Thursday, July 15, 2010

Rezeki makyong...

Dah 2 minggu lamanya, Ummi ke sana sini bagi misi mencari durian yang sedappp...
kat SI nih,Ummi ada beli 3 minggu lepas kot tapi hampehh
kulit pun dah nak menguning
menandakan durian lama
dari 3 bijik yang dibeli, hampir separuh tak boleh dimakan
sebab busukkk
yang boleh dimakan tu pun
sangatla tak masyuk isinya
nipis amat & ulas kecik jekkk

ke Seri Manjung pun udah
tapi hampa xde
ke Bt. Gajah pun dah sampai
pun xde

maka Ummi memendam perasaan ajela
Ayah outstation ke Johor since 2 hari lepas
then Ayah call bagitau waktu otw ke Johor tu
sepanjang jalan asek jumpa orang jual durian je
Ummi cakap le ngan Ayah
tolong le belikan kat Ummi nanti
waktu Ayah nak balik semula ke KL
tak dapat banyak
sebijik pun jadi le
lepaskan kempunan


memang tetiba rasa teringinnnn sangat
nak makan durian
dahle bila blogwalking
ada je kisah durian nih
Perak ni memang terkenal dengan durian
tapi ntah kenapa time ni pulak payah nak dapat
hemmm.....
sian Ummi.....

semalam Ummi berpuasa lagi
lepas keje Ummi singgah ke Psr Mlm Bdr U
tetiba tergerak hati nak ke stall terakhir kt pasar malam
tempat Ummi beli durian 3 minggu lepas

wallaaaa....
menggunung durian-durian baru
bila tanya harga
pakcik tu suruh pilih dulu mana yang berkenan
pastu baru negotiate harganya
'isk...ada pulak meniaga stail gini' bisik hati Ummi
so, Ummi pilihla 2 bijik sederhana besar
pakcik tu cakap RM12
Ummi mintak RM10
alhamdulillah dapat

waktu Ummi berbuka puasa
bibik rajin pulak tolong kopekkan durian tu kat Ummi
biasanya tugas Ummi kopek durian tuh
tak lama lepas berbuka
Ummi duk rehat dalam bilik sambil tengok TV
tetiba si kecik Alysha tu datang kat Ummi
sengih jek shomots muka
sambil pegang durian
dia cakap 'Ummi...durian' sambil tunjuk durian kat tangan
haha...
dia memang suka durian
habis 3 ulas dimakannya

dalam pukul 9 malam barulah Ummi ke dapur
cari durian
alhamdulillah
memang cantik-cantik amattt isinyaaaa
yang sebiji tu isi kuninggggg
yang sebijik lagik isi dah ke'oren-orenan'
rasa memang marvelesssssssss
sampai menjilat-jilat jari youuuu....
syukur....lepas kempunan Ummi

tadi pulak Ayah call
dia otw nak balik dari Johor
dia pun dah borong durian
Ummi mintak sebijik je
Ayah borong ntah berapa bijik
banyak katanya
kat Yong Peng kut kalo x silap
durian cantik-cantik kat sana
kata Ayah
satu keta dah bau durian
hahaha
takpelah Ayah
demi isteri tercinta yang tengah sarat ni kan
keta Ayah bau durian jelah
sampai le esok Ayah balik ke sini
muahhh....luv you dear





16 comments:

  1. akak dah try tgk kat area batu kurau , taiping tak??

    sana mmg terkenal dgn durian..
    klu ayu balik kg (tpg) uishhh..
    mmg cari laaa..

    kat kl ada juga, tapi dah en suami mmg tak makan, susah la nak beli..

    lgpun, tak reti la akak..

    pernah beli, tapi tak sedapppp..huhu

    ReplyDelete
  2. ayu,

    tepeng????huii...jauhnya ayuuuuu

    tapi dah dapat dah semalam...lega rasa tekak..ni tunggu hubby balik eosk lak bwk durian dari johor..huhu

    ReplyDelete
  3. Wah! Akak mcm yus jugak ekk. Asyik teringin durian jer time peknen ni. tapi jgn banyak2 kak. Orang kata takut panas...hehe. kat Johor mmg musim kot dari hari tu. Sana sini ada jer durian tu..hehe.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. hez... durian memang feveret kak has. dapat makan durian mentah tu ngan pulut... walla lagi best. buat lempeng tepung makan ngan durian pun memang sedap. mau berulas2 habis disapu nanti. Sekarng ni tak leh nak belasah makan bnyk2... cukup sekadar makan melepaskan kempuanan aje!!!

    ReplyDelete
  6. nadiah dulu ms pregnant (ms tu kat malaysia lg), mak tak bg mkn durian byk2. dia kata takut panas sgt nnt effect kat anak. dah tu nadiah mkn 2-3 ulas je..uhuhu..

    ReplyDelete
  7. yus,

    yeke?tula kan..tekak ni asek teringin durian jek ..hihi

    ReplyDelete
  8. kak has,

    nyam nyam...sedappp kannnnn?
    tapi apesal skrg kak has dah xleh makan byk2 lagik kak?

    ReplyDelete
  9. Nadiah,

    terbalik lak ngan mak akak...waktu 1st trimester tu mmg mak x brp galakkan..kalo tingin sangat pun takt seulas dua je...tapi kalo dah sarat camnih, dia ckp mkn puas2...nnti pantang xleh nak tingin durian lagik

    ReplyDelete
  10. dulu masa saya peknan pun teringin nak makan durian...huhuhu....nasib baik dapat...

    ReplyDelete
  11. kak ina
    yong peng memng byk doyan.. tp kita beli kat kluang jek.. ok gak ar.. ari tu biring rm15 7 bijik.. isi kuneng pas tu smp umah kepala pening.. keta bau doyan,, anis sepnjng jalan balik ke jb bawak doyan tu dok tutup idung.. sian dia.. hihihi

    ReplyDelete
  12. biring = borong.. hahah salah taip

    ReplyDelete
  13. wahida,

    yeke?sib baik dapat kan...

    ReplyDelete
  14. del,

    ooo sana mmg meriah ngan doyan ye?tula pasal...hubby pun pening cam nk muntah spjg perjalanan johor-smyih semlm sbb kene hidu bau doyan dlm ekon

    ReplyDelete
  15. ai baru jer baut bubur kacang durian semalam...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages