Friday, February 18, 2011

Jumaat kembali lagi

Bila dah sibuk begini
kejap sangat dirasakan masa berlalu
kejap-kejap Jumaat..kejap-kejap Jumaat
adoila...bizi kelah menteri

memang dah takde masa untuk diri sendiri rasanya
kat umah memang dah sedia maklum la bizi since maid balik aritu
kat opis lak makin bizi
dengan trimester sistemnya...dengan subjek barunya...dengan itu...dengan ini...*dang....pingsan*

kekadang tu dah rasa cam give up sangat
rasa nak berenti keje
nak duk umah je
tapi gaji mesti masuk macam biasa tetiap bulan
boleh gitu???
huhu...

sudahle merepek di hari Jumaat nih
meh nak citer pasal Firas pulak
lagi 4 hari dia nak masuk umo 6 bulan
isk...kejap je kan
tapi Ummi blom bagi solid food lagi kat dia
biar betul² genap 6 bulan or more baru nak bagi
walaupun Ummi dah mixed feeding dia
tak dapat bagi 100% susu badan *sob sob*
tapi Ummi bertekad dan berazam
walaupun Ummi sibuk tak menang tangan
Ummi akan cuba bagi homemade baby food pada Firas
Ummi akan cuba elakkan bagi instant baby cereal yang ada perisa tiruan,pengawet etc.
insyaAllah
Ummi kene kuat demi Firas
cam kak Alysha dulu pun
Ummi merajinkan diri wat homemade food untuk dia
tapi dulu lainla cerita
sebab ada bibik leh tulung²
kali ni Ummi sensorang

papepun, yang penting semangat mesti ada
kalo dah patah semangat
memang dah takleh buat apa dah le
so malam tadi Ummi dah rendam beras dalam sejam sampai kembang
pastu Ummi cuci² beras tu
then letak atas towel bersih dalam tapis
jemur kat kipas sampai pagi
bila check pagi nih memang dah kering betul beras² tuh
balik nanti Ummi nak blend guna blender kering
nanti senang nak buat bubur minggu depan
weekend ni pulak nak mula membeli sayur²an
untuk buat puree dan dibuat stok beku
plannya nak beli :
  • carrot
  • pumpkin
  • kentang
  • spinach
then Ummi google nak dapatkan more ideas, then Ummi jumpa nintah kenapa takleh view pulak pic nih
sape nak tgk boleh view kat sini

haaaa...kan banyak choice tuh
tapi Ummi blom plan nak intro protein lagi
maybe tunggu sampai Firas masuk 7-8 bulan kut
now nak bagi buah+vege+grains dulu

meh nengok budak yang dah tak sabar nak makan nih
sekarang ni kalo Ummi dukung dia sambil makan snek ke, buah ke
laju je mata dia duk usha Ummi makan
pastu tangan dah mula nak menyambar apa yg Ummi makan
pastu kalo Ummi acah sua dekat mulut dia
kemain menganga
sian Firas
sabar ye cayang..muahhhh

kemain nak pegang botol sendiri


ada distraction siket je..botol dah kemana tu



alalala...botol dah terjun tiruk kat tepi tu daaaaa...muka lak comots dek nak minum susu sendiri(dalam botol tuh EBM ye, bukan FM)

dah kenyang hati kemain sengih

saya hepi sebab dah boleh makan solid food minggu depan...yay!!!


5 comments:

  1. comelnyeee dia..smoge terus bersemangat bagi anak makanan terbaik utknya..=D

    ReplyDelete
  2. saya pun dah kasi arif solid food. Mula2 bg dia makan pisang kak...huhu.

    Dia mmg sangat suka makan pisang yg di blend tu.

    ReplyDelete
  3. yus

    ooo 1st food dia pisang la ye?ooo yus blend ye...gud idea tuh

    ReplyDelete
  4. cepat aje masa berlalu..

    Hez,
    mungkin boleh refer kompilasi yg pija buat ni

    http://sitisifir10.blogspot.com/2010/09/makanan-pejal-pertama-untuk-bayi.html

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages