Sunday, August 22, 2010

FINAL checkup @37 weeks








Semalam pagi pegi checkup macam biasa...hati dup dap dup dap tapi Ummi memane boleh rasa kepala baby ada kat bahagian atas...memang terasa keras bulat je kepala dia...bila masuk jumpa doc, BP sumer OK jek...then time scan, memang confirm kepala baby still kat atas dan position baby dalam keadaan oblique breech...meaning kedudukan seperti pic di atas tetapi dalam keadaan menyenget bukannya menegak ke atas...selain tu, waktu scan doc jugak detect something not good which was jumlah air ketuban juga dah tinggal sikit...air ketuban bahagian atas perut memang hampir tiada dan hanya tinggal air ketuban bahagian bawah perut Ummi je...so doc cakap memang baby's due to be delivered within this week jugak disebabkan kuantiti air ketuban yang makin mengurang...patutla Ummi memang ada rasa 'leaking' sikit2....dan Ummi pun ada instinct leaking tu adalah air ketuban sebab tak berbau dan tak berwarna...


So, Ummi dah siap2 sign surat untuk kebenaran LSCS (lower segment C-section) dan juga Ummi juga diberi surat untuk admit ke ward terus hari Isnin nanti...as planned by my gynae, Ummi akan admit ke ward around 8am dan LSCS akan dimulakan around 10-11am....insyaAllah, Ayah will be by my side....walau memula tu Ayah cakap taknak amsuk sebab takut tengok doc dah operate perut tuh...bila Ummi cakap yang kami takkan nampak apa yang doc buat dan jugak Ummi reconfirm dengan doc tentang procedure tuh...memang Ayah hanya akan duduk kat tepi kepala Ummi dan akan dihalang dengan skrin kain besar menyebabkan Ummi & Ayah takkan nampak apa yang sedang berlaku, baru Ayah setuju


Selain tu, doc juga bertanya sama ada Ummi nak buat BTL (bilateral tubal ligation) iaitu 'ikat' peranakan secara permanent...Ummi memang ada terfikir cuma tak pernah berbincang dengan Ayah bab nih..memang Ummi juga ada baca tentang hukum kaedah ni...dan Ummi juga tanya doc tentang hukumnya...doc bagitau Ummi dah memenuhi ciri-ciri yang diharuskan...


pertama - age factor (since kali ni kene caesar, if nak preggie lagi kene tunggu at least 2 years where umo Ummi dah 40 by then, dan by that age memang dah x digalakkan langsung preggie due to macam2 risk yang mungkin dihadapi)


kedua - anak Ummi dah cukup ramai


ketiga - if ada penyakit yang menyebabkan perlunya BTL maka kedua2 faktor di atas adalah termansuh


doc cakap memang ada ramai couple yang baru ada anak seorang dua dan umo baru early 30s dah jumpa doc mintak buat BTL ni.....dan doc reject their request sebab tak memenuhi langsung mana-mana ciri yang disebutkan di atas


setelah berbincang dengan Ayah, insyaAllah Ummi akan accept offer doc untuk buat BTL tu


Dengan ini, Ummi mengambil kesempatan ini memohon berbanyak kemaafan andainya ada terkasar bahasa, tersilap kata dengan sesiapa jua yang mengenali Ummi secara langsung atau hanya di alam maya ini aje...tolong doakan moga pembedahan nanti berjalan dengan lancar tanpa seabrang masalah dan juga Ummi dan baby sihat sejahtera keduanya...


Ummi mungkin akan berehat seketika sebelum update cerita terbaru tentang Ummi dan baby baru kami ^_^

16 comments:

  1. Ughh...operate?Ohhh..
    apa2 pun semoga kak ina dan baby selamat....

    ReplyDelete
  2. Asu doakan semoga kak ina dan baby selamat...amin.

    ReplyDelete
  3. hez,
    i doakan u selamat semuanya.. pls email me ur hp no... rasa mcm ada tp tak sure.. pls email to kakyong72@gmail.com

    ReplyDelete
  4. Suhana,Asu & Bib,

    terima kasih atas doa kalian...moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  5. good luck kak ina.insyaALLAH sumenyer akan selamat.

    ReplyDelete
  6. kak ina..semoga selamat semua nya.insyaAllah..

    ReplyDelete
  7. Ahhh terasa2 perut ni hehehe...saya yang ngilu...semoga semua selamat heh kak ina...Amin

    ReplyDelete
  8. Ahhh terasa2 perut ni hehehe...saya yang ngilu...semoga semua selamat heh kak ina...Amin

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah kak.. smua akan berjalan lancar..

    ermm tp bagusla eh.. husband leh masuk.. selalu yan dengar.. hanya bersalin normal sje boleh masuk temankan isteri..

    ReplyDelete
  10. mudah2an selamat semuanya..banyakkan istighfar sebelum masuk OT tu..insyallah..Allah bersama akak...

    ReplyDelete
  11. Salam kak ina, smoga operation berjalan dgn lancar dan di permudahkan olehnya.

    ReplyDelete
  12. salam ziarah kak ina,diharap semuanya baik2 aje,smoge operate berjalan lancar..

    ReplyDelete
  13. teddy doakan kak ina selamt semuanya..Insya Allah..

    ReplyDelete
  14. salam kak
    dah bersalin ker belum? x sabar nak nengok baby

    ReplyDelete
  15. saya doakan akak & baby selamat... amin....

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages