Tuesday, February 22, 2011

SAHM...dulu dan sekarang

Sebenarnya, Ummi tau
deep inside most of the mommies' hearts
sangat² menginginkan untuk jadi SAHM
(SAHM=Stay-At-Home-Mom)
supaya dapat melihat anak² membesar di depan mata
namun apakan daya
tuntutan kos hidup yang tinggi
membantutkan banyak niat² murni tersebut
termasuklah Ummi!!!

tapi waktu dedolu(zaman mak², nenek² etc) memang ramaaaiiiiiii SAHM
dan jarang pulak nak jumpa wanita yang bekerja
tapi xdela istilah SAHM ni lagi
disebut 'housewife'
tiap kali kene isi form ditanya 'Pekerjaan Ibu'
Ummi akan tulis 'surirumah'
kekekek...
maka surirumah juga adalah satu jenis pekerjaan ya tuan² dan puan²
memang melambakkkk kejenyaaa tak habis²

mengimbau kembali zaman Mama(my mom)
memang tak penah bekerja
(walau dapat offer jadi cikgu pas abis sek. Arab tapi arwah Wan tak bagi...orang kampung² dedolu, anak ppuan habis sek. Melayu or sek. Arab terus tunggu pinangan jek )
Bapak(my dad yg. mmg. berdarah Nana Tanjung sebab tu most of me and cuzzies panggil our dads as Bapak) pulak keje kerani je
bukannya gaji ribu-riban..entah berapa ratus je gajinya time tuh
anak 4 orang
tapi hidup kami alhamdulillah x susah...sederhana je
Bapak pulak memang memanjakan anak in terms of 'barang²' nih
mintak je..insyaAllah dapat
tapi weols adik-beradik pun pandai mengayat
cara mintaknya camni (I still can remember)
'Bapak...nanti bila bapak gaji...bapak beli kat Kakak(me) kasut Bata yang dalam TV tu tau'
Bapak tak penah menolak permintaan kami (*sob* syahdu pulak terasa)
dan kami pun tak penah meminta yang bukan²
dan barang yang kami dapat tu memang dijaga dengan baikkk

Waktu Ummi lahir
Mama walaupun tak bekerja
dek sayangnya Bapak pada Mama
siap digaji daily maid
untuk tolong Mama buat keje rumah
tolong² cuci baju(WM xde lagi time nih)
kemas rumah etc.
dulu² melambak orang nak keje kat rumah org. (orang local)
ramai org. susah
kilang² x banyak macam sekarang
keje yang paling banyak pun=keje kat umah orang
gaji pun murah jek
dah dapat anak 2 orang pun masih diambil daily maid
at the same time, Makcik(adik Mama)
pun stay sekali dengan kami
Bapak amik Makcik sebab siankan Tok & Wan hidup susah kat kg.
waktu Ummi lahir, umo Makcik=12 tahun
maka Bapak juga menyara Makcik termasuk persekolahan dia

Itu baru Bapak & Mama
kalo tengok family belah Ayah lagilah ramai
9 adik-beradik
(jarak umo antara abang sulung & adik yg bongsu=26 tahun)
arwah FIL pulak keje polis pangkat rendah je
memang hidup Ayah takla senang
tapi tak penah la putus makanan katanya
cuma bab lain je yang dijimatkan,
cam kasut sekolah x berganti
kasut koyak still dijahit untuk dipakai the following year
payah nak dapat baju/kasut/beg baru
tiap kali naik tahun baru
instead, pakai kakak/abang punya

dan juga since jarak umo yang jauh
menyebabkan bila yang atas² tu dah keje
diorang akan bantu parents diorang
dari segi financial
so that adik² boleh hidup lebih selesa

tapi kalo zaman sekarang nih
nak jadi SAHM pun kene pikir 2-3 kali
buat pengetahuan semua
Ummi penah merasa jadi SAHM
sebab company Ummi keje dulu(kt Sri Kmbngan)tutup in 1998
time recession besar nih
maka officially 1999-2000 Ummi jadi SAHM
waktu tu Kakak baru umo 5 bulan kut
then Abang lak lahir in 2000
Abang umo 5 bulan baru Ummi dapat keje
kat my previous working company kat Bangi
2 tahun tu terasa jugak hazabnya
dari segi mental n financial
mental terasa blocked
maklumlah,
internet tak meluas macam sekarang ni
duk berkawan ngan jiran² which are makcik² je
Ummi lak time tu baru umo 26 tahun
meronta² gak hati nak socialize dengan rakan sebaya
financially pulak,
baru mula hidup kan
belum stable lagi financially
anak lak kecik² lagi
dengan diapersnya, dengan susu Kakak lagi
(Abang fully BF time tuh)
memang perit la kan
tapi time nih Ummi takde terikat
dengan apa² bentuk 'commitment'
so free from debts la kekdahnya

sekarang ni walaupun hidup dah stable
tapi kalo nak jadi SAHM
kene gak pikir
segala monthly commitment yang perlu dibayar
(unless kalo Ayah sanggup bayarkan le)
it is very costly to live in this era kan
itu duit,ini duit
'duit..duit..di mana kau duit'
ececeh..menyanyi lak
lagu sape ye?tak ingat lak Ummi

kesimpulannya,
SAHM dulu dan sekarang banyak perbezaannya

*teringat pesan kak Ida ex-jiran kat Semenyih yg. somi wat hal tinggalkan terus dia n anak² tanpa nafkah n she's a housewife-->'Ina, apa² hal pun, ko jangan sesekali berenti keje...kita tak tahu apa akan jadi masa akan datang...simpan duit sikit² untuk diri sendiri..kalo dah jadi macam akak ni, takde sape boleh tolong melainkan Allah swt aje Ina'
tetiba terasa rindu sangat ngan kak Ida yang Ummi rasakan macam kakak sendiri...tapi dia dah pindah ke rumah lain sebab rumah yg dia duduk kt sebelah rumah kami tu bank nak lelong sebab hubby(masih hubby walau dah abaikna nafkah zahir batin for 6 years) dia dah berbulan x bayar





6 comments:

  1. memang selalu fikir mcm tu kak. Kalau terjadi apa2 pada suami bagaimana kita? Yus kan SAHM sekarang. Tapi yus fikir juga, semua tu datang dari Allah. Rezeki di tangan Tuhan, Tuhan tak pernah menutup pintu rezeki kita kalau kita rajin mencarinya kan.

    Betul SAHM dulu dan sekarang lain. Sebabnya zaman sekarang pun dah terdedah dgn macam2 perkara, rasa tak boleh nak hidup gaya orang dulu kan bila tengok orang sekeliling lengkap. Kereta ada, semua ada. Tapi tulah bila dah jadi SAHM mmg perlu berjimat cermat, tahu simpan untuk masa emergency.

    Yus walaupun SAHM alhamdulillah suami bagi gaji hampir separuh dari gajinya untuk Yus. Memang tiap2 bulan dia masukkan begitu, untuk apa yg Yus nak dan lain2 yang Yus perlu urus. Tapi sebab dua kereta kan ada di rumah ni, so, duit dia dah beri pada Yus, kena bayar kereta yg Yus pakai juga. Lain2 mng dia tanggung.

    Apa pun kita kena selalu berdoa padaNya untuk yg terbaik kan.

    Yus nampak muda ke kak? Hihi..takde petua, cuma kena happy selalu. But sekarang yus sedih sikit. Baca entri Yus hari ini tak?

    Moga akak pun hepi2 selalu, akak dah lama kerja kan, betullah nasihat dari Kak Ida tu. Yus ni bukan tak nak kerja, cari2 tak dapat juga sejak balik UK tu, end up anak dah ramai, lagilah susah. Alhamdulillah suami mampu, moga rezeki kami terus ada di muka bumi Allah ini.

    ReplyDelete
  2. yus,

    aah nmpk muda..tak tipooo...akak dh baca entry tu..jgn sedey2..it's good to detect earlier from being too late...insyaAllah akak doakan moga semuanya berjalan lancar

    syukur suami yus mampu...tak perlu risau pasal financial..alhamdulillah,dia bg yus 1/2 gaji dia untuk yus maka yus x rasa terbeban sebab masih ada 'gaji' walau x bekerja..tapi camne kalo yg x bekerja dan xde 'imbuhan' langsung? payah kan?

    apa²pun, kita doakan aje yang terbaik buat kita semua

    ReplyDelete
  3. pernah juga merasa jadi SAHM sekejap, masa tu tengah pregnantkan si abang...memang tak sanggup lagi dah...saya ni suka berkwan, rasa cammm terkurungggg jer walaupun hb bagi kebebesan...kena plak, belum ada ramai anak2 time tuh, jadi tak tau nak wat apa klat umah..tunggu hb balik kije setiap hari, sampai dah habis benda buat, punyalah bosanm hehehehe...tapi bila dah kije ni, ada la sesekali rasa nak jadik SAHM balik...macam2 laaa

    ReplyDelete
  4. ida

    betul3x...bila kat umah rasa terkurung cam x berdonia ngan org..bila dah pening kt opis,rasa nak duk umah..isk3x...

    ReplyDelete
  5. Tringin gak..hubby sokong tp bila kite req nk gaji sbb dok umah jaga anak, katanya pengorbanan ibu jaga anak takkan nk dinilai dr segi duit?
    Kite nk la duit gak beli itu ini, btw parents saya and mak mertua tetap x setuju..huhu
    X lupa juga umah & kete kami are my debt

    ReplyDelete
  6. Farra

    hubby sokong tapi without imbuhan bulanan eh?huhu payah gak tu

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages