Monday, February 21, 2011

Bila anak dah ke nursery.....

perkara² yang Ummi takuti akan berlaku,dah berlaku
antaranya:
  • cepat kene selsema & batuk
  • belum sebulan di nursery, dah 2x Firas kene jangkitan kulat kat bahagian leher(1st time dulu kat leher depan je,kali ni merebak sampai ke bahagian belakang). Doc kasi krim Candidacort. Si Firas ni memang kerap muak, Ummi saspek caretaker tak kerap keringkan bekas muak Firas & sebabkan bahagian lipatan bawah leher tu lembab sentiasa. Ada 1x tu Ummi gi amik dorang kat nursery, Firas dah muak tapi dibiarkan aje muak tu membasahi baju tanpa dilap. Siap cakap lagi 'Dia muak ni tadi'...Yang ditugaskan jaga baby < 2 tahun ni muda lagi orangnya...awal 20an & rasanya blom pun kahwin lagik...


nampak kat lelemak leher dia tuh memerah yang dah nak pudar sbb dah letak krim tu


lagik
closeup...kalo time baru tumbuh, memang merah sangat kalernya...

Di nursery nih, ada few things yang tak disediakan. Contohnya:
  • kene bwk air panas sendiri dalam termos (1st time dulu bagi termos kecik je,pastu disuruh beli termos besar pulak)
  • kene bawak plain water sendiri (untuk buat susu)
  • diorang tak handle EBM pakai air panas...kene bawak warmer
  • takde fridge..kene letak EBM dalam cooler bag
tiap pagi memang penat le mengangkut barang² budak berdua tuh...
beg baju sorang satu(as requested by nursery)...
bakul barang(termos,bekas air masak,susu tepung,botol susu,alatan mandian etc.)

Ummi nih malas nak tukar² nursery
lagipun Alysha memang payah nak serasi ngan orang nih
now dia dah ok dengan kak Liza tuh
sbb kak Liza tuh memang peramah ngan budak
so far bertahanlah dulu setakat yang boleh


20 comments:

  1. biasanya nursery mmg sediakan air...klu kat umah pengasuh je kena bwk air panas siap2...agaknya dia malas nak masak air kot...huhu...

    ReplyDelete
  2. salam kenal. biasanya di neseri dah disediakan segala kemudahan air panas dan sebagainya.

    kesian tengok Firas. harap jgnlah berulang lagi kes macam tu. :)

    ReplyDelete
  3. kak ina...ksian tgk firas..
    carik la tmpt lain kalu bleh...
    jgn sbb camni anak kite yg sakit..sedih la...kite gak yg susah nnt...

    ReplyDelete
  4. aik air pon kene bwk sendiri
    1st time ni dgr. susah ker diaorg nk masak air?

    ReplyDelete
  5. sedihnyaaa la kan kak...
    tgk budak kecik2 nih mmg cepat bjangkit dgn persekitaran ...

    ReplyDelete
  6. aanie,

    tula yg pelik..patutnya basic things tu disediakan

    ReplyDelete
  7. IDAZS

    salam kenal kembali...tulah..kalo jadik lagi infection tu, memang nak kene tegur sket la caretaker tuh selow2

    ReplyDelete
  8. Nad,

    tak mudah nak cari nursery yg nak terima baby kat sini...quota utk baby very limited tp kalo utk kakak dia mmg banyak :(

    ReplyDelete
  9. sumimie,

    itu la pasal..akak 1st time dgr pun cam blur sbb b4 this pun penah antar anak ke nursery,xdela kene sediakan air panas n air sejuk sdiri

    ReplyDelete
  10. sz,

    aah la...memang betul...hygiene sgt penting

    ReplyDelete
  11. Aik! 1st time dgar nursery kena bawak air sendiri...apa2 pun, hopefully anak2 kita selamat dansihat sewaktu dibawah jagaan nursery..

    ReplyDelete
  12. tak dapat maid lagi yer kak...kesian lak kat si baby Firas kalau tak dijaga bebetul..maid pun macam2 hal jugak kan..tapi kurang2nya dijaga kat rumah sendiri..macam2 pulak nursery akak tuh yer

    ReplyDelete
  13. Laaa..air plak kene bawa sendiri...pelik toii
    Anak2 ku setahun dah dok nursery..bila dpt bby baru ni sy usaha cari pengasuh..dah 2 org tolak, finally baru dpt yg baru..insyallah bln 4 start keje

    ReplyDelete
  14. basic facilities pun takdak.. at least ade small jug electric ker.. small fridge...

    tp kena slow talk la dgn caretaker kan.. sian plak sampai kena ruam2 bawah leher tu...

    ReplyDelete
  15. Proud Mama...
    same goes with me waktu 1st time dibgtau kene bwk air sendiri

    ReplyDelete
  16. ida

    itu yg akak suka klu ada maid...sbb at least bebudak tu dibesarkan dlm rumah sendiri...nak makan minum tido xde limit time

    ReplyDelete
  17. farra

    lg senang klu dpt bbsitter yg baik...tp payah nk cari bbsitter kt sini

    ReplyDelete
  18. bib,

    tak tau lah jug kettle tu ada ke tak...pelik la kalo xde...takkan dorang x kasi bebudak tu minum petang kan?maybe soh bwk air panas so that dorang xyah masak air byk kali n incur cost kut

    ReplyDelete
  19. Yer lah kak, 1st time dgr nursery soh bawak air panas sendiri. Alhamdulillah nursery kat tempat saya ni suma ada, saya just hantar bekal EBM jer sbb dorang memang dah ada warmer.

    ReplyDelete
  20. kesiannya kena ruam tu..
    sangat2 leceh bila tiada kemudahan yg paling penting di nurseri. Air panas dan air masak adalah perkara utama perlu ada di nurseri. Iyalah, air utk buat susu, air utk masak makan, bancuh air..takkanlah depa x guna .Ish,peliknya. Xpelah kak, Alysha susah nk rasi dgn org lain, tpaksa byk bersabar. Akak mmg kuatlah. Tabik!

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages