Wednesday, February 16, 2011

Misi mencari deghoyan

Ummi ni memang peminat durian(deghoyan-bak kata org Peghak) tegar
tapi Ayah yang beriya² lebey
'takmo beli durian ke?dah banyak Abang nampak orang jual sekarang' kata Ayah
Ummi pun okey jek

last week dah cari kat pasar malam area sini
tapi nampak buahnya tak fresh
dah kuning² kulitnya gitu
macam buah dah lama

petang Isnin baru nih Ummi balik awal
so dah berdua je dalam keta ngan Ayah
(Ayah amik coti Isnin tu)
Ayah ajak cari deghoyan kat area Bota & Kg Gajah
maka bermulalah misi kami mencari deghoyan
wah....memang banyak gerai jual deghoyan di kiri n kanan jalan
pokok deghoyan lak memanggil² jek ngan buah bergayutan
memang kawasan deghoyan area situ

Ummi dah tak sabar
nampak je gerai pertama dah ajak Ayah singgah
Ayah soh sabar dulu
survey dulu n nanti patah balik n baru pegi ke gerai mana yang berkenan

dah masuk jauh sampai ke pekan Pasir Salak
1st time Ummi sampai ke situ
baru patah balik
memula singgah ke gerai pertama
ada adik yang jual deghoyan tuh
dia cakap RM6 sekilo
huh?mahal tuuu
teruskan jalan lagik
berhenti kat gerai yang ada pakcik² 5 orang menyembang dalam pondok
jual deghoyan
turunkan tingkap je n tanya harga
RM4 sekilo!!!
wahhhh
terus parking n turun
belek² deghoyan tuh
memang semua deghoyan baghu²
bestttt
Ummi pilih 2 bijik besar
2 biji= 5 kilo = RM20
malas nak mintak tawar harga
sebab memang dah murah pun
tapi Ummi tanya 'pakcik, takleh ke tambah sebijik deghoyan yang kecik sikit ke?'
pakcik tu tak cakap banyak
terus masuk dalam plastik deghoyan tadi
baik hati sungguh

balik umah anak² dah berkerumun
tunggu Ummi kopek deghoyan
perghhhhhhh
memang puas hati amatssss
isi tebal n kuning
deghoyan baghu
takde busuk langsung
memang puas hati
nnti leh pegi beli lagik kat pakcik tuh

dan hasilnya
dapat 7oz susu hasil pengepaman keesokan harinya
fuh...tak penah² dapat sebanyak tu dalam 1 sessi


model degoyan bergambar dengan deghoyan free (dengan mulut comots pas makan deghoyan)

de
kulits
isi yang sangat masyukkkkkkkkk


anyone????


16 comments:

  1. wah kak. Sini pun dah banyak orang jual durian, hari tu tgk sekilo 2 ringgit.

    ReplyDelete
  2. saya pun suka giler durian...nak carik gak la ptg ni...
    cantik isi durian tu kak..kuning2...perghhh...

    ReplyDelete
  3. kak ina..ni tak sabar nak balik kg hubby ni kat peyrok
    nak cari deghoyan gakkkkk

    ReplyDelete
  4. yus

    kat johor kan?mmg musim durian eh skrg...dan jugak..musim penyhakit dah datang..akak dah selsema balik nih

    ReplyDelete
  5. wahida

    tula tak sangka dapat durian isi kuning..mmg lemak berkrim... :)

    ReplyDelete
  6. rose

    balik..jgn x balik...pulun deghoyan sampai demam..haha

    ReplyDelete
  7. Kak,

    dah musim durian ek?..waaa.. bestnyer. Last makan durian masa 7 bulan pregnant last year..:p

    ReplyDelete
  8. Salam Ina,

    Terlior tgk.... Luv durian sooo much. My hubby and anak2 tak makan durian.. so dah plan ngan kawan2 opis, nak pi mkn durian kat gerai tepi jalan at Jln to go to Teluk Batik... nak join?

    ReplyDelete
  9. huhuhuh makan dalam kak ina oiii tengok deghoyan2 tu..last week hb beli kat perak jugak..tapi dalam banyak biji tuh ada laaaa jugak yang masuk tong sampah huhuhu...best laaaa si firas yer..makan 'susu deghoyan' hehehe

    ReplyDelete
  10. MyRule

    Aah dah musim durian kat sini skrg... ;)

    ReplyDelete
  11. Proud Mama

    waaaahhhh bestnyaaaaa....ada penah nmpk gerai jual durian kat jalan nak ke tlk batik tuh...okey ye duriannya?

    ReplyDelete
  12. ida

    kuikuikui...sama cam apa yg my big doter said...firas minum susu perisa durian la

    ReplyDelete
  13. sangat suka durian gaks,nak2 yg lemak berkrim mcm pic atas tu,best!!

    ReplyDelete
  14. ibunaznoy

    tapi tulah..bila mkn durian waktu2 camnih...dah siap pakej batuk+selsema+sakit tekak la pulak

    ReplyDelete
  15. kak ina, nik ni bole ke mkn durian?? sbb kan nik kan operate. seafood pon pantang lagik ni. bb lak tak kembung ke? qistina da 4 bulan. teringinnnnn gak le nak mkn nih..

    ReplyDelete
  16. Sima

    ish apesal takleh makan lak?akak pun operate gak si firas tuh dek non..kuikuikui...dah lama makan durian...seafood pun dah lama akak makan..akak mmg ikut apa yg doc advice jek

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages