Monday, August 2, 2010

1st checkup @AnNur Specialist@34 weeks


Last Saturday, Ummi pegi checkup kat AnNur Specialist Hospital Bangi...eh...nape tetiba Ummi pegi checkup kat Bangi pulak?kan selalunya Ummi gi checkup kat Ipoh jek??????

.
well, Ummi dah decide dengan Ayah...kalo ditakdirkan Ummi boleh bersalin secara normal, maka Ummi akan balik bersalin di Sgor...kalo Alysha dulu Ummi bersalin di AzZahrah Medical Centre Bangi..kali ni kat AnNur pulak...ala...berjiran jek AzZahrah ngan AnNur nih...kali ni Ummi memang bertekad nak kembali dapatkan servis dari gynae favorite Ummi ie. Dr Fatimah Mustafah...gynae yang sambut my 3rd boy Adam Ikhwan back in 2002 dulu...memang Ummi takkan lupakan saat² bersalinkan Adam...sangat mudah, sangat painless ditambah pulak dengan gynae yang sangat² menenangkan pikiran dan sejuk mata memandang...

.
Ummi sampai ke AnNur pukul 8 lebih dan dapat giliran no. 9...kata nurse tu, Doc Fatimah lambat sikit masuk, around 9.30am....ramainya preggie moms tgh menunggu kat dalam klinik tuh...kebanyakannya tengah tunggu turn nak jumpa doc. Kham...so, Ayah ajak Ummi gi bekfes dulu kat Restoran Amir...perghhh...bestnya menu bekfes kat situ...memacam ada...roti canai, nasi kerabu, nasi dagang, nasi lemak, bihun/mee/kueteow goreng,pulut+kelapa+ikan masin, pulut kuning, bihun sup, laksa etc.....rambang mata Ummi tatau nak makan apa...Ayah dah rembat nasi dagang...hemm..Ummi dah kecur liur tengok pulut ikan masin tuh walau dalam hati teruja gak nengok roti canai kat situ yg nampak sangat meletops....so, Ummi amik pulut ikan masin jugakle...memang puas hati...sedapsssss

.
Selesai makan, pegi semula ke klinik tapi Doc Fatimah blom sampai lagik..Ayah tunggu kat luar je sebab dah penuh kat dalam dengan preggie moms...para suami semua menunggu kat luar...bagus jugak diorang sediakan tempat menunggu kat luar untuk para suami...at last, pukul 9.45am baru Doc Fatimah masuk...jam 10.30am, orang mulai susut especially patient doc. Kham..so, Ayah masuk duduk tepi Ummi...dah no giliran ke 5..Ayah sakit perut pulak & kuar g cari toilet...tak lama lepas Ayah kuar, nama Ummi dipanggil..so, Ummi masuk jumpa doc. Fatimah sensorang ajela...

.
bila nampak je muka doc. Fatimah & dia greet Ummi, hati Ummi rasa sejuk sangat...terasa cam time tu jugak nak serah diri bersalin kat dia...huhu...dia tanya itu ini & Ummi serahkan kad checkup Hosp. Pantai Ipoh kat dia...everything seemed to be okay except for the baby's position in the womb..then dia suruh naik atas katil untuk di scan

.
bila scan, ALHAMDULILLAH...baby dah pusing ke bawah tapi blom engaged...cuma kedudukan dia agak menyenget ke kanan...doc mintak izin Ummi untuk betulkan sket kedudukan baby ke tengah...doc cakap kedudukan baby ni ada kaitan jugak dengan cara Ummi tido...memang Ummi suka tido mengiring ke kanan...maybe sebab tu jugakle baby duk menyenget ke kanan..heheh
.
then Ummi tanya gak pasal kedudukan baby dalam keadaan melintang(transverse) sebelum ni..adakah sebab faktor usia (sepertimana yang Ummi baca dalam buku 40 minggu yang indah)...doc cakap takde kena-mengena dengan faktor usia tapi more related kepada bilangan anak yang dah dilahirkan..sebab bila dah ramai anak, rahim dah kurang keanjalan...so walaupun baby dah besar, dia masih ada ruang untuk berpusing²....

.
then Ummi tanya lagi, kalo ditakdirkan Ummi bersalin time raya, doc Fatimah ada ke? dia cakap insyaAllah, one of the gynaes either she or doc. Kham will be around tapi Ummi insist
' kalau boleh saya nak doctor jugak yang attend saya nanti'
she just smiled Ummi bagitau lagi yang dia penah sambut my 3rd boy dulu 'ooo tahun 2002 ye waktu sy bertugas kat AzZahrah dulu...dah lama tu'-->doc Fatimah 'aah doc...sekarang dia dah besar, dah sekolah..umo dah 8 tahun pun'-->Ummi..

.
alhamdulillah doa Ummi dimakbulkan harap²nya baby stay in that position sampai bersalin nanti berat baby dah naik ke 2.43kg berbanding 2.2kg last week wah...dah naik 200g dlm masa 1 minggu

.
Ummi pun dah x larat nak berjalan sekarang nih cepat mengah perut terasa makin berat ke bawah celah peha makin sakit sana sakit, sini sakit Ayah pun duk cakap sian kat Ummi
sebab dia tengok preggie kali ni
Ummi cam tak larat sangat
tummy pun besar katanya
syukur sangat Ayah sangat memahami Ummi

dugaan ibu mengandung insyaAllah, pahala yang setimpal dijanjikan bila melahirkan nanti

14 comments:

  1. semoga allah permudahkan untuk akak..amin

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah, akak..

    semoga akak selamat bersalin nanti..mmm, teringin plak nak bersalin di sana ..(plan utk anak ke3) nnt akak buat review ye lps bersalin nanti..^_^

    ReplyDelete
  3. ayu,

    insyaAllah...dah selamat bersalin nanti akak bagi 'testimonial' ye *wink*

    ReplyDelete
  4. semoga selamat bersalin.. saya dulu dgn Dr Kham..tp kt Annur tu dua2 Gynea pun sgt besh..

    ReplyDelete
  5. Imaan,

    thanks for the wish
    oo kat AnNur jugak ye?ramai prefer dr kham tapi sbb akak dah biasa ngan doc fatimah..so mmg prefer dia la

    ReplyDelete
  6. all d best kak!!


    err..

    nak pic nak pic nak piccas....

    ReplyDelete
  7. ena

    all the best to you too

    nak piccas?piccas apa dear?

    ReplyDelete
  8. kak ina..nadiah dulu bersalinkan safiyyah kat azzahrah! ;) nadiah pun tak ingat knp pilih azzahrah, bkn annur tapi mmg puas hati sgt, alhamdulillah. nadiah 2nd last checkup baru buat di azzahrah, sblm tu di klinik gomen kat penang :)

    ReplyDelete
  9. Nadiah,

    akak dulu pun kat azzahrah..anak ke 3(dr fatimah) & 4(dr fazlina)...tapi, bila compared antara both docs..akak prefer dr fatimah lagik..sbb tu pilih annur pulak

    ReplyDelete
  10. ooo padanlar chkup di annur... rupanya nak bersalin di sana. So nanti masa pantang pun di sini jugak ke? Bila EDD? Dah bersalin nanti boleh lar war2kan ke kawan2. insyaallah nanti kak has boleh datang visit hez!!

    ReplyDelete
  11. kak has,

    cadangnya gitu la..tp taktaula..kalo kene right timing insyaAllah ke AnNur..if not,kat Perak ni jela

    nnti dh bersalin insyaAllah dikhabarkan..kak has..nak hp no

    ReplyDelete
  12. kak has dah htr msg kat fb. nanti check ye!!!

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages