Friday, July 23, 2010

Kari Kepala Ikan-khas untuk Lin

(pic hasil carian En Google)


ada special request dari rakan sekerja opis lama yang still keep in touch till now ie. Lin aka Haslina aka myredloves yang nak tahu lebih lanjut tentang kari kepala ikan nih...

esok dah coti Lin, leh la masak untuk cik abang ye... :)



jenis² kepala ikan yang akak biasa gunakan:

-ikan merah
-ikan nyok²
-ikan jenahak
-ikan ploktan (tak sure kalo kat KL dipanggil apa ikan nih)
-ikan duri
-ikan tenggiri

my feveret is kepala ikan nyok² while hubby's ikan merah

bahan²:
-1 ulas bawang putih- dihiris
-2 ulas bwg merah - dihiris
-2 ulas bawang putih - ditumbuk
-3-4 ulas bawang merah ditumbuk
-sehelai dua daun kari
-1/2 sudu teh kecil halba campur
-air asam jawa secukup rasa
-garam secukup rasa
-sepeket serbuk kari

-kepala ikan
-santan (bahagikan kpd santan cair & santan pekat kalo dari perahan kelapa parut)
-tomato
-kacang bendi

cara memasak:

  1. tumis hirisan bwg merah,bwg putih, daun kari & halba campur sampai kekuningan
  2. masukkan bawang yang ditumbuk sampai naik bau
  3. campurkan serbuk kari+sedikit air asam jawa dan masukkan dalam periuk
  4. kacau sampai naik wangi dan paste tadi nampak makin gelap warnanya(meaning rempah dah masak)
  5. masukkan air asam jawa,ikan dan santan cair
  6. bila ikan dah hampir masak, masukkan santan pekat, tomato,bendi & garam
  7. dah masak boleh diangkat dan dihidangkan

tips buat lin:

  1. kalo ikan merah, jangan dimasak lama sangat sebab cepat hancur
  2. cara memilih kepala ikan sama ada baru atau lama:
akak selalu check bahagian dalam kepala ikan tu..
kalo insang ikan tu masih berwarna merah & berlendir meaning ikan tu masih baru..
tapi kalo bahagian dalam tu especially insang tu dah kaler pucat & kering je,
meaning ikan tuh dah lama...





10 comments:

  1. kari kepala ikan always my feveret..

    ReplyDelete
  2. wahhhh..ini kalau dapat mengadap ni, mmg menjilat jari!

    ReplyDelete
  3. wahida,

    same wif me...sampai ke tulang2 tuh diratah..hihi

    ReplyDelete
  4. apa2 pun terima kasih bebanyak kak...insyallah mestttttttttiii nak bt cuti nie....
    yummyy

    ReplyDelete
  5. kak ina: heheheh gambar kari tu siapp nampak mata...:)

    ikan nyok2 tu sedapp buat kari...emmm org sini panggey ikan apa ekk?

    ReplyDelete
  6. Mieja,

    hehe...nmpk mata menjeling & gigi menyeringai..huhu

    ntahla ikan nyok2 tu ada nama lain tak...tapi kalo akak g psr semenyih pun tokei ikan tu sebut ikan nyok2 gakk

    ReplyDelete
  7. ai suka kari kepala ikan... ;)
    yummy...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages