Wednesday, February 23, 2011

Bila terlupa tutup api dapur....

Alkisahnya petang Isnin baru ni
pas balik keje
cam biasa Ummi panaskan lauk yang ada
since Ummi masak Kari Ikan Talang Masin
malam Ahad tu
peberet kami semua
masak memang banyak
dah bajet sampai hari Isnin
bukan senang nak masak kari bagai
bila Ummi ni pikul banyak tugas at the same time

then tetiba Kakak datang & tanya
'Ummi tak g amik ke tudung sekolah Kakak yang tempah aritu?'
'Alamak..Ummi lupa la pulak. Dah², jom kita g kuar amik kejap'

Asalnya nak g amik tudung Kakak je kat kedai jahit kat taman perumahan depan tu jek
otw balik menyinggah ke kedai runcit peberet kami kat belakang umah jek
adalah dalam 10 minit kut kat kedai runcit tuh

bila balik umah jek nampak selipar Adam kat depan umah
menandakan dia dah balik dari main bola kat padang
Ummi masuk je umah, terus dia tanya

'Ummi ada bau cam bau durian tak?'
Ummi---'ha?bau durian?mana lak datang bau durian?'
Adam nih memang suker merepek sket
tapi at the same time hidung Ummi dah tangkap bau lain macam jek
plus nampak berkabut sket dalam umah dek asap

Adam---'nasib baik Adam balik awal,Ummi masak apa nih sampai HITAM???'
Ummi---'ya Allah!!!Ummi lupa nak tutup api tadi!'
sambil berlari ke dapur
tindakan refleks Ummi,
tadah air sebekas dan curah ke dalam periuk yang dah hitam tuh
Adam---'takpe Ummi..Adam dah padamkan api tadi'
Ummi---tak habis² duk istighfar
'thanks Adam..sib baik Adam ada..kalo tak, tak taulah apa dah jadi'


kari dah bertukar warna hitam...kuning² tuh lelemak santan dalam kari yang belum hangus...sib baik kari nih memang kuah dia still banyak..so, masih belum hangus kontang sepenuhnya


sayang woo periuk nih...dah 15 tahun berkhidmat...Ayah beli kat oxford street klu x silap b4 dia balik dulu...masih bertahan sampai sekarang...syukur lepas Ummi menyental semalam, dah berkilat balik periuk nih

isi ikan talang masin yang dah hangus jadik warna hitam...huwaaa...


16 comments:

  1. alhamdulilah x jadi aper2 kak....
    syukur...

    ReplyDelete
  2. k ina, mujur tak jadi apa2. saya pun baru ni masak air, cerek tu tak berbunyi, biasa kita perasan nampak asap2 keluar dan bunyi mendidih terus tutup. saya ngantuk, jadi saya lelap kejap sambil2 tunggu air. sekali 2jam selepas tu, saya terbangun, perasan bau lain mcm, terus bangun g tutup api air. ya Allah mujur takde jadi lagi teruk. hasilnya cerek tu bocor dan selamat beli baru dah..

    ReplyDelete
  3. mirah,

    tulah kan..kita ni kekadang terleka dan 'ter'lupa...huhu...smp bocor cerek tu eh..isk..bahaya kan..

    ReplyDelete
  4. ya ALLAH kak..sangat bahaya.. nasib bek semua ok..huhhhh!

    ReplyDelete
  5. alor..takde rezeki nak wat camne
    sib baik adam ade..if tak apo la akan jd eh kat dapor tuh

    ReplyDelete
  6. Imaan

    huhu...mcm nak luruh jantung time tu dibuatnya tau

    ReplyDelete
  7. rose

    syukur la adam balik tepat pd masanya..klu dia pun leka main bola..tak taula camne dah

    ReplyDelete
  8. Bijak adamm, umor die bape kak?
    Mujur selamat sumenyer

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah... syukur akak sekeluarga selamat...

    saspen baca kronologinya...huhuhu

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah kak,sib baik xde pape kan..

    bende ni pun berlaku kat hani jugak..masak bubur,lepas tu naik atas mandikan ainuddin,biasa hani buat gitu api slow je,by time siap mandi,bubur tu masak cantik je..ntah mcmana xperasan api kuat agaknye..

    pulak tu pas mandikan si kecik ni,duk pulak bertenggek depan laptop,pintu bilik tertutup..kelam rumah dibuatnye! berlari turun tutp api,mmg hitam le bubur ainuddin tu! hubby yg tengah tidur pun tersentap,kenapa berlari?? bau hangit pe ni??
    erkk..yang..bubur ainuddin hangit..
    masyaAllah..

    periuk tu baru lagi..dah sental tp mcm xhilang..agaknye kene angkut baru ye? aduhai..

    ReplyDelete
  11. sz

    huhu...memang saspen...ngeri wehh

    ReplyDelete
  12. hhh

    tula kan..kalo masak pakai api nih xleh tinggal...kene duk tunggu situ jek..klu tak,kompem lupa

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages