Sunday, July 25, 2010

Checkup at 33 weeks

Last Saturday Ummi g monthly checkup kat Pantai Ipoh...dari malamnya Ummi dah berpuasa sebab scheduled for MGTT (test air gula) hari Sabtu tuh...alhamdulillah, sampai je ke sana Ummi dapat no giliran ke-3...lps amik urine, Ummi kene ikut assistant doc. ke groundfloor untuk diambil darah kat Pathology Dept.....memula, amik darah kat lengan kanan....tak rasa sakit pun...lepas tu, terus kene minum air gula segelas...memula cam seriau duk dengar orang cakap manis sangat la...cam nak muntah la...tapi once Ummi minum...hemmm..sedap la pulak...perisa oren youuuu!!! sedar² dah licin segelas er..cik...nak segelas lagi boleh?...then dia pesan suruh datang balik lepas 2 jam untuk diambil darah kali kedua

Ummi naik atas balik ke level 3 dan rupanya ngam² tiba giliran Ummi jumpa doc...Ummi, Ayah & Alysha masuk ngadap doc...dia check BP sumer okay...then scanning time...berat baby dah naik SEKILO!!! berbanding last month...dari 1.2kg--->2.2kg...huhu..membesar dengan jayanya (berat Ummi naik sekilo bulan nih memang pegi ke baby jela nampaknya...bagusss gitu..xdela nak menambah lelemaks Ummi laks ..hikhik)...everything seemed to be okay...EXCEPT FOR ONE THING....huwaaaa....
.
.
.
.
baby's in transverse position la pulak

meaning kedudukan dia dalam keadaan melintang...kepala kat bahagian kiri perut Ummi, ponggong kat bahagian kanan perut Ummi...doc cakap kalo kedudukan camni susah nak dia buat ECV (External Cephalic Version) - manually turn the baby by a gynae bukan bidan ye....doc jugak cakap, kalo by the next checkup baby masih dalam posisi yang sama, she'll set a date for me for a C-SECTION...uwaaaa...Ummi nak bersalin normal....taknak kene caesar...Ya Allah Ya Tuhanku...moga baby Ummi dalam perut ni berpusing ke kedudukan sepatutnya dan dipermudahkan segala urusan Ummi...AMIN

lepas jumpa doc tu, Ummi ada dalam 2 jam b4 kene datang balik untuk diambil darah...so, merayau ke Jusco le jawabnya...Ummi terus terjah ke baby's department lagi walau hakikatnya hampir 99% barang² baby dah complete...Ummi duk belek² baju baby & rembat 3 pasang lagi baju lengan pendek sebelum Ayah mencelah 'cukup²lah tu...dah banyak baju baby kat rumah nun'...heheh...sib baik Ayah mencelah, kalo tak, kompem lebih dari 3 pasang Ummi rembat...selain baju baby, Ummi beli changing mat, washable nursing pad, 2-in-1 baby bath, another set of mitten+booties dan juga toy untuk Alysha...

sebelum bertolak balik ke hospital, Ummi sempat singgah SR dan beli a slice of Durian Durian cake...buat bekal lps. tamat sesi berpuasa lps. amik darah kali ke-2 nanti..huhu...then, pegi amik darah kat lengan kiri pulak...emm..kali ni sakit sikit sebab staff tu terjongketkan sket jarum tu waktu nak kuarkan dari lengan...ala..sakit sikit je pun...

dah settle, masuk dalam keta...apa tunggu lagi..buka kotak SR & mamam kek tuh...Ayah rasa sesudu je while Alysha xnak langsung..Ummi habiskan semuanya...memang mengasyikkan...rasa macam makan durian pun ada

then, singgah McD kat Medan Gopeng...Ayah try GCB-Grilled Chicken Burger baru tu, Ummi order Spicy Chicken McDeluxe...both of us agreed that GCB x berapa besh laar...sedap lagi burger Ummi tu...Alysha lak amik Happy Meal fried chicken...habis seketul ayam dikerjakan


sekianlah ceritanya tentang checkup Ummi kali ni
mohon semua blog reader Ummi tolong doakan moga baby Ummi berpusing ke kedudukan verteks(head down) on the next checkup ya!!!

8 comments:

  1. Yus doakan moga baby pusing ke bawah. Sama macam yus masa peknen yg no 3 dulu, minggu yg sama mcm akak ni ler, kedudukan baby melintang. Memang hari2 doa moga dia ikut jalan..huhu,tak nak kena caesar, alhamdulillah dia mendengar kata, harap2 akak pun begitu...aminn.

    Tapi tak tentu juga, sbb acik yus baru jer bersalin minggu lepas kena caesar, dah sakit ni, kedudukan pun ok, last2 boleh dia melintang, dua jam sebelum kuar, haru, kena gak caesar. Doakan yus juga dpt bersalin normal..manalah tahu kan.....

    ReplyDelete
  2. yus,

    yelah kan..rezeki masing2 kit atak tahu...moga2 both of us dapat bersalin secara normal tanpa sebarang masalah ....AMINNN

    ReplyDelete
  3. insyaAllah mudah2an baby tukar posisi sepatutnya.. :)

    ReplyDelete
  4. Hi Ina Hashim,

    wah bestnya dapat air gula perisa oren. Kalau macam tu confim tak cukup segelas. Myself masa buat MGTT test..huh..amik masa dekat setengah jam nak abiskan air gula tu. manis manis manis sungguh...tak lalu nak telan... :)

    take care!

    ReplyDelete
  5. cinta_north2south,

    aah perisa oren...sedap cam glukos perisa oren tu

    ReplyDelete
  6. kalo ai ngeri gak bila bb melintang ni... hez u kena bercakap dgn baby setiap kali dia gerak.. suruh dia pusing sikit2 ke bawah... heheh...

    ai pun tak nak menakutkan you, setiap setiap org tak sama.. semoga bb turun ke kedudukan asal & mudah utk you bersalin.....

    ReplyDelete
  7. bib,

    mmg duk cakap pun...duk buat eksesais sujud cam doc cakap tu gak...doa jelah yg mampu skrg ni

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages