Tuesday, August 31, 2010

Pengalaman bersalin kali ini

Meh Ummi nak cerita pengalaman Ummi bersalin secara LSCS :lower segment caesarean section...kalo sebelum2 ni dah rasa bersalin secara normal,kali ini Allah duga dengan bersalin secara caesarean pulak



Mula2 sampai ke Hospital Pantai Ipoh tu, Ummi kena masuk 1 room tu..some sort of preparation room...kene timbang berat, amik BP, tukar baju (pakai baju untuk OT kaler hijau),pakai cap etc...waktu nih hati berdebar Allah aje yang tahu...muka pun pucat lesi sebab takut yang amat...then, bila semua dah ready, diorang contact Datin Mimin bagitau patient dah ready...pastu disorong masuk ke luar bilik OT...ada banyak bilik2 kecil yang ditutup dengan kain...bilik2 ni macam final stop before masuk ke OT...pastu datang doctor bius..kalo tak silap dia intro nama dia as Dr Chong ke Dr Wong ntah...memang friendly...dia bius kat tulang belakang aka spina bius...bukan epidural tau...kejap je ubat bius ni berjalan dan Ummi terus disorong masuk ke OT...memang rasa cam tengok citer dalam TV jek sebab mata duk tengok deretan lampu otw ke OT tuh...dah masuk ke OT, Ayah dibenarkan masuk duduk sebelah Ummi..Ayah pun pakai special uniform gak dan cap...then diorang rentangkan kain macam skrin betul2 depan muka Ummi...ohhh...amat merimaskan sebab kain tuh dekat sangat dengan muka Ummi...sampai terkena batang hidung



Ayah tukang update perjalanan operation...Ummi memang tak rasa apa2...tetiba Ummi rasa lalok yang amat sangat...nak angkat mata pun susah...ngantukkkk sangat...Ayah risau tengok Ummi lalok semacam dan asek duk panggil Ummi kut2 Ummi pengsan..hehe



lupa nak bagitau...bila baring kat atas katil operation tu, tangan kiri didepang atas meja kecil kat bhg kiri untuk diambil denyutan nadi yang dikepit kat ibu jari kiri while tangan kanan didepang atas meja kecil kat bhg kanan untuk diambil BP secara otomatik...Ummi rasa rimas sangat...m,au taknya, tangan kiri kanan didepang, kain skrin pulak betul2 kat depan muka...memang rasa cam nak bangun lari je dari situ..tapi apakan daya, Ummi dah numb dari pinggang ke bawah



then Ayah bagitau doctor dah mula operate dan tanya Ummi ada rasa apa2 tak?Ummi tak rasa apa2 pun...kejap je Ayah bagitau, kaki baby dah kuar...yelah baby kan songsang, so kaki dia yang kuar dulu...pastu dengar baby nangis...Ayah bagitau lagi, baby dah kuar...diorang terus bawak baby g bersihkan etc...pastu midwife tu bawak baby yang dah siap dibersihkan kat Ummi suruh Ummi tengok baby dan selak kain suruh tengok gender baby...pastu, Ayah bagitau doc tengah jahit...hemm..time ni Ummi rasa perut cam ditekan2 jap kiri jap kanan...untuk kuarkan darah...pastu Ayah dipanggil untuk azankan baby dan disuruh keluar tunggu kat wad sebab proses jahit menjahit dah nak selesai

bila selesai proses menjahit around pukul 10.30, Ummi disorong ke bilik pemanasan...Ummi memang dah menggigil2 kesejukan yang amat...dah dilapik 2 blanket tebal pun Ummi tak rasa apa2...sampai mengganggu bacaan BP...then diorang pasang macam hot blower masuk ke bawah blanket..barulah rasa panas sket tp still menggigil...dalam 1/2 jam gitu..baru diorang sorong masuk ke wad...Ayah menunggu kat bilik...diorang hantar uri bagi kat Ayah...Ummi leh terbaring je...tak lama pastu kaki dah leh gerak2 meaning ubat bius dah nak abis..baru la rasaperit kat perut tu...doc cakap Ummi kene pose lagi sampai kul 3pm camtu...nak tengok if Ummi ada muntah ke,pening ke etc...by pukul 3pm, nurse kasi minum air sket je isap guna straw sbbb xleh bangun...pas 1/2 jam, tengok Ummi ok je xdee muntah...dia kasi air milo pulak..pun minum pakai straw...pastu doc datang visit kol 5pm...dia cakap Ummi dah stabilize dan boleh makan dinner...nak makan normal meal instead of soft meal pun xpe..Ummi memang prefer normal meal sebab Ummi tak suka bubur...bila time makan pun nurse tak kasi naikkan katil tinggi sangat sebab baru je operate...so makan le sambil berbaring <45darjah..payahnya nak makan gitu..tapi since dah pose dari kol 12 malam Isnin tu, perut menggelodak lapar...makan apa yang ada...alhamdulillah...perut takde masalah...few times cuba menyusu baby tapi Ummi tak berdaya...baby kecik sangat dan Ummi takleh nak ngiring susukan baby

Hari ke 2... tiub catherer/kencing ditanggalkan...drip pun ditanggalkan...nurse suruh g toilet kalo nak wee wee tapi kene tekan button panggil diorang...1st time nak bangun ke toilet tu memang xde daya nak naikkan badan dengan sakit luka kat perut tu...nak menapak 1st step tu..memang hazab...rasa nak menjerit tapi kuatkan semangat..nurse cakap kalo sakit tarik nafas...tapi tetap mengaduh kesakitan sebab perut terasa bagai dihiris2 tiap kali bergerak..nasib baiklah nurse banyak sangat membantu

Hari ke 3...pepagi bangun cuba berjalan sendiri ke toilet tanpa bantuan nurse..alhamdulillah berjaya walaupun dalam kesakitan...B dah bengkak...panggil nurse dan minta pinjam breastpump...diorang hantar pam Spectra tapi single pump jela...dah lama x guna Spectra...aduhhh sakitnya...perit rasanya guna Spectra...dapatla 2oz...susu kuning sangat menunjukkan banyak colostrum...pukul 3pm dah discharge balik umah

Itulah pengalaman Ummi bersalin secara caesarean...sangat tak besttttttttttttttttttttttt....tapi yang bestnya,

  • leh jalan laju2 tak macam berjalan normal nak kene jalan kepit2
  • leh duduk sesuka hati nak bersimpuh ke,nak bersila ke..kalo normal dah sebulan baru berani duduk bersila
  • Ummi dah leh drive dari Seri Iskandar ke stesen keretapi Batu Gajah lepas bersalin hari ke 8...huhu

yang tak bestnya,

  • takleh nak bertungku perut, berbengkung bagai
  • rahim lambat kecut..kata doc it takes 1 month for uterus to contract to normal size..huhu..lamanyaaaa...perut pun cam preggie 3 bulan jek
  • susah nak direct breastfeed baby sebab takleh nak duduk cam biasa lepas bersalin
  • takleh nak urut penuh especially naikkan peranakan sebab perut memang takleh sentuh selama sebulan

so kesimpulannya, lagi banyak yang tak best dari yang best...tapi ini menurut pengalaman Ummi ajela...orang lain mungkin lagi suka bersalin czer dari normal

22 comments:

  1. whoaa, seriaunyer... moga cepat sembuh dan kesihatan yg mantop buat ummi dan baby :)

    ReplyDelete
  2. Ana pun x suka bersalin ceaser. Sakit sangat bila ubat bius dah abis.Pedih ngilu mcm di toreh2. Dah ler 1st time masa tu. Kalo boleh dah xmo bsalin ceaser. Mujur anak ke2 dan ke3 bersalin normal.

    ReplyDelete
  3. Eeuuwwww...ngilunya bila baca pengalaman bersalin belah2 perut nih. Saya nyer turn pon nak dekat dah nih ☺☺

    ReplyDelete
  4. kak ina,

    huhu...tabik spring kat akak la...dah leh drive hari ke 8... tapi tu la..memang lain kat bersalin normal n czer ni..btw, ayu pernah baca kalau bersalin czer ni, akak boleh try pakai bengkung moden...ayu masa pantang anak ke2 wpn bersalin normal, mmg pakai bengkung ni..senang & mudah..

    ReplyDelete
  5. kak ina,

    takper sabar heh...jangan lelasak sangat...nanti lambat baik...macam tu la orang caeser banyak tak best dari best...tapi apapun adala hikmahnya kan :)) tak wish akak lagi for the newborn baby...congrates!

    ReplyDelete
  6. oh yerlupa, masa bersalin anak first dulu second day dia naikkan katil tegak dekat 90 deg then suruh bangun pergi bilik air sendiri ok! ni anak kedia, bangun pagi (bersalin kul 11 malam) dia bawakkan ke bilik air, bersalin second terus skit darah mengalir2 kat kaki masa pergi toilet then rasa pening kalau orang tak tolong pegang memang jatuh...makan bubur separuh muntah, then makan lagi separuh baru ok...macam2 la

    ReplyDelete
  7. huhuuu.. caya lah lepas 1 minggu dah boleh drive... salute you.. Insya Allah, pelan2 jaga makan.. sure boleh kempis semula.. walau tak urut perut tp ade bhgn lain yg buleh urut utk betulkan urat2...

    ReplyDelete
  8. Kak ina,

    kenapa nieza rasa best?? takde la kak jocking. lupa dah cemana rasa sbb anak 1st yang kena ceazer soo sbb rasa mimpi dpt anak kot sbb tue rasa best takyah teran2.

    apa2 pun .. semoga kak ina cepat sehat. Elok2 jaga peyut yerk. Take care

    ReplyDelete
  9. kak ina tahniah on ur baby!
    mmg tak best operate. saya pun dulu bukannya ceaser tapi kena operate buang cyst dlm 3 bulan lepas melahirkan secara normal. procedure diamcm ceaser gak tp bezanya diaorg tak operate my uterus, just potong tang perut je. tp azab nye lepas tu. sampai la ni my perut still buncit & gelebeh skit. padahal lepas pantang bersalin elok je kempis. nyampah.

    ReplyDelete
  10. hikhik....tp klu diberi peluang semestinyer hendak yg bersalin normal kan kak....

    syiokkknyer 8 hari sudah boleh driving...

    ReplyDelete
  11. salamsss kak ina,

    tahniahhhhh.......takutnya baca kak ina kena caesar...bab sakit ngilu tu takut........

    ReplyDelete
  12. maksu...mekasih

    su...memang pedih pas ubat bius abis

    fiza...moga dipermudahkan nnti

    ayu...x beli pun...x berani nk bengkung sbb doc ckp luka dalaman tu sebulan baru baik

    koci...lain anak,lain lak caranya ye

    ReplyDelete
  13. bib...
    dah makin susut perut ni...berkat duk ngepam every 2 hours around the clock kut

    nieja...best????huwaaaa...camne leh best lak

    aqeelah...tulah kan..kalo dah belah2 perut ni...bukan senang

    lin...memang nak sgt rasa nikmat bersalin normal tapi x kesampaian

    mieja....mmg kalo boleh jgnle czer unless terpaksa

    ReplyDelete
  14. kita ni kalau buleh nak elak dari c-zer tapi kalau dah takdirnya mcmtu, takleh nak tolak kan kak Ina..takpe la..yg penting selamat..semua ni pengalaman..

    ReplyDelete
  15. i bersalin czer tahun 2009 (anak sulung). 13 hours mengangkang dlm labour room, baby still tak nak keluar. Paling besar bukaan rahim just 8cm. Then bile dah fatal distress (jantung bayi dah lemah), doctor pun cari husband kat luar untuk mintak permission nak czer.
    Huh, leganya bila dah masuk O.T, bile dah cucuk ubat bius. Kemudian , tahu2 baby dah keluar. Rasa sekejap je. Ni sekarang tgh sarat anak ke dua. Bila pergi check pakar, doktor tu tanya nak normal ke nak bedah. I terus pilih bedah. Tak sanggup nak hadap sakit yg berbelas jam tu.

    ReplyDelete
  16. nur

    anak sulung memang biasalah lama sakitnya..ada yg berhari2 tau menahan sakit...tapi biasanya anak2 seterusnya dah x nyempat2 nak kuar la pulak hihi

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum...maaf sekiranye mengganggu.sy hy nk tanya ttg kos bersalin cezer di hospital pantai ipoh ni.dan boleh sy taw puan menginap di single bedded room @ shared room?harap mendapat respond dr puan secepat mgkn sebab sy amat memerlukan maklumat puan secepat mgkn.sy dijangka bersalin bulan 7 2012 ni dan ini merupakan anak kedua.sy xdpt bersalin secara normal krn beberape sbb.jd hrp puan dpt membantu.terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam zarazuan...

      sbnrnya, sy bersalin kat Pantai ipoh ni di bawah insurance company...dan ya single bedded deluxe room....fully covered by company...tak sure pulak berapa kosnya tapi rasanya boleh aje kalau g tanya kat front desk reception kat Pantai Hospital tu
      dan ini yg sy dapat dari websitenya:

      Room Types

      Rates Per Day (RM)
      Executive Deluxe Room
      330.00
      Deluxe Room
      250.00
      Single Room
      160.00
      Double-Bedded Room
      110.00

      Delete
  18. My partner and I stumbled over here by a different website and thought I might check
    things out. I like what I see so now i am following you. Look forward
    to looking into your web page repeatedly.

    Feel free to surf to my weblog :: http://alofokemusic.net/comunidad/groups/a-few-exercise-routines-that-will-improve-your-vertical-jump/

    ReplyDelete
  19. Thank you for sharing your thoughts. I really appreciate your
    efforts and I am waiting for your further write ups thanks once again.


    Feel free to visit my site - lookingforarrangement.com

    ReplyDelete
  20. You need to be a part of a contest for one of the finest websites online.
    I will highly recommend this web site!

    My web site vertical jump exercises

    ReplyDelete
  21. Salam perkenalan sis...thank utk perkongsian pengalaman...even bersalin normal atau czer,keduanye ada kaedah dan penjagaan tersendiri.yg penting mummy n bby sihat.

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages