Thursday, February 17, 2011

Moh jejalan ke Perak

Bulan April ni genaplah 4 tahun Ummi tumpang bermastautin di Perak nih
tapi xdelah rajin sangat berjalan² ke sana sini
paling² pun asek ke shopping mall aje atau amik angin laut kat Teluk Batik

tapi waktu jalan² misi mencari 'deghoyan' dalam entry lepas
Ummi tertarik sangat dengan ciri² rumah tradisional Perak ni
especially kat bahagian 'tangga'
yang mana Ummi rasa payah nak jumpa kat rumah tradisional Kedah
(tempat asal Ummi)
apa yang pelik dengan tangganya?
ha...moh kita belek²
tapi sebelum tu maafkan Ummi ya
susah benor nak amik gambar dalam kenderaan yang sedang bergerak
jenuh snap n delete
sebab ntah apa² pic yang Ummi amik


pic nih clear tapi kecik amats la pulak


haaa...yang ni besar tapi a bit blur bila Ummi zoom...nampak tangganya yang bercorak² tu?
kebanyakan rumah kampung area Bota,kg, Gajah, Pasir Salak etc.
mempunyai tangga bercorak gitu
sangata² menarik perhatian Ummi
ha..itulah yang berbeza dari rumah² tradisional kat Kedah
jarang ada yang bercorak gitu
kebanyakannya hanya lepaan simen(cement rendered)
sama ada berwarna atau tidak
tapi rasanya,
design tangga nih takdelah antik sangat
sebab kalo zaman datuk nenek moyang Ummi dedolu
mana ada tangga simen...semuanya solely dibuat dari kayu
so Ummi presume tangga batu bercorak ni mungkin rekaan 60an ke atas
(kalo ada pengkaji sejarah boleh komen on pendapat Ummi ni ye...sangat dialu-alukan)
(or ada anak jati Perak yang tahu asal-usul tangga bercorak ni pun boleh sangat nak komen ye)


another one...pun blur


haish....terlindung la pulak





ni pun satu lagi tapi blur gak..huwaaa





ini pulak Sg. Perak

tiap² kali lalu mana² sungai, mesti ada je anak² yang cakap "Ummi..river"....pastu siap ada yang create cerita lagik..nampak batang kayu dikatakan 'crocodile' kununnya..mulalah, si Alysha tak senang duduk asek nak perati 'crocodile'...hemm...tulah...dah jarang nak dapat nengok sungai le katakan

tempat sampan diikat...ada pondok kecil kat situ..x sure pulak pondok tu terapung cam sampan or memang ditanam tiangnya ke dalam tanah


Masjid Jame' Bota Kanan

12 comments:

  1. akak, dok tronoh ke?
    senang2 moh le ke teluk intan..
    bawak anak2 tgk menara condong & merasa mi rebus mastan ghani yg glemer :)

    ReplyDelete
  2. rasanya umah kg kat melaka pun ada tangga mcm tu jgk..

    ReplyDelete
  3. teman asei oghang payrock... menetap d ipoh.. :D

    ReplyDelete
  4. my dad asal teluk intan , anak2 separuh lahir kat sana, kami yang generasi bawah ni lahir kat Trg, dalam family jadik dua puak,puak Perak , puak trg heheheh, time bola leh gaduh wooo...me suka tengpok tingkap umah opah me kat teluk intan n kebanyakan semua umah2 lama tradisioal perak laaa selain dr tangga..tingkap derang kan panjang gitu..cam lapang jer bila bukak tingkap tu

    ReplyDelete
  5. Nad,

    aah...duk sri iskandar..oo tlk intan ye?jarang sgt gi sana..insyaAllah ada rezeki leh ke sana

    ReplyDelete
  6. Ibu Ilyanie

    wah...anak jati perak nih..meh komen sket pasal rumah kampung Perak nih

    ReplyDelete
  7. ida

    hehe...mmg mix perak+trg mmg ngam..selalu akak jmp couple perak+trg :)

    tingkap panjang gitu sama cam umah kampung Kedah...mmg lapang je rasa

    ReplyDelete
  8. Hehehe..salah satu rumah tu mcm rumah sedara husband sy je..hehehe...amik kat area Bota Kiri ke Bota Kanan..Masjed Jamek Bota Kanan tu plg2 ramai ari Sabtu..kan kan..maklumlah Pekan Sabtu ade kat area situ..umah MIL sy kat Bota Kiri..Peace ^____________^

    ReplyDelete
  9. Mummy Aish

    yeke?alamak...akak nih pun blur mana satu bota kanan mana satu bota kiri...pekan sabtu (n ahad jugak kan) dekat masjid tu baru je tau ada kat situ last month

    ReplyDelete
  10. Bota Kiri ni seberang sungai Perak..hehe..Kalau akk dr Bota Kanan..so kene across jambatan akan nmpk simpang ke Bota Kiri..hehehe..ramai plak sy jumpe blogger2 area2 Bota ni..hehehe

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages