari lelaki.

    insya Allah, banyak ganjaran menanti. bukan senang nak kejar syurga kan?

    ReplyDelete
  2. mungkin ada sedikit mudah dari akak sebab yus bersalin normal dan lukanya kecil saja. Tapi bab anak2 tu memang samalah kak. Anak sulung dah 8 tahun pun, masih nak perhatian, apa lagi adik2nya. Yang no 3 tu pun, sebelum ni padahal tahu je pakai seluar sendiri ker, mandi sendiri, tapi sejak ada adik, nak kita juga buatkan..huhu. Lepas tu buat perangai, ter'berak' dalam seluar selalu, bila kita marah, dia boleh kata, adik berak dalam seluar ibu tak marah pun, ibu sayang lagi, kenapa dengan Abid ibu marah..cam mana nak jawab tu. Memang saja nak tarik perhatian kita kan kak...

    ReplyDelete
  3. aida...

    memang sabar..klu ikutkan hati serabutku nih, nak je tender 24 hr notice n chow balik kl..huwaa

    akak tak rasa diri kuat tapi bila terpaksa hadapi semua sorang2, perasaan tanggungjawab mengatasi segala kelemahan

    idola?sapelah akak aida...

    memang bukan senang nak kejar syurga...tapi mampukah kita..?

    ReplyDelete
  4. yus,

    memang dorang nakkan perhatian kan...kene byk sabar jela kan

    ReplyDelete
  5. berat cabaran bila pjj..
    u ade 2 generasi anak... 1yg kecik2, & 1 dah besor.. jd memang berganda cabaran...

    yg kecik usah ckp le.. masa i bersalinkan aliya dulu.. anis plak jenis kuat memerap.. memang tensi bila 2-2 asyik nak nangis, setahun lebih nak get rid benda2 ni.. tp mujur la fikri ni bukan jenis suka memerap..

    semoga diberi kekuatan luarbiasa hez...

    ReplyDelete
  6. bib,
    memang tak sangka sgt2 mencabar PJJ tambahan lagi dgn 5 kids, 0-12 years old...

    sy sll harapkan kekuatan luarbiasa tu...

    ReplyDelete
  7. adehh kak ina.......kalaou saya mesti dah nangis...dgn pelbagai kerenah anak2....

    kak ina memang tabah dan kuat:)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages