Friday, February 25, 2011

Jom masak baby food

Since last weekend Ummi gigih prepare frozen food untuk Firas
alhamdulillah
bajet Ummi untuk seminggu je
rupanya berlebih
insyaAllah tahan lama sebab duk dalam deep freezer Ummi tuh
memula plan nak buat frozen bubur nasi je
sebab nak masak bubur nasi ni lama sikit
tetiba terlebey rajin buat puree carrot n puree sweet potato merah plak
hihi :p
meh layan gambar
cantik kan ice tray nih..siap ada cover lagik for hygiene...Ummi beli kat Giant Manjung
yang dalam ice cube tuh bubur nasi yang dah siap diblend halusss
3 bekas comey ni pulak carrot puree hasil dari 2 batang carrot bersaiz besar
satu bekas kecil nih adalah untuk 2 servings for baby
ini hasil dari beras yang dah direndam,cuci, keringkan, blend halus--->mudahkan Ummi buat bubur




bubur tengah dimasak





lebihan beras disimpan di dalam bekas kedap udara dan lagi tahan lama if simpan dalam fridge
lagi carrot pureee....cumil² kan?



sweet potato puree terlupa plak nak disnap gambarnya sebab dimasak pada hari yang lain












10 comments:

  1. K.Ina, bubur yg dlm ice cube tu,time nak mkn, k.ina keluarkan seketul2 ke?Panaskan pakai per?Masuk dlm periuk?or microwave or warmer?

    ReplyDelete
  2. Su,

    konsepnya sama cam frozen EBM...malamnya, kuarkan dan letak kat fridge biasa..bila nak guna,panaskan dalam warmer :)

    ReplyDelete
  3. herm boleh try nie...

    skang ngah survey prepare solid food tok rayyan since next month rayyan dah masuk 5 bulan, lagi sebulan je tok mommy die belajar pasal solid food nie... tak sabar betol nak bg si bam bam tu makan

    ReplyDelete
  4. wah kak ina...i like the cube tray la! beli kat mana?
    nak la jugakk

    ReplyDelete
  5. waaa...saya pun dah start kena cari ilmu utk baby food ni. Tapi Ammar x der tunjuk mau makan pun..hehe

    ReplyDelete
  6. juelee

    hehe...ar rayyan mmg bambam betoi..khasiat susu ibu eh

    ReplyDelete
  7. Farra

    comey kan?akak beli kat Giant jek...2 ice cube tray tu lebey kurang 5 hengget klu x silap

    ReplyDelete
  8. MyRule

    kekadang mmg dia x tunjuk minat pun..tapi once kita suap,dia nganga n telan n nak lagi dan lagi dan lagi..hehe ;)

    ReplyDelete
  9. kak ina, zharief still x pandai mkn la..duk sembur2 jer..semalam jmpa doktor pakar kanak2 utk check up 6bln..doktor ckp tu maknanya dia belum bersedia utk mkn..lgpun sejak cuba2 mkn ni dia sembelit plak..tp doktor suruh teruskan suap..masuk sket2 pun jadi la..best je tgk firas yg dah mkn tu..

    ReplyDelete
  10. Ummi Nazhan

    takpe..firas pun ada masanya camtu gak...duk sembur2..hehe

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages