Wednesday, July 21, 2010

Baby Sling & Nursing Cover

Sebagai persediaan menempuh alam breastfeeding nanti, awal² lagi Ummi dah survey² nursing cover/poncho...mencari² mana yang sesuai dan berkenan di mata...then, at that time tengah ada sale kat Enjoybreastfeed.com...Ummi terus order nursing cover seperti di bawah...

Selain digunakan untuk nursing in public, Ummi juga plan nak gunakan nursing cover ni untuk sessi mengepam kat ofis nanti...takyah la gi ngepam kat surau...ngepam kat bilik pun boleh sambil guna BP baru yang bakal tiba nanti *wink*
.


Ummi teringat balik time nak menyusukan Alysha kat public dulu..isk...Ummi nih memang pemalu amat orangnya...ada few times Ummi sanggup mintak kunci keta dari Ayah & turun pegi kat keta kat parking lot semata² nak susukan Alysha...sebab Ummi tak sanggup nak selak baju kat depan orang ramai kat shopping complex...few times jugak bila dine-out, tengah syiok makan tetiba Alysha meragam nak susu...Ummi gi masuk dalam keta & susukan dia sampai kenyang...hemm..teruk ke Ummi ni bila sifat malu ni terlalu menebal??? sebab Ummi tengok ramai mommies lain cam okay je nak BF anak depan orang ramai without guna nursing cover or anything else...biras Ummi pun selamba jek selak baju sambil sembang² dengan kami sumer kat umah Maktok...siap² BF sambil ngiring lagik depan tv...
.


So, kalini Ummi dah bersedia awal²...beli nursing cover...so senang sket kalo baby nak nyusu kat tempat yang takde baby room...
.

best tau nursing cover nih...kain dia lembut sangatttt...selain jadik nursing cover, leh jadik ala² shawl sekali...tengokla pic kat atas nun..Ummi rasa cam nak rembat satu lagik je sbb. banyak kaler yang amat menawan hati
.


Semalam pulak Ummi punya ring sling pulak sampai...waktu Alysha dulu Ummi guna Regin Ring Sling...kain dia x besar sangat cam RS biasa tapi banyak berjasa & kekadang bibik guna sampai sekarang walau Alysha dah besar
.



Kali ni, Ummi beli brand NLSW...beli yang preloved...still cantik sbb owner tu guna kejap jek...malam tadi Ummi dah rendam kejap dalam sabun, gonyoh² sket pakai tangan n then masuk dalam laundry bag & masuk dalam WM guna Quick mode...best...alang² dah menggonyoh RS tu, Ummi cuci bengkung tali Ummi sekali tapi terpaksa cuci dalam cycle berasingan sebab kain bengkung yg. kaler maroon tu luntur...best jek tengok both kat ampaian pagi tadi ^_^

(pic hasil carian En Google)

21 comments:

  1. oh,..patut la,,nampak mak sedara pakai benda ni.. ingatkan untuk apa..

    ReplyDelete
  2. amira,

    heheh...skrg dah tau la ye bende ni utk apa

    ReplyDelete
  3. kak ina,

    entry kita pagi ni hampir sama la..
    berkisarkan ttg NIP = nursing in public..

    btw, ayu suka sgt nursing cover..
    macam akak juga, ayu dah ada 2 skrg ni..satu guna utk menyusu klu g berjalan2..

    satu lg plak guna utk mengepam kat ofis..akak dah tukar bp ke?? bp apa ekkk...

    ReplyDelete
  4. ayu,

    yeke?haha...same instinct lak ye...best kan nursing cover nih

    akak tukar BP apa ye?hihi...tungguuuuu

    ReplyDelete
  5. wahh.. shopping barangan bayi plak nampaknya.. nursing cover tu saya pun ada tetapi jarang guna tetapi amat berguna jika nak pakai..
    saya pun pam di office kat cubicle sendiri siap berpesan kat yang duduk dekat2 tak kira lelaki ker perempuan, kejap lagi ada operasi mengepam...hehehe

    ReplyDelete
  6. nadnye,

    heheh...wktu ngepam tu x pakai ke nursing cover tu?sayang la

    ReplyDelete
  7. betulla kak.. yanpn malu nk selak2 baju dikhalayak ramai.. jgn kata khalayak... dgn famili memberpun segan..

    ReplyDelete
  8. Yan,

    sama cam akak gak...depan family pun segan kecuali depan mak je yg x segan

    ReplyDelete
  9. kak ina..nadiah mula2 dulu segan jgk BF in public. dulu2 pakai juga NC tp entah knp nadiah rs tak selesa pulak pakai NC. rs mcm makin menarik perhatian org lak bila pakai NC..

    pastu nadiah biasakan diri BF tanpa NC. kena pastikan baju bersesuaian kalau nak keluar. nadiah takde nursing wear, kalau nadiah keluar, nadiah pakai baju berbutang/berzip depan..so takyah selak2 baju, just letak ana bwh tudung, then blh la nyusukan anak dgn selesa. lgpun nadiah pakai tudung saiz besar..kiranya tudung jd NC nadiah la..hehe..

    kalau akk selesa pakai NC, pakai je...nnt takde la segan nak BF in public dah. pedulikan aje mata org lain, janji kita tahu kita tak buat dosa & tak tunjuk aurat. happy BF in public kak! ;)

    p/s: sori kak, terpanjang pulak :p

    ReplyDelete
  10. bestnya dah beli semua dah...teringin jugak nak beli nursing cover tu...kat mana erk beli?

    ReplyDelete
  11. Nadiah,

    betul tuh...yg penting aurat sumer terjaga kan...kalo Nadiah pakai tudung besar, senang la leh cover baby sekali

    ReplyDelete
  12. Koci,

    nursing cover tu beli kat enjoybreastfeed.com...aritu ada promosi dapat RM30++ jek..skrg dah back to normal price but still cheap dalam RM43 gitu

    ReplyDelete
  13. ooo....baru yus tahu tu nursing cover..hehe. Yus biasa mmg tak segan kot, breastfeed kat mana2 pun, tapi biasa yus pakai tudung labuh sikit, n mesti ada tuala kecil menutup sikit...

    Tapi mcm best jer nursing cover tu, nnti nak jengah ke web yg akak ckp ni. Kak..belum bersalin lagi..tp dah selalu gak sakit2 kat bawah tu, n no mood nak update blog...huhu

    ReplyDelete
  14. yus,

    igtkan dh bersalin sbb menyepi jek..nnti dh bersalin mesti inform kt blog tau

    aah tu nursing cover..mmg best kain dia..lembut & sejuk jek

    ReplyDelete
  15. hez,
    ai pun xde lah main singkap jer kalo nak bf di public.. still 1 bawa kain lampin ke or selendang...
    nak bf di public bior le masih jaga urat @ aurat... ;P

    wah,, rapi dah persiapan ni... apa lagi yg belum ready....?!!

    ReplyDelete
  16. bib,

    aah kan..kenelah jaga urat..ops..aurat kt public kan...:)

    tinggal sesikit je lagik yg lom beli cam maternity pad,gel gamat,diapers lg 1 pack...tp plan nak beli ari sabtu ni pas checkup

    ReplyDelete
  17. saya pun teramatlah malunya bf kat public memandangkan kami satu famili rajin keluar... tu yg tak kuat semangat bg botol susu terus.. la ni tau la dah ... tq

    ReplyDelete
  18. Anony,

    sama gak pemalu ye?hemm..len kali kalo dpt baby lagik, leh la beli nursing cover ni kan? *wink*

    ReplyDelete
  19. kak, elok dah ada nanti biasakan pakai dari anak masih kecik. kalo idak jd mcm my case, anak buat main cak2. asyik disingkap nye aje. last2 saya labuhkan tudung time nak bf kat public or cari tempat yg terlindung sket (balik meja ke, tepi dinding ke)atau pi ke baby room.

    ReplyDelete
  20. My Aqeelah,

    thanks for the reminder..betul sangat tu..kalo dia x biasa,mesti dia rimas nnti kan

    ReplyDelete
  21. Setuju dengan My Aqeelah. Kalau x start dari baby mmg dorg rimas, unless dh desperate nk susu. Hehe. Kalau dah biasa, ada baby sampai tidur lena sbb dah macam gua kan dalam tu. Gelap je.. Hehe

    By the way, saya ade gak jahit sikit2 nursing cover ni. Untuk tolong rakan-rakan fb je asalnya. Ada yang sampai beli utk hadiahkan sempena dpt newborn. Idea yang unik.
    Jemput la singgah ke www.mysakidscloset.com. tq :)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages