Thursday, March 12, 2009

Cloth diaper???

Bila orang duk sibuk-sibuk pasal this new generation's cloth diaper...Ummi pon eksaited jugak...sebab Ummi memang CDing Adam dulu...I mean last 6-7 years ago...at that time, xdela CD canggih2 cam sekarang...

Last week, Ummi jumpa balik CD yang lebih kurang sama macam Adam punya dulu...baru Ummi perasan apa fungsi poket kat CD tuh..dolu-dolu tak tau dan tak kisah pon nak amik tau ...camni caranya:

CD(pink kaler) & nappy cloth yg dilipat segiempat tepat(tak lawa lipatanku)


Buka poket kat CD tu dan masukkan nappy cloth tadi


Begini rupanya sebelum dikemaskan



Rapikan kedudukan nappy cloth supaya lebey cantek& kemas


Beginilah hasilnya..not too bulky


Nih CD brand FIFFY


Model memakai CD...agak kurang kemas Ummi pakaikan buat pertama kalinya

*aida: leh paham ke caranya?

14 comments:

  1. tumpang tanya, maknanya normal nappy tu pun boleh jadi insert ek? tp kene kerap tukar la ek??

    -mama emma-

    ReplyDelete
  2. Eh, so nice...ada lagi tak pocket diaper itu macam la ni kak ina?

    ReplyDelete
  3. kak ina, pocket diapers ni mmg ada jual ekkkk ????? ok gak tp kena kerap tukar la ekk.

    ReplyDelete
  4. kak ina...
    velcro tuh tak kena pelipat peha baby ke?? aQim selalu merah² kalo kena velcro tuh.. sikit jer la yg kena tuh tapi irritate dia ler... siap garu² lagi... sebab tu ku tak pakaikan yang nih...

    ReplyDelete
  5. precious...

    iyer...boleh guna kain lampin biasa jadi insert..tahan ke tidak bergantung pada baby..kalau jns heavy wetter..mmg kene tukar every 2 hours la
    kalau alysha yg x heavy wetter..mmg tahan 3-4 jam

    ReplyDelete
  6. Umi Sufira,

    nih pocket diaper akak baru beli last week kat Tesco...

    ReplyDelete
  7. Nieza...

    ada...bolehla nak pakai siang..boleh la buat backup klu Nieza nye CD lain sume basah

    ReplyDelete
  8. ena...

    by right kene lipat...tapi alysha okey lak..xde pape efek dari kesan velcro tuh

    ReplyDelete
  9. debabnya peha alysha.. geram cam nak geget jek.. :)

    kak ina.. saya ada baaanyak nappy ni kat dlm lemari.. x guna pon since dlm pantang.. lps ni kalo insert x kering, leh guna nappy ni jek kan.. lg jimat!

    ReplyDelete
  10. Ira

    debab ke?ala close up je tuh...hihi
    in person, haluih je peha dia

    betul-betul-betul
    kalau insert tak kering, leh gantikan ngan nappy cloth nih

    ReplyDelete
  11. kak ina,

    diaper ni kalis air ke tak ye?

    ReplyDelete
  12. Zety,

    mestila kalis air..if not...lencun la jawabnya

    ReplyDelete
  13. salam..

    u beli cd kat maner yer.. (baru nak amik tahu pasal cd ni.. hihi) teman dah 2 bulan lebih tak kuor shopping.. teman pun ingat nak bg 2 anak dara ni pakai cd di siang hari..
    btw, insert apa diorg guna selain lampin biasa. i remember adik2 i dulu pakai cd dgn lampin biasa jer..

    ReplyDelete
  14. kakyong,
    yg dalam pic tuh beli kat tesco je jenama fiffy..semalam gi jusco ipoh pon byk cd nih..murah2 jek..klu selain kain lampin,boleh pakai insert yg mmg dah direka khas utk cd..tapi tak semurah kain lampin ni ler(inserts tuh byk dijual online...kat shopping complex xde)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages