Monday, July 5, 2010

It's already 30 weeks ++




Cepatnya masa berlalu..isk..rasanya macam baru je buat UPT test kat klinik & doc sahkan Ummi pregnant...pejam celik pejam celik dah masuk 30 minggu last Saturday...meaning, hanya tinggal lebih kurang 10 weeks @ 2 bulan sebelum baby baru menjengah ke dunia...

11 Ogos depan dah masuk bulan Ramadan...kalo bulan pose, masa berlalu langsung tak rasa...tau² dah sampai ke penghujung...Ummi harap sangat dapat pose penuh tahun ni...Inilah pertama kali Ummi berpuasa waktu tengah sarat menunggu hari...Ya Allah...berikanlah kekuatan padaku...


Dah masuk 30 minggu nih..perut pun makin besar...kalo berjalan lelama sikit dah mula rasa lenguh kaki...dah tak larat...ini mungkin jugak faktor preggie di lewat usia..sebab kalo waktu mengandung sulung dulu (umo Ummi waktu tu 25-26 tahun), tengah menunggu hari pun Ummi ligat duk 'tawaf' kat shopping complex...hehe...terapi minda kununnya...TAPI..sekarang baru 30 minggu dah tak larat nak berjalan jauh²...kalo lama sangat berjalan, mata dah mula tercari²kerusi/bangku yang boleh melepaskan lelah kejap...

Patutlah waktu Ummi mengandungkan Alysha dulu, Tok selalu cakap kat Ummi...mesti letihkan mengandung waktu umo 30++ nih? tapi Ummi jawab Ummi rasa cam biasa jek..maklumlah, waktu tu anak² sumer di bawah jagaan Ayah...Ummi kat sini sorang² layan diri sendiri jek...BUT NOW, celik mata subuh² dah siapkan bekfes anak ke sekolah...siapkan lunch lagik...balik keje melayan kerenah keempat² hero & heroin Ummi lagik...camne nak rehat...sabar jelah...semua yang berlaku ada hikmahnya...moga kami semua dapat bersama di bawah satu bumbung kelak..AMINNNN


Your pregnancy: 30 weeks



How your baby's growing:

Your baby's about 15.7 inches long now, and she weighs almost 3 pounds (like a head of cabbage). A pint and a half of amniotic fluid surrounds her, but that volume will decrease as she gets bigger and takes up more room in your uterus. Her eyesight continues to develop, though it's not very keen; even after she's born, she'll keep her eyes closed for a good part of the day. When she does open them, she'll respond to changes in light but will have 20/400 vision — which means she can only make out objects a few inches from her face. (Normal adult vision is 20/20.)

See what your baby looks like this week.

Note: Every baby develops a little differently — even in the womb. Our information is designed to give you a general idea of your baby's development.

How your life's changing:

You may be feeling a little tired these days, especially if you're having trouble sleeping. You might also feel clumsier than normal, which is perfectly understandable. Not only are you heavier, but the concentration of weight in your pregnant belly causes a shift in your center of gravity. Plus, thanks to hormonal changes, your ligaments are more lax, so your joints are looser, which may also contribute to your balance being a bit off. Also, this relaxation of your ligaments can actually cause your feet to spread permanently, so you may have to invest in some new shoes in a bigger size.

Remember those mood swings you had earlier in pregnancy? The combination of uncomfortable symptoms and hormonal changes can result in a return of those emotional ups and downs. It's normal to worry about what your labor will be like or whether you'll be a good parent. But if you can't shake the blues or feel increasingly irritable or agitated, talk to your doctor or midwife. You may be among the 1 in 10 expectant women who battle depression during pregnancy. Also let your caregiver know if you're frequently nervous or anxious.

8 comments:

  1. Samalah kita kak. Jalan lelama sikit dah cari bangku. Kat rumah ni pun berdiri lama dah cari kerusi, time masak pun yus boleh duduk sambil goreng ikan..haha. Tapi yang tak tahan tu, asyik ler ke toilet, nak buang air..hehe

    ReplyDelete
  2. ku penah berpuasa masa tgh sarat peknenkan Aqil.. time tu dh 36wks.. mmg mencabar... lepas kol 2pm baby start mengeras/kick tak berhenti.. laparkan hihi.. alhamdulillah bertahan gak.. sampailah selamat bersalin lepas 2 minggu puasa ramadan.. org kata kalau kita berpuasa masa peknen.. semangat baby yg lahir tu jd kuat..insyaALLAH..

    ReplyDelete
  3. i penah posa masa pregnant fikri, masa tu baru 5 bulan.. takde la apa sgt..
    2 kali bersalin masa bulan Rejab.. letih juga la posa masa anak masih bb.. dah le susu badan...

    agak2 u ni bersalin lepas raya ni.. hrp2 sempat la makan ketupat rendang... ;)

    ReplyDelete
  4. yus,

    sama kan?huhu...badan dah makin berat...bab ke toilet tu pun sama..baby dah makin besar..dah makin menekan pundi kencing

    ReplyDelete
  5. Liana,

    oo penah ada experience pose time sarat ye...moga2 akak pun sama kuat cam liana...baby pun sama kuat cam aqil encem :)

    ReplyDelete
  6. bib,

    I pun penah preggie time pose tapi takdela time sarat...sama la cam bib kan...kuat lagi pose..pose time BF mmg mencabar...hausss je tekak

    tulah..harap2 sempat le raya dulu

    ReplyDelete
  7. amin ya rabal alamin..semoga allah permudahkan utk akak..saya pun tukang fikir semalam...camna akak nak pantang with new baby boy and with alysha sekali...

    kita mohon yang baik2 dari allah..kan kak....

    ReplyDelete
  8. saya percaya akak boleh!!!caiyok akak ina!!!

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages