Monday, March 30, 2009

Kari Ikan???





pic nih diambil malam tadi


wah-wah...macam berjanji-janji la pulak...bila Ummi bloghop harini di sini dan sini....same taste la pulak weekend baru ni ye...kari ikan...heheh...

Ummi buat kari ikan mayong...maveles...rugi Ayah xde sbb Ayah mmg hantu kari ikan nih...ada member Ummi sorang tuh bgtau till now dia masih lom reti-reti buat kari ikan stail orang Utara niwalau dia pon orang Kedah gak...maka di sini Ummi tepekkan resepi kari ikan stail Ummi yek...


Kari Ikan Ummi
bahan-bahan:
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
seulas bawang merah - dihiris
seulas bawang putih - dihiris
sepeket serbuk kari ikan
sesudu kecik halba campur
2 tangkai daun kari
1/2 kg ikan mayong(atau ikan lain)
semangkuk kecil santan pekat
2 mangkuk kecil santan cair
buah tomato
kacang bendi
air asam
garam
minyak masak

cara memasak:
-tumis hirisan bawang merah, bawang putih,halba campur+daun kari(dari 1 tangkai sahaja)
-dalam mangkuk, campurkan serbuk kari,bawang yg ditumbuk dan setangkai lagi daun kari+sedikit air--->jadikan pes
-bila tumisan tadi berbau wangi, masukkan pes kari tersebut
-kacau hingga pes tadi berbau wangi dan berwarna agak gelap
-masukkan air asam jawa
-kemudian masukkan santan cair+ikan+garam lalu ditutup periuk
-kemudian, masukkan tomato,bendi dan santan pekat
-bila tomato+bendi sedikit layu,padamkan api
-sedia untuk dimakan

-Ummi memang tak suka tomato+bendi terlalu lembek sbb itulah Ummi masukkan tomato+bendi pada langkah terakhir

8 comments:

  1. ...semo masak n makan kari nie..sedap2... bole cuba resipi nie plak

    ReplyDelete
  2. wah 3x.. siap resepi gitu,
    ely nampak no la tukang makan jerk kak ina oi.. ekekeke..

    ReplyDelete
  3. salam Hez..

    kalo kari ikan stail bersantan ni.. masakan my MIL yg paling best.. siap boh serai lagi kasi wangi...

    ReplyDelete
  4. Ealyie...

    siap resepi sbb mmg dah ada dlm kepala jek..hekhek

    ReplyDelete
  5. kakyong...

    owh cenggitu ek..tapi kalau org utara..mmg akan stick to the original recipe je..kalo tak, lain lak rasanya..yela kan...lahir2 je dah mkn kari ikan utara jek

    ReplyDelete
  6. thanks kak ina.. sgt membantuku..
    sbb ku sokmo failed bila masak kari ikan utk hasben.. (hasbenku kat sgt org utara..) hehehe..

    ReplyDelete
  7. Ira,

    haaa..kene belajaq buat gulai ikan ni...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages