Sunday, August 15, 2010

Checkup @ 36 weeks...baby surprise...

Semalam (Saturday) Ummi pegi checkup kat Pantai as usual...sampai sana kul 8.30am...doc lom sampai...tunggu sampai kol 9.30am baru doc sampai...dan yang bestnya I was the only patient waiting...heheh...sementara tunggu doc sampai tuh...Ummi sempat snap few pics dekat ruang menunggu kat Level 3 tu buat kenangan


pintu masuk bilik my gynae - Datin Dr. Mimin




Ummi suruh dia buat 'peace', dia angkat jari telunjuk jek....sib baik le jari telunjuk
Alysha yang ke hulu ke hilir ikut Abang dia...ngam sungguh
Abang yang masih cergas...few hours pastu dah moncong sebab keletihan
hot & cold water dispenser
inilah keje budak kecik sorang nih,tiap kali pegi sana mesti nak air,padahal dah bawak bekal air dia
Abangcik yang behaved, baring atas kusi sambil tengok TV kartun...buat cam umah sendiri je ye

sebelah klinik my gynae adalah klinik paediatrik...comey biasan luar klinik tu..ada playland kat dalam..sbb tu Alysha asek duk usha je tapi tak berani nak masuk

ruang menunggu yang luas dan amat selesa dengan 2 buah TV with different ASTRO channels untuk menghilangkan kebosanan
Bila doc sampai, routine checkup macam biasa...then...
kene scan macam biasa
Ummi pun tak sabar nak tengok progress baby
doc. duk cari kepala baby kat bawah tak jumpa pulak
rupa2nya dah naik ke atas pulak
breech position
huwaaa...
.
3 kali checkup
tak penah stay in one position
memula TRANSVERSE
pastu CEPHALIC tapi senget ke kanan sket
and now FULLY BREECH
aduhhh...
.
bab lain xde masalah
berat baby dah 2.6kg approximately
so, doc scheduled next checkup to be next Saturday
Ummi ada 2 options if baby still breech next week:
1. terus caesar
2. doc cuba buat ECV dulu(External Cephalic Version) ie. manually turn the baby
to be in cephalic positon dan terus induce untuk bersalin sebab risau baby pusing balik
tapi chances untuk berjaya dipusingkan is 60%
meaning kalo tak berjaya still have to go for caesar
.
either Ummi pilih option 1 atau 2,
it still means that I have to deliver the baby
by next week
cuma perbezaannya,
sama ada caesar or normal(by induced labor)
Ummi terus risauuuuuu amat
dahle cepat sangat rasanya
.
pastu Ummi zero knowledge pasal caesarian nih
especially pasal :
-penjagaan luka pas bersalin
-pemakanan dalam pantang
-breastfeeding baby
-macam-macam lagi
kalo takat bersalin normal tu,
insyaAllah Ummi dah reti sangat
maklumlah dah 4x bersalin normal
nak menyusu mengiring ke, nak jaga luka ke, nak makan apa ke, bila nak mula makan jamu...semua Ummi dah well versed
tapi kalo caesar...apa pun Ummi tak tau
.
malam tadi before tido
tak semena-mena Ummi menangis
bukan sebab takut nak hadapi bersalin caesar
tapi banyak perkara lain yang Ummi pikir
-sape nak masakkan kat budak2 nih untuk berbuka...
-sape nak jaga Alysha malam2 bila dia nak susu...
itu la..ini la...
kalau Ayah boleh cuti sebulan ke
takdela Ummi risau sangat
.
sebab sebelum ni Ummi expect paling awal Ummi bersalin pun seminggu b4 raya ke
so at least by that time kompem le Ayah cuti sampai lepas raya
dan Ummi dah kuat
dan kalau Ummi bersalin normal
Ummi tak risau sangat
sebab Ummi dah boleh bangun masak macam biasa
lepas 10 hari bersalin
dan takde masalah nak BF baby malam2
cuma mengiring dan tido sama baby
akibatnya semalaman Ummi takleh tido
kepala asek duk memikir macam2 perkara
.
Ya Allah...berilah daku kekuatan
menempuh semua dugaan ini
moga dipermudahkan segalanya buatku
AMINNNN.....

14 comments:

  1. kesiannya..sabo kak..doa semoga semuanya OK..insyaALLAH, Tuhan akan permudahkan

    ReplyDelete
  2. aminnnn aminn..
    semoga allah permudahkan segalanyer kak....

    p/s semoga akak tabah dengan ujian dari NYA...

    ReplyDelete
  3. hez,
    i doakan semua dipermudahkan utk u...
    i dpt bygkan perasaan u..

    takde ke any of ur or hubby family members yg dpt membantu utk 1st week...

    utk penjagaan bersalin ceaser tu cuba check kat blog azza..
    http://azzamoro.blogspot.com/

    i pun dah lama x jengah.. dia pun baru few mths bersalin c-sec.. mungkin ade tips yg dikongsikan...

    ReplyDelete
  4. Ya Allah kak.. banyaknye yg dipk kannya...

    klu bab nak BF baby if bersalin c-zer yan ade baca kat blog Kak Engku Bidan Bersalin.. byk info2 lain yg mungkin berguna tuk akak.. so akak bacala eh.. nanti yan search dulu pastu paste sini..

    akak sabar banyak2 yer..

    yan klu bab baby belum betul position ni yan mmg pegi berurut ngan nenek urut kat sini.. dua kali mengandung.. baby melintang.. baby senget.. seme dia yg betulkan.. dan insya Allah lepas dia urut tu baby tetap kat tempat tu dah..
    klu doc yan betulkan.. tak tau cemane caranya takut sakit pulak..

    Doa banyak2 kak.. moga sempat baby pusing balik..

    ReplyDelete
  5. ok kak ni link dia
    http://bidanbersalin.blogspot.com/

    hope membantu

    ReplyDelete
  6. Sabar yer kak. Yus doakan yang terbaik buat akak. Kadang2 apa yang berlaku memang tidak seperti yang kita rancang atau harapkan. Moga apa juga kemungkinan, dapat akak hadapi dengan sabar dan tabah.

    ReplyDelete
  7. Kak Ina,
    Lamanya Sue tak tahu apa yang berlaku disekeliling Sue.
    Tahniah Kak Ina, Alisya nak dapat adik rupanya.
    Kak Ina jangan risau ye, caesar pun cepat baik. Dalam hari ke 3 dah boleh bergerak perlahan lahan untuk buat kerja kerja mudah seperti menggoreng2.
    Kak Ina akan cepat sihat, Amin..

    ReplyDelete
  8. Imaan,

    doakan akak ye...thanks for your concern

    Lin,
    tlg doakan akak tau...thanks dear

    bib,
    insyaAllah hubby & my mom ada during the first week tu...tapi still x dpt bygkan camne nak handle Alysha(yg attach sgt ngan I & nak BF baby memalam)

    Yan,
    pasal berurut tu mungkin akak x buat kut...x berani nk amik risiko...tapi thanks a lot for sharing the link...appreciate sgt :)

    Yus,

    rezeki memasing kan...apa2pun akak redha sekarang...yang penting dapat bersalin dgn selamat & baby pun sihat

    sue,
    aah Alysha nk dapat adik gak...sue ada experience caesar kan?nnti akak jengah blog sue cari citer pas bersalin gak...thanks

    ReplyDelete
  9. hez, jgn risau dan sedih sgt.. saya ni 3 kali caesar dan 1 kali bersalin normal tapi caesar lah yg plg senang nak jaga.. minum je pati ikanharuan atau gamat, insyaallah dlm 3 hari boleh bergerak laju... saya ni 4 kali dlm pantang sorang2 jadi kalau caesar saya boleh buat kerja cam biasa, siap boleh memasak, membasuh, mengemas dan bawa kereta gi kedai.. tapi masa bersalinnormal, saya buatcamtu terus demam. jadi maksudnya caesar lg mudah. kalau nak bf, baring mrngiring.. mmg selesa.. jadi jgn risau2.. fikir je baby yg bakal lahir... happy2 selalu, kalau nak tau apa2 psl caesar, tanya je saya...

    ReplyDelete
  10. Akum akak,
    Dugaan plak anak ke 5 yer...takper cuma nak bagi skit pengalaman untuk caeserian...lepas bersalin kalau nasib baik perut tak sakit...(tapi sure akan sakit jugak) lepas beberapa hari...masalah caeser nak jaga luka, esp kalau jenis perut berlipat2...lepas mandi kena keringkan..kalau tak kering nanti lambat baik n boleh terbuka, kalau terbuka nanti infection plak...tk bleh buat kerja berat, kadang2 letak anak nak bf pun sakit, lagikan nak susu mengiring memang tak boleh la untuk sebulan/dua bulan pertama tu...takleh ganas2 pusing badan, kena lembut2...nanti salah pusing jahitan tu terasa mcam meretas...makan, macam biasa, no seafood atau benda2 gatal, telur, dagingm, ayam...tempat luka takyah bubuh ubat...cuma perlu kering sentiasa...jaga kesihatan kalau boleh jangan batuk sebab nanti seksa nak tahan perut tu, gelak n bersin pun tak boleh...makan kene hati2 jangan sampai tersedak...yg penting banyakkan rehat jangan buat benda berat banyak2 supaya cepat baik...kalau boleh mandi baby orang lain tolong mandikan...duduk bangun pun tak elok jugak...jangan pakai kain batik ketat2...nanti sakit perut tu...saya lebih selesa pakai seluar...perut tak ketat kat tempat luka tu. Apapun doa la semoga semuanya ok...kalau boleh semua orang taknak caeser...boleh cuba ECV tu dulu...insyaALLAH boleh kot...doa doa la

    ReplyDelete
  11. kak..shima dulu anak 1st bersalin c-sect..dia remeh masa mula tu ja..masa br lps c-sect.masa tu yg susah sket la..sbb nk bgn payah..tp once dh bangun ok je..cuma mcm nk baring duduk mcm normal tu leceh sket la..tp lps seminggu ok je..akak mkn ikan haruan.insyaAllah cpt baik.

    ReplyDelete
  12. Haslina...Koci...shima...

    thanks for sharing ur experiences...appreciate sgt sbb i hv zero knowledge on this...harap2 dapat apply semua tips tuh...ikan haruan memang elok kan?tapi ada gak yg ckp gamat better jangan sbb dia elokkanluka luar jek but not luka dalaman

    ReplyDelete
  13. akak!!jgn fikir sgt...nnt stress..insyaallah segalanya akan baik...mudah2an..

    ReplyDelete
  14. wahida,

    akak dah leh terima 'kenyataan' skrg...memula tu mmg runsing sgt...now dah tenang :)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages