Thursday, August 5, 2010

Susu Bee???



heheh...
Bee ada susu ke?
takdelah...Alysha yang sebut gitu
actually
dah lama terpendam hasrat nak tukarkan susu Alysha
dari susu perisa coklat
(yang dah merongakkan bhg depan gigi atas Alysha dgn jayanya dan banyak kali membuatkan dia sembelit)
ke susu putih

tapi...
nape susu bee pulak?
ginilah ceritanya...
last weekend pegi shopping barang² dapur
then teringat susu Alysha dah nak habis
so tolak troli ke tempat susu FM
then datang idea nak provoke dia minum susu putih

Ummi :'Alysha xnak minum susu milo(coklat) dah ye...nanti gigi rosak,ulat makan'

Ummi lagi : 'Kita tukar susu ni nak tak?'sambil Ummi tunjuk susu perisa vanilla

Alysha : ' Tak naklah'

Ummi : 'Tapi susu milo tu tak elok..nanti gigi Alysha semua rongak abis'

Alysha : 'Haaa...Ummi..Alysha nak yang ni la...yang ni ada bee'

owh hooo...dia nak susu perisa madu rupanya

kan ada gambar lebah kat luar tuh

kekekek

so,
malam tadi susu perisa coklat dia dah completely licin
dan Ummi buatkan susu bee dia sket dulu letak dalam botol
then dia mintak la
'Ummi, nak susu milo'
Ummi pun hulurkan botol susu baru tuh
dia tengok pastu sengih

Ummi :'Susu milo dah habis..ni susu baruuu...susu bee'

Alysha hisap & Ummi tanya dia 'sedap tak?'

Dia angguk sambil terus sedut abis sebotol
finally,
berjaya jugak akhirnya
sejak Alysha stop BF waktu umo 2 tahun dulu
puas Ummi cuba lepas satu-satu susu yang ada di pasaran
susu putih memang dia reject dari awal
susu perisa coklat mau gak le dia minum
tapi x banyak
puas tukar susu

dari yang paling mahal--->Pediasure






ke yang pertengahan---->Sustagen Junior



ke yang paling murah----->Dugro



finally,
Dugro yang dia berkenan
sekarang ni dia minum susu Dugro perisa madu


memang ada ramai mommies yang pro BF
tak berapa setuju kasi FM kat anak²
lepas putus susu badan
tapi disebabkan Ummi memang tak dapat
sediakan secukup khasiat kalsium etc. dalam pemakanan seharian
jadi Ummi top up khasiat tu dalam bentuk susu

10 comments:

  1. Iman langsung tak nak minum susu tepung, puas cuba macam², soya gak yg masuk. Skang ni bagi soya organik melilea, isomil mahal sgt lah (^_^)

    ReplyDelete
  2. cuteenyaaaa allysha kata 'susu bee'

    ali dulu pon ada masalah tukar2 susu mcm alysha gak...

    ali pon minum dugro ...dulu masa mcm umur alysha dia pon minum perisa sama mcm alysha tu.Pastu atok dia tersalah beli, sampai skrg minum perasa asli.

    ReplyDelete
  3. fiza,

    aah budak kalo dah menyusu badan nih susah sket la nak soh minum FM kan?maybe rasa susu badan nih lagik lemak berkrim kuts :)

    ReplyDelete
  4. mieja,

    ooo Ali pun still minum FM till now ye?

    ReplyDelete
  5. ala xpe la Kak Ina,
    pikir satu je, kalo betul kita mampu jaga pemakanan anak2 seharian xpe jugak bole skip tang susu nie.. Tak salah la nak bagi pun..

    Kita pun bf mommies jugak tapi, err..tepuk dada la kak.. :)

    ReplyDelete
  6. Ealyie,

    ye la kan
    dh usahakan BF 2 tahun tu pun bukan perkara mudah..mcm2 dugaan
    :)

    ReplyDelete
  7. xbagus ke kalo dh abis bf 2thn pastu bg fm pulak?

    btw, salam kenal :)

    ReplyDelete
  8. hez,
    i senyum simpul jer baca statement di prenggan terakhir tu...

    btw, susu baik utk tambahan pemakanan anak2.. bukan lah anak hadap susu jer kan..

    aliya skrg ni dia minum milo.. tp lepas ni nak cari juga susu yg ade perisa, sbb dia memang reject susu putih... hehehe...

    anis plak sejak nak masuk 3 tahun ni, dah tak mau susu putih.. nak susu milo jer.. tp dia menyusu pun 2-3 kali 1 hari jer.. tu pun 4 oz jer setiap 1 dos..

    mcm fikri plak, memang still on susu.. at least 2 kali, bgn pagi & sblm tidur mlm..

    kdg2 i x setuju juga bila ade yg banned terus FM.. unless u ade option utk susu lain bg anak yg 2 tahun lebih.. susu fresh??? mampu ke? susu kambing??? pun mahal juga...

    ReplyDelete
  9. bib,

    my kids 3 org yg atas alysha tuh mmg on FM sampai besar...even si haiqal tu baru stop fm last year kut...tp sbb dia mmg kurusss sgt,me n hubby x kisah la...susu kan elok utk tulang n gigi :)

    mmg ada yg reject 100% pemberian FM ni sbb berpendapat FM ni dah go tru chemical process etc...option yg dorang amik is to give fresh milk..as u said la kan..kalo takat anak sorang tu bolehla...tapi kalo fresh milk kompem la sumer anak lain pun nak gak...kopak le poket wehh...tapi itu atas kemampuan & pendirian masing2 la ye

    ReplyDelete
  10. geeryder,

    salam kenal :)

    fm bukan la x elok...kalo tak elok,kompem dah kene banned kan...cuma, dia dah go tru byk proses dan ditambah extra ingredient la...kalo nak compare ngan fresh milk..memang berbeza la ...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages