Tuesday, August 3, 2010

Resepi kek coklat kukus

As promised....


Bahan²:


1 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
1 cwn tepung gandum
1 cwn gula
1 cwn serbuk koko
1 cwn minyak masak
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat(wktu buat kek baru ni xde soda pun tapi still naik mengembang sbb lebihkan sket baking powder)
3 biji telur ayam
secubit garam


Hiasan:

sesuka hati..heheh


Cara memasak:


-Masuk semua bahan di dalam periuk
(Ummi masukkan semua bahan except minyak masak & telur & dikacau dahulu to ensure tepung x berketul)
-Masak atas api yang perlahan dan jangan sampai mendidih
-Then, masukkan dalam loyang pengukus
-Kukus selama 45 mnit
-Keluarkan, hias dan sedia dimakan

SENANG TAK?????
Senang amat kan???
Kek maveles untuk orang yang malas cam Ummi tapi nak makan homemade cake...huhu

11 comments:

  1. wahhh menarik ...
    harap2 boleh try ..
    nieza pun pemalas kak .. kalo backing ni ... hihihi

    ReplyDelete
  2. nieja...

    haa nanti dah terai jgn lupa tepek pic kat belog tau

    ReplyDelete
  3. shima,
    memang senang banget...i folo u too

    ReplyDelete
  4. salam kak ina,
    terima kasih tayang resipi. td dah ushar kek coklat kukus kak ina. memang cantik kegebuannya. :)

    ReplyDelete
  5. indahhouse,

    cantik & sedap sangat sbb bila dikukus dia x kering..moist amat..selamat mencuba ya

    ReplyDelete
  6. k.ina,

    sooo simple!!& cake tuh mmg nampak sgt choki2..yummy!! :)

    nak try,tp pengukus plak xde!hihi :P

    ReplyDelete
  7. Ariani,

    memang sangat simple...nnti g beli pengukus pastu try ye :)

    ReplyDelete
  8. k ina saya dah cuba..dah tepek gambar kat blog...sedap, dan mudah

    ReplyDelete
  9. one,

    yeke dah try?alhamdulillah....

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages