Monday, August 16, 2010

Perlu ke barang-barang ni ye?

Since kemungkinan nak bersalin secara caesarean is 50%, Ummi pun godek-godek la ilmu pasal bersalin secara caesarean ni...
banyak nak kene belajar
dari bab :
-pemulihan lepas bersalin
-penyusuan badan
-pemakanan
etc.

Ummi terpikir pulak, adakah 2 barang di bawah ni memang sangat perlu untuk mommies yang bersalin secara caesarean?
If yes, memang Ummi nak beli la
If not, x perlu le kot

strap tummy binder


nursing pillow

PERLU KE TAK YE???

15 comments:

  1. tummy tu bolehlah kot, selepas sembuh luka.

    pillow tu tak brp guna agaknya....

    ReplyDelete
  2. hehe.. kak, saya yg tak Caesar pon guna support pillow ni dulu sbb 1st BF, tak reti nak pegang baby sambil menyusu masa tu.. but in your case rasanya perlu.. tp x perlu smpi kena beli.. pinjam je.. (nak pinjam saya punya?? wink wink)

    ReplyDelete
  3. MakSu,
    tummy binder tu mcm boleh guna in long term je kan

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Ira,
    kalo dekat...mau akak g pinjam Ira pny..apakan daya duk jauh

    ReplyDelete
  6. salam..kenapa akak nk kena ceaser ye? bby ada masalh ke? ape pulak perasaan akak? ke ni bkn 1st time? bg sy tummy tu bagus kut, yg pillow tu sy pakai gak w/pun x ceaser, bby dah dkt setahun ni ,bantal tu abg2 dia wat main je, hehe

    ReplyDelete
  7. strap binder tu rasanya takleh pakai...kalau nak luka cepat baik perut jangan kacau, biar jer walaupun rasa macam tak best sebab akak dah biasa berbekung...kalau perut di ikat2 luka tak baik...sebab lula caeser tu dia mcam takleh dikacau, mcam saya kata kene pakai pakaian yang longgar. Kalau ikat2 perut luka boleh terbuka balik...caeser kene sacrifice skit nak rasa cepat slim (hehehe) tapi as long as kita bf badan akan cepat turun kan... :))

    Nursing pillow tu tak tahula, maybe ok kot as long bila letak kat pinggang tak menyakitkan...sebab bila letak bb atas perut sakit. dapat baby lasak macam darwish tendang2 sakit :)

    ReplyDelete
  8. Ammi Sara,

    baby songsang...dah 3x checkup kedudukan x penah tetap 'unstable lie'

    ReplyDelete
  9. koci,

    oo yeke?tak perlu ke binder tu?huhu...risau ek takut jahitan tu tetas...

    ReplyDelete
  10. Kak, I can post to u if u want.. akak bersalin mana nanti?? kalo kat SP, saya mintak adik ipar saya tulon bg kat akak/husband akak je pon takpe..

    saya guna masa dlm pantang je.. la ni elok tersimpan dlm setor :P

    ReplyDelete
  11. Ira,

    eheh...segan lak nak pinjam2..karang kotor ke apa ke..isk...ada niat nak letgo murah2 ke?

    ReplyDelete
  12. salamss kak ina:)

    Yang nie wajib ada :)Nursing pillow tu sgt2 perlu, bila kak ina nak bfkan bb nanti, sebab kak ina akan dioperatekan. Makanya utk elakkan sakit caesar tuh berdenyut2 sambil nak nyusukan anak, kak ina pakai nursing pillow, bb senang nak menyusu sbb tinggi sket letak kat perut:):)

    kalaou pendapat sayakan, strap tummy binder tu lepas kak ina punya jahitan dah elok, dah kering+kencang :) Memang sangat2 perlu nak nipiskan semula perut yg sikit gedeber...:)

    ReplyDelete
  13. hez,
    u boleh email dgn siti lina of mysuperkids.. rasanya lepas lahirkan fahry (c-sec) lyna guna bengkung modern tu.. mcm yg dlm foto tu la.. much more easier utk bergerak & senang nak jaga dlm pantang.. dia ade tulis dlm blog dia.. tp u kena check balik entry back to dec2008/jan-feb2009..

    email her : sauberlina@gmail.com

    i think she will be generous enuf utk membantu...

    ReplyDelete
  14. bib,
    thanks for the info..nnti kalo rajin I tny dia or godek blog dia

    ReplyDelete
  15. bib,
    thanks for the info..nnti kalo rajin I tny dia or godek blog dia

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages