Wednesday, February 23, 2011

Happy 6 months old Firas Zahin

wenduuuunya Ummiiiiiiiiii...................








Isk3x dah 6 bulan umo anak Ummi nih
kejap² nanti dah setahun lak
masa oh masa
cepatnya engkau berlalu
huhu


Milestone chart: 1 to 6 months

Reviewed by the BabyCenter Medical Advisory Board
Last updated: September 2006
En español

Child's Age

Mastered Skills (most kids can do)

Emerging Skills (half of kids can do)

Advanced Skills (a few kids can do)
1 monthLifts head when lying on tummy
Responds to sound
Stares at faces
Follows objects briefly with eyes
Vocalizes: oohs and aahs
Can see black-and-white patterns
Smiles, laughs
Holds head at 45-degree angle
2 monthsVocalizes: gurgles and coos
Follows objects across field of vision
Notices his hands
Holds head up for short periods
Smiles, laughs
Holds head at 45-degree angle
Makes smoother movements
Holds head steady
Can bear weight on legs
Lifts head and shoulders when lying on tummy (mini-pushup)
3 monthsRecognizes your face and scent
Holds head steady
Visually tracks moving objects
Squeals, gurgles, coos
Blows bubbles
Recognizes your voice
Does mini-pushup
Rolls over, from tummy to back
Turns toward loud sounds
Can bring hands together, bats at toys
4 monthsSmiles, laughs
Can bear weight on legs
Coos when you talk to him
Can grasp a toy
Rolls over, from tummy to back
Imitates sounds: "baba," "dada"
Cuts first tooth
May be ready for solid foods
5 monthsDistinguishes between bold colors
Plays with his hands and feet
Recognizes own name
Turns toward new sounds
Rolls over in both directions
Sits momentarily without support
Mouths objects
Separation anxiety may begin
6 monthsTurns toward sounds and voices
Imitates sounds
Rolls over in both directions
Is ready for solid foods
Sits without support
Mouths objects
Passes objects from hand to hand
Lunges forward or starts crawling
Jabbers or combines syllables
Drags objects toward himself

At 6 months old, Firas memang dah boleh meniarap dan terlentang semula sendiri..tapi tulah...dia malassss nak buat tuh..kekadang datang mood baru dia tunjuk skill...if not, dia lagi suka terlentang sambil hentak² kaki atas katil sambil mulut bising terjerit²...tinggalkan dia 10 minit je,tengok² dah berpusing 180 darjah...isk..sib baik tak jatuh katil...dia suka sangat berpusing²
kalo tengokkan chart di atas...almost semua skill dia dah pandai except for merangkak...combine syllables tuh Ummi agak macam pagi tadi dia babble 'BBBU-AHH'..haha

tapi sian dia...since dia tido ngan Ummi & kak Alysha yang dah seminggu diserang batuk berkahak, maka Firas pun dah terjangkit dgn batuk kami...itu yang paling Ummi risaukan since once dia dah mula batuk berkahak, maka bunyi wheezing akan datang dengan sendirinya....syooohh....syohhhh...nyah kau dari anakku wahai wheezing!!!


6 comments:

  1. Happy 6 monthd old:-). Tembamnya dia.

    ReplyDelete
  2. fiza

    tenkiu ;)
    tembam ke?rasa cam makin kurus jek sejak duk nurseri nih

    ReplyDelete
  3. geram tgk firas ni...

    hez, i dah masuk minggu ke 3 batuk berkahak... mlm & awal pagi part yg tak leh tahan... batuk2 non stop...

    ReplyDelete
  4. bib,

    batuk berkahak gak ye?tula kan...lama betul nak baik batuk jenis berkahak nih

    ReplyDelete
  5. Salam Ina, tu dia aih...pipi! Mesti lunyai kena gomoi ni dan kena cium! Cium kan sekali utk akak!

    ReplyDelete
  6. kak lima

    memang pipi dia sll jadi mangsa...satu lagi ina geramkan pipi berketul dia tuh...bestt...balik karang ina ciumkan utk akak ye

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages