Monday, February 7, 2011

Soo tired...nape???

pic google


Rentetan dari entry ini ramai yang komen bertanya kenapa dan ada juga yang menjangkakan Ummi bercuti ke mana-mana sempena cuti CNY 4 hari tu. Well, kami tak kemana-mana pun. Pada awalnya, planning either nak balik KL or balik kg Kedah. Tapi, tak jadi dan plan nak berjalan area dekat2 sini either ke Pangkor or ke Cameron Highland je. Tapi, kita hanya mampu merancang...tepat pada 3 Feb Ummi kene demam panas+selsema...selepas seluruh family dah seround dua diserang virus demam selsema ni...Ummi kecundang jua akhirnya..yang menyedihkan bila nak angkat Firas pun Ummi tak larat sangat sedangkan Ayah memang still takleh angkat benda² berat untuk jaga operation bahagian tulang dada tu...sian Firas. Asal susukan dia sampai tertido maka Ummi pun tido sekali. Hari kedua barulah kebah demam Ummi asek berfeluh² satu badan...syukur sangat...dah lama x kena demam...kalo demam pun ada maid tolong tengokkkan anak²..tapi kali ni semuanya perlu diuruskan sendiri.

Ayah dah mula bekerja harini dan dah pulang ke KL pada petang hari Sabtu naik ETS. Maka tunggang-langganglah Ummi sorang² bersilat dengan housechores dan anak² 5 orang tu.

Hari Ahad- awal² pagi Ummi dah 'kerjakan' WM 2 round dan puas hati rasanya tengok baju bergantungan wangi kat ampaian. Pastu, sempat kemas rumah sesikit b4 Firas dah meragam. Tengahari sempat masak sup ayam dan goreng telur dadar je. Itu je yang termampu dimasak. Dah lama agaknya tak merasa homemade food, si Alysha makan nasi bertambah² sambil meratah² 'tangan chicken' (bahagian jari kaki ayam).

Bila hampir tiba petang sikit je, Ummi dah rasa serabut...rumah makin bersepah macam orang nak pegi berperang...baju dah basuh menggunung belum berlipat...meja makan penuh ngan macam² barang...lantai perlu disapu lagi...arghhhhhhhhhhhhhhhhh....stresssssssssss.....Ummi dah rasa tak mampu nak buat semuanya sendiriannnnnnnnnn!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Badan memang dah penat....dengan si Firas yang hanya tido kejap² je...isk...memang Ummi 'emo' sangat...dan amat terasa ketiadaan Ayah di sisi yang sebelum ni dah bersama sebumbung selama sebulan setengah since Ayah pas operate dan balik ke sini...huwaaaaaaaaaaa...yes right...itu je jalannya Ummi nak lepaskan stress di dada...anak² bertanya 'nape Ummi...nape Ummi?'...Ummi tak terdaya nak menjawab...Ummi tak tau nak jawab apa sebenarnya..Ummi rasa Ummi failed nak jalankan tugas sebagai seorang 'Ummi'....huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


18 comments:

  1. salamss kak ina,

    rasa macam nak nangisss baca entry kak ina.......harap2 kak ina cepat sembuh semula.....

    ReplyDelete
  2. Salam kak ina...

    Bertabah la ye.. harap semuanya akan smooth selepas kak ina da biasa. nik pon masih lagi nak biasakan diri dgn chores2 yg ada ni + BF ing bb Qistina yg sentiasa nak mengempeng.

    Kak ina kene kuatkan diri ye. Nik tau kak ina pasti BOLEH!! Hehe..

    ReplyDelete
  3. Baca pon sy dh penat, i can imagine...
    Insyallah ada ganjarannya kelak
    sy kalu stress sgt d umah mmg nangis kejap releaae tensionn
    Berzikir je sy masa stress tu
    Think +ve ye kak..take care

    ReplyDelete
  4. salam kak ina,

    tabah la kak ina ....
    nieza baca pun nak menangis ...
    memang sedih nak2 kena handle sorang2 ...


    semoga kak ina cepat sehat & tabah dengan dugaan ni.. cepat2 dapat maid.

    ReplyDelete
  5. Mieja

    sob..sob...demam dah baik...selsema lom ilang...penat makin bertambah2

    ReplyDelete
  6. nik

    thanks dear...mesti boleh!!!memang boleh...cuma x dptla nak tgk rumah kemas cam biasa dah

    ReplyDelete
  7. Farra

    thanks a lot dear...mmg berat tjawab kali ni...akak cuba jua

    ReplyDelete
  8. nieja

    thanks muahhhss
    harap2 akak mampu lalui semua ni

    ReplyDelete
  9. akak...
    saya sedih baca entry akak...

    saya harap akak buat sampai yang termampu sahaja kak..jgn akak sekali2 paksa diri kalau sudah tidak mampu ye kak...

    take care.

    ReplyDelete
  10. Ksk, sabar ye kak. Akak mungkin dah terbiasa ada maid jadi bila takde rasa semua lebih terbeban lebih2 lagi suami tiada di sisi.

    Rasanya faham perasaan akak. Yus yg biasa duduk rumah ni pun kadang2 stress juga, bila banyak keje tak settle dan tiada yang bantu. Tambah2 penat dengan kerja lagi kan. Tapi tulah kena pelan2 buat, dah hepi2.

    Akak kenapa tak ikut abang ke KL sekali? Tapi tulah, kita merancang, Tuhan yang menentukan. Apa pun jangan paksa diri, buat sedaya yg mampu.Take care ye Kak ina

    ReplyDelete
  11. lin

    mmg buat setakat yg terdaya je

    ReplyDelete
  12. yus

    takde maid takpe lagi if hubby stay sekali..tapi ini akak sorang2 with 5 kids..itu yg x keruan jadiknya

    ReplyDelete
  13. ermmm...selama ni walaupun takder hb disisi bley jugak maid membantu kan...boleh imagine camana penatnya akak...saya yang anak 3 ni pun , rasanya kalau suh basuh kain baju jer pun dah tak larat..ini kan pulak masak, mana baby, mana anak2 lain lagi...yang paling stress, hb not around...sabar la kak yer...tak yah laaa nak perfect semua..buat apa yang patut dulu...

    ReplyDelete
  14. bawak2 bertenang hez..

    i dulu pun suka ikut emo bila tgk koje rumah melambak.. sana sini nak kemas..


    kerja kan satu2 dulu... yg pasti, ajak anak2 kemas dapur each time habis makan... kena lah berbagi tugas among anak2.. sapa leh tolong kemas meja, sapa sapu lantai, saper basuh pinggan.. ;) kdg2 bila ade anak kecik. kita tak dan nak kemas sebaik usai makan.. so i selalu pesan kat anak2 (walau anak2 ku kecil lagi), tolong letak pinggan kat sinki.. kdg2 fikri tolong basuh pinggan, whcih selalunya i tak bagi.. sbb boleh banjir sinki tu... :P


    then kain baju tu.. huhuuu.. ai yg anak kecik 3 ni pun.. kdg2 tertangguh juga.. but then, again.. mcm ur case, asingkan siap2 baju setiap anak dlm bakul berbeza.. ni yg my fren buat.. mana yg nak kena iron, suruh anak2 pilih dr bakul memasing & letak kat iron board// then bila ade ruang masa lebih, bawa bakul ke hall & lipat beramai2 dgn anak2..

    again, kena dahulukan homework anak2..

    i dpt byngkan keletihan u.. byk2 baca suruh Insyirah.. semoga selalu diberi keringanan & kemudahan dlm setiap urusan harian u di rumah...

    take care juga kesihatan u, jgn miss supplement, u need utk ade kederat yg lebih.. la ni musim panas terik.. mudah dpt sakit...

    ReplyDelete
  15. ida

    ya betul...takpun,kalo hidup sebumbung ngan hubby pun ok la..dapat gak dia bantu apa2 yg patut or at least tgkkan anak2 time akak buat keje kan

    ReplyDelete
  16. bib

    muahsss..thanks for ur advice n concern...appreciate it so much

    ReplyDelete
  17. ummi

    maid?ntah la dear...rasa seriau je nak ada maid lagik..unless kalo leh dpt cambodian ke...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages