Monday, February 21, 2011

His 1st solid food

Firas akan genap usianya 6 bulan on this Wednesday
memandangkan ia hari bekerja
dan sukar Ummi nak mula intro solid food pada Firas
maka Ummi telah merajinkan diri mula memasak
dan memperkenalkan solid food
pada Firas pada hari Sabtu yang lepas

macam anak² yang sebelumnya
1st solid food adalah rice porridge
1st try - masak bubur dari beras yang dah dicuci, dikeringkan dan diblender halus
then masak 2 sudu beras tadi dengan air
hasilnya - kurang halus maka perlu ditapis pulak

bila disuap pada Firas
wah...tak sabar² dia menelan
memang dia pandai menelan
laju je habis semangkuk kecil tuh
tak sangka betul
sebab Alysha dulu
waktu 1st time bagi makan solid food
dia x berapa nak makan
dapat 2 sudu je pastu dah semburrrrr



dah meleleh² pulak bubur tuh

uuuuu....sedapnyerrrrr

sedut bubur sampai herot² mulut





awat muka lain macam je tuh?

yummy la Ummi!!!


tenkiu Ummi...esok buat banyak² lagi ye... ;)


10 comments:

  1. alalaala...tomei je comot2 makan bubur nasik ye firas...
    baby syabil baru 4 bulan semalam ni kak ina... dok la macam teruja je tengok abang kakak dia makan ... tgh sabar tunggu dia 6 bulan ni ...

    ReplyDelete
  2. sz

    sabar ye baby syabil...2 bulan tu x lama..kejappp je ;)

    ReplyDelete
  3. sebulan lg shifa leh mkn
    kak ina. kalau buat bubur dulu baru blend pastu kene tapis gak ker?

    ReplyDelete
  4. wah pandai firas makan...zharief x pandai mkn la kak..bila saya try suap dia sembur2 jer..pas2 tgn galak nak pegang sudu tu..klau x bg nangis la..

    ReplyDelete
  5. Lynn

    mmg best tgk budak2 baru nak bljr makan nih ;)

    ReplyDelete
  6. sumimie

    kalo dah blend bebetul halus,takyah tapis dah ;)

    ReplyDelete
  7. Ummi Nazhan

    takpe..as a start dapat sesudu pun jadilah..dah nama pun intro kan ?*wink*

    ReplyDelete
  8. amboi.. ni mesti suka makan ni...

    macam Anis.. dr start mula makan, macam anak burung.. sampai la dah besor ni, makan mesti lebih... huhuuuu

    ReplyDelete
  9. bib,

    hahaha..sama cam anis ye?firas ni i peratikan bagi bubur nasi laju je makan..aritu try papaya tapi dia xmo..duk tolak2 ngan lidah

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages