Thursday, March 26, 2009

Her First Toothbrush



Dah lama sangat nak belikan berus gg utk Alysha tapi asek tertangguh...selama ni duk sental gg dia dengan kain je...tapi lately ni dah nampak macam lemak-lemak dah mula terbentuk kat lapisan antara gg dia dengan gusi...Ummi pon cepat-cepat cari berus gg yg sesuai utk dia...sebab takmo gg dia jadi cam gg abg Adam dia..rongak sana-sini...sib baik gg susu...

Rupanya susah nak mencari berus gg untuk budak umo setahun...kebanyakan yg Ummi jumpa untuk budak 3 tahun ke atas...dah takde sangat..Ummi rembat jugakle yg untuk budak 3 tahun tu sbb comel pulak gambar kat handle berus tuh...then cari ubat gg without fluoride jenama Mukmin Junior...yang best kat belakang kotak tu tertulis...'selamat jika tertelan'...alhamdulillah....settle satu hal

Bila nak memberus, satu hal la pulak...dia takmo diberus..kene paksa la pulak...isk..payah betul nak berus gg dia....

any tips kawan2 @adik2 @kakak2 @makcik2?



13 comments:

  1. Kak ina danish dari kecik dah berus gg...mula2 pakai berus yang kita boleh masuk jari tu...berus gg tu lembut so dia suke...then bila nak berubah ke berus gg kanak2 mula Danish taknak, maybe sebab dia rasa keras sakit kot...hari tu beli ubat gg kodomo lion..yer yer jer beli letak kat mulut terus dia taknak...dia cakap nak air hahahahaha...so terpaksa pakai ubat gg baby...apa namanya dah lupa dah...

    ReplyDelete
  2. salam..

    Anis plak dia nak berus gigi (lebih kpd main actually) sbb dia tgk abg dia dok gosok gigi. tapi bukan ke betul2 pun dia berus gigi.. sbb gigi atas baru ade 4, tp 2 btg baru jer naik setengah.. gigi bawah ade 3, tp 1 baru naik setengah juga.. i selalu gosok dgn kain lampin/tuala kecik jer..
    ubat gigi pun i guna mukmin junior..

    agaknyer mungkin bg dia play with it first.. lelama dia nak la tuh.. biasa la umur mcm ni, depa ingat sumer benda utk main..

    ReplyDelete
  3. sama macam KYong.. tak bole nak paksa, bagi dia main2 dulu, Tak pun main sama2 ngan dia..

    Uzair dulu nak gosok gigi, Uwais plak tak nak... tengok budak macamane

    ReplyDelete
  4. koci,

    akak dulu pon ada gak berus gigi yg leh sarungkan kat jari je tuh
    tapi mmg meraung dia taknak diberus

    now beli yg jenis ni dia nak la jugak
    tapi puas kene pujuk macam2 cara la

    main je lebey

    ReplyDelete
  5. kakyong

    alysha nih gigi dah banyak
    geraham pon dah 3 btg klu tak silap
    sokmo bila ina berus pon dia tengok smbil sengih2
    tapi bila nak beruskan gigi dia dia katup mulut rapat2

    kalo kasi main,dia geget2 je berus tuh...lelama dicampak la pulak

    ReplyDelete
  6. nadnye

    tulah
    mmg kasi dia main2
    risau sgt tgk gg dia

    ReplyDelete
  7. saya tak de tip la kak sebab selalu baba Haziq yg beruskan gigi dia..
    ;)
    tp yg saya pernah bacalah...masa nak berus gigi tu nyanyi2 lagu yg dia suka...so sambil gosok gigi sesambil dia layan lagu fav..

    Haziq da tukar 2 kali da berus gigi..

    ReplyDelete
  8. Oo..suker berus gigi, tapi tak suker berus gigi eh? macam anak chik yg no-3 dulu. tapi chik pakse, last2 dia terpakse rela gak ;)

    ReplyDelete
  9. lin

    puas la nyanyi lagu itu , lagu ini....cenggitu jugak hasilnya

    ReplyDelete
  10. ChikYang...

    tulah
    mmg kene guna kaedah paksa rela jugak nih

    ReplyDelete
  11. cuba kasi dia pegang satu. k ina pegang satu. pastu suruh dia gosok sendiri. sambil2 tu k ina gosokkan bila ada peluang. iman dulu saya buat gitu. pehtu saya nampak dia berus toilet ngan beruk gg tu.. eiii... yuck..

    ReplyDelete
  12. cuba kasi dia pegang satu. k ina pegang satu. pastu suruh dia gosok sendiri. sambil2 tu k ina gosokkan bila ada peluang. iman dulu saya buat gitu. pehtu saya nampak dia berus toilet ngan beruk gg tu.. eiii... yuck..

    ReplyDelete
  13. ummi

    owh okey...tak penah try brush bersama-sama...nnti balik nak try
    erk...brush toilet....adeiii la iman

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages