Saturday, August 28, 2010

Dugaan bersalin/berpantang kali ini

Hari ni dah 6 hari Ummi berpantang...
sangatlah menduga berpantang kali ni
maklumlah kene czer
tak macam berpantang sebelum ni
kalo dulu,pas baby kuar je
memang badan dah ok
nak g bilik air mandi sendiri kat wad pun xde masalah

tapi kali ni
hari pertama memang terbaring jek
nak makan pun sambil baring
takleh bangun langsung
pakai catherer/tiub kencing & drip
nak nyusu baby memang jauh sekali
(Ummi tabik la pada mommies yang dah mampu nyusu baby day one tu)
day 2 lak memang doc dah buka segala tiub
dan disuruh g toilet berjalan
1st time ke toilet
ya Allah!!!
memang menitis air mata
nak bangun katil memang nurse tolong angkat badan
badan memang tak mampu nak bangun sendiri
macam nak terkoyak bekas jahitan kat perut rasanya
1st step pun sama
bagai dihiris2 isi perut sumer
sib baik nurse baik2
pimpin smp ke bilik air
tolong dudukkan kat atas toilet
bukakan panty,pad segala
lepas tu tiap 3 jam asek rasa nak terkucil je
hazab sungguh
tiap kali le tekan button panggil nurse
memang rasa kalau le boleh diputar balik masa
nak jugak lahirkan baby secara normal walau songsang

hari ke 3 dah ras konfiden sket
g toilet dah xyah panggil nurse
syukurrr
dah leh duduk bila nak makan
tapi bab BF still failed
tatau nape

balik ke umah pun sama gak
still failed nak BF
Ummi memnag BF tapi failed nak latch on betul2
sbb baby kecik,mulut kecik
while nips inverted n besar
so hasilnya cracked n sore nipple
ya Allah...dugaan sekali lagi
so day 4 & 5 tu Ummi exclusively pumping
malam2 memang tak tido
at the same time ALysha pulak
kene demam panas,batuk,selsema
dan taknak ngan Ayah
asek'nak Ummi..nak Ummi'
kalo Ummi bersalin normal senang sket nak bergerak
tapi bila czer ni
nak bangun dari katil pun hazabbb
nak ngiring pun hazabbb
semuanya hazabbb

sekarang ni Ummi tak rasa cam berpantang pun
nak tungku xleh,urut pun lom lagik..semua lom lagik
cuma asek duk togok pati ikan haruan sehari 3 botol
plus makan ikan haruan fresh hari2
dengan harapan luka cepat sembuh
semalam nurse yang datang ke umah bgtau baby ada kuning lak
so arini g hospital terdekat cucuk amik darah
bacaan 12.8
xyah admit
tapi esok kene g cucuk lagi
sian baby
dah le kecik cinonet jek
asek kene cucuk

nnti sambung lagik...nak pam susu lak..dah leaking abis nih...

14 comments:

  1. Sebab tu la syurga itu di bawah telapak kaki ibu...seksa betul ibu mangandung, melahir dan membesarkan anak. InsyaAllah besar ganjaran kita nanti ye kak...

    Tak sabar nak tunggu kak ina post gambar baby.

    ReplyDelete
  2. kak, tulah dugaan org bersalin csect. Pengalaman saya sebiji mcm akak masa bersalin yg sulung. Saya pelik ada org ckp csect lagi senang dari normal birth.

    Limaunipis

    ReplyDelete
  3. k inaaaaaa..... baca entry ni saya pulak rasa terkepit-kepit sakit. betullah org ckp, bersalin vaginally sakit time tu aje. kalau czer berhari2 sakit. apapun itu semua dugaan dan pemberian Allah. nak tgk gambar baby! fb akak apa ek? saya dah aktif ber fb lah pulak sekarang nih...

    ReplyDelete
  4. rasanya x terlambat lagi nak wish tahniah...
    bnyk2 sabar yer..
    sy paling takut klu kena czer...
    ni pun tgh berdebar2 tggu hari ni..
    harap2 normal deliver n lepas raya.. :)

    ReplyDelete
  5. salam kak ina..bersalin dah rupanya ye. ketinggalan zaman sbb sejak puasa mmg tak blogwalking pun. M je memanjang. nak update blog pun sama..heh. semalam baru start blogwalking balik

    tahniah ye kak! mmg kalau diberi pilihan tak nak caesar, kan? nadiah pun kalau pregnant mmg mintak sgt2 dijauhkan dpd caesar. dgr pengalaman org yg pernah caesar menggerunkan je..

    apa pun, moga akak tabah ye. dan semoga luka akak cepat sembuh & dpt BF baby exclusively. chaiyok! ^^

    baby lahir 23 ogos, kan? sama birthday dgn nadiah la! ;)

    ReplyDelete
  6. kak ina, teddy dah rasa keadaan macam tuh 2 kali..danish dan amjad..mmg azab..nak bangun mmg payah..siap nangis2 lagi..lepas ubat bius hilang..mmg rasa berdenyut2 tmpat cezer..masa kat hospital terkedek2 nak bangun turun katil..buat sendri semer..tapi alhamdulillah..semangat punya pasal..BF anak2 takder prob..demi diaorang tahan je..teddy ampu bb dengan bantal masa menyusu..kak ina, sabarlah yer..moga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  7. eeii ngeri baca citer kak ina ni...m memang seksa kan kalau cezer ni...sabarlah kak ye...besar pahala tuu....apa2 pun tahniah ye kak

    ReplyDelete
  8. Asu,
    insyaAllah....mcm tulah mak kita lahirkan kita dulu kan...

    Aida,
    I wonder tu sbb mmg ada member suka sgt c sect...heran amattt

    ummi,
    memang hazabbb tak tau nak cakap camne

    salimah,
    thanks...moga dipermudahkan bersalin nnti ye

    nadiah,
    yeke sama birthdate?hehe..nk wish hepi belated bday gakle..psst..akak ternampak ucapan raya nadiah dlm papaer utusan kalo x silap :)

    teddy,
    akak xleh nk direct feed sbb masalah baby x reti nak latch on..so duk pam jela skrg ni siang malam

    Mai,
    huwaa..mmg seksa lps operate tuh

    ReplyDelete
  9. salam kak.
    sabar lah kak ye..mmg mcm tu seminggu dua.sy dulu memula camtu la..ms peknen kali kedua mmg doa betul agar dpt normal.. mmg rumit bersalin c-sect.
    nk bgn dari baring mmg susah.saya dulu berurut bila nk 30 hari ..

    ReplyDelete
  10. alahai kak, siannya ...
    alysha pun kesian smp demam ...

    Dugaan kak tp tuela kemanisan bila bersalin cset ..huhuhu

    ReplyDelete
  11. salam kak ina,

    sabar yer kak..takde orang bantu ker masa pantang di rumah..ada bibik eh tolong.

    Anak kuning lagi lah penat kan...asyik nak kena hantar cucuk jer.

    Harap2 semua di permudahkan. Tak pernah kena c-sect, tak tahu macam mana. Tapi kenapa ada yg kata lagi suka c-sect ekk...

    Nilah pengorbanan seorang ibu kepada anak2nya...moga akak cepat sihat, dan dapat susukan baby directly.

    ReplyDelete
  12. aduhai..
    semoga cepat sihat hez.. besar dugaan, berkat kesabaran, besar ganjarannya..

    hez,
    setiap org ade bahagian masing2.. ade yg rasa mudah bersalin c-sect , ade yg tak.. Insya Allah, semoga u cepat sihat & keep on pumping.. sian plak dengor bb x pandai nak latch...

    nanti cuba2 lah ajar lagi..
    agaknya memang kali ni u harus jadi exclusive expressing (pumping) BF mommy.... gud luck hez...

    ReplyDelete
  13. k ina..be strong, insyaALLAH dipermudahkan olehNYa..been through it..kalo sakit nak breastfeed cuba alaskan dgn bantal,bf sambil duduk tegak lg selesa,sbb masa awal2 tu nak mengiring pun sakit...get well soon....

    ReplyDelete
  14. shima...akak pun tangguh dulu nak berurut...biar luka dalaman kt rahim tu sembuh betul

    nieza...mmg dugaannnn

    yus...thanks...mmg ada bibik tp dia hny buat keje2 umah lain tu je

    bib..tulah duk terpikir gak..camnele kalo jadi exclusively expressing mom esp bila dah masuk keje nnti

    kop...mmg dah x sakit kalo riba baby tp mslhnya dia x pandai direct BF

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages