Wednesday, March 4, 2009

Pocket money...vote pls

Waktu gi buat kopi panas kat pantry tadi, secara sengaja membizibody tidak sengaja tumpang sekaki perbualan mommies yg tgh minum kat pantry...topik perbualan berkisar tentang pocket money untuk anak-anak sekolah rendah...

Ada yang bagi RM3 untuk anak Tahun 1, ada yang cerita cousin dia diberi RM10 sehari etc...

Ummi???

Ummi cuma kasi RM1 untuk sek agama & RM1 untuk sek kebangsaan...hemm...kejam ke Ummi ni ye?Tapi Ummi dah survey semua makanan kat kantin sekolah (dari dulu lagi kat SKS pun Ummi dah survey sambil cuba try test rasa makanan harga makanan kat kantin)...kat SKSI sekarang, semua heavy meals eg. nasi lemak, mee goreng, mihun goreng, laksa harganya RM0.50 sepiring...kalau 2 piring memang dah kenyang perut diorang.....makanan jajan memang takde@prohibited dijual di kantin sekolah...yang ada semuanya makanan berkhasiat je macam kuih-muih @RM0.30 sekeping, kopok lekor @RM0.20 sekeping, dadih @RM0.50 sebekas...

anak-anak Ummi semua bawak bekal air ke sekolah...Kakak pulak selalu bawak bekal makanan ke sek kebangsaan sesi pagi...dan Kakak JARANG sangat guna pocket money yang Ummi kasi dengan alasan, MALAS NAK BEREBUT& BERSESAK BELI MAKANAN...sungguh feminine anakku itu sama macam Ummi dia jugak

yang the two boys pulak jarang bawak bekal...few times jugak bekal makanan yang Ummi bagi kat diorang tetap utuh tak berusik waktu balik dari sekolah....grrrr...penat Ummi masak tau...both of them sekolah kebangsaan sesi petang..so, b4 bertolak ke sekolah memang dah siap-siap makan lunch yang Ummi masakkan kat rumah...

walaupun bebudak tu tak pernah komplen duit tak cukup...tapi Ummi still duk terpikir-pikir, sikit sangat ke pocket money yang Ummi kasi kat anak-anak Ummi ye?

Meh vote berapa yang korang bagi or rasa patut bagi pada pelajar sekolah rendah with your justifications(yelah..kene tgk location sekolah jugak kat mana kan...)

  1. RM1.00
  2. RM2.00
  3. RM3.00
  4. RM4.00 ke atas

12 comments:

  1. tak bg pocket money lg..tp vote for RM1 tu kak..cukup lah tu utk budak2..kalo tak nanti benda bukan2 yg dibelinya. Mcm anak murid saya..nampak lagi suka p kedai buku habiskan duit...beli pemadam byk2 buat main tembak-tembak

    ReplyDelete
  2. erk sayangibu...anak akak yg lelaki 2 org tuh sokmo gak beli eraser bebanyak buat main..geram betul...itu baru kasi singgit..kalu banyak lagi ntah la buat apa lak

    ReplyDelete
  3. naura rasa RM1 dah ok..budak2 takleh pegang duit banyak sgt..t penuh dlm beg diorang benda2 yng tak patut beli..cam gula2 la..bagus la akak ekalkan anak2 ke sekolah..air tangan ibu lg power dr beli makanan kat kantin tu..

    ReplyDelete
  4. kalau ada bawak bekal..cukup RM1.00 kalau takbawak bekal baru RM2.00..

    ReplyDelete
  5. naurah...tulah..akak pon tak suka diorang guna duit beli jajan kat luar sekolah or beli stationery yg tak perlu kat kedai buku

    ReplyDelete
  6. Nie pendapat orang Putrajaya. Liza kasi Muaz RM3/day. Air bawak dari rumah. Pagi dah breakfast di rumah jugak. Logik is, Semua makanan kat sekolah, paling murah RM1. Nasi lemak, nugget, keropok dll.. Tapi tiap² hari mesti ada balance RM1. So, ok lah, at least balance masuk tabung.

    ReplyDelete
  7. Anonymous...

    Owh putrajaya..mahal ek semua RM1...Muaz pandai guna duit alhamdulillah

    ReplyDelete
  8. thank kak ina for this entry....bulehlah saya jadikan panduan kalu anak2 mula skolah nanti:)

    ReplyDelete
  9. heheh Mimi...dah kene plan dari sekarang...kalau lagi bagus, survey2 anak2 jiran yg sekolah yg sama ngan syaura nnti

    ReplyDelete
  10. oklah tu, anak saya tak bagi pun duit, bawak bekal tiap hari. kalau tak bawak bekal bagi la RM1.00

    ReplyDelete
  11. Anonymous...
    owh ye ke?...bwk bekal tiap hari...hemm singgit pon cukup la ye

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages