Tuesday, January 25, 2011

Kisah Maid lagi...................part 1

Kisah maid tak abis²
kalo cerita yang menyenangkan hati takpela jugak
ini asek kisah yang merobek hati je laaaa

Our maid nih dah keje nak masuk 3 thaun dah
memang nak beli tiket balik next month
tapi memang sejak setahun ni
to be exact sejak dia ada henfon
perangai dia dah berubah 110%

keje buat ikut dan aje
Alysha dah x diendahkan sangat macam dulu
kekadang sedey Ummi tengok bila time balik keje
Alysha pakai baju lama yang koyak²
apa motif gi bagi pakai anak Ummi baju yang Ummi nak buat kain buruk tuh
grrrrrr...padahal baju baru melambak
dah takleh nak pass kat Firas pun sebab Firas boboy

barang rosak sebab si Siti(my maid's name) ni toksah cakaple
baju koyak kene iron
pinggan/mangkuk/dulang pecah
baju berkaler² sebab campur ngan baju luntur warna
pegi bleachkan/letak clorox kasut hitam sekolah si Kakak!!!
sapu sampah masuk bawah katil
brooch melambak rosak
sebab pegi masukkan tudung dlm WM
tudung instant rosak
walhal dah remind berkali² Ummi akan basuh sendiri semua tudung pakai tangan
dan seribu satu macam lagi lah kisahnya blablabla
dan Ummi yang baik hati ni takde le penalized dgn. tolak gaji ke
atas segala kerosakan yang dia buat selama 3 tahun tu

dah tak kuasa Ummi nak kenang kisah² lampau yang menyakitkan jiwa tuh
tapi yang paling mencabar kami sebagai majikan
bila Kakak kejutkan Ummi n Ayah
bagitau kak Siti takde tido ngan dia
dah check satu umah memang takde
Ayah gi check kat luar umah pun takde
tapi pakaian, beg tangan, wallet dia sumer ada
dan pintu dapur terbuka sikit
menandakan dia kuar umah

kami tunggu sampailah jam 5 am dengar dia berusaha duk buka
pintu dapur yang Ummi kunci semula lepas dia kuar tuh
Ayah suruh dia masuk umah ikut pintu depan
dan dia duduk kat kerusi
sambil kami soalsiasat
tanya dia kemana
dia diam jek
berkali² Ayah tanya
n dia jawab 'pegi jalan²'
haikkk....orang gila je yang kuar berjalan² tengah malam buta sampai ke Subuh
puas tanya memang dia tak expose apa²
tapi penampilan dia waktu tuh memang berbeza dari waktu duk umah
rambut kemas bersepit dan lembap macam baru pas mandi (???)
muka berbedak bagai
isk

memang Ummi dah perasan banyak kali
bila pagi² tengok dia muka tak bermaya
macam orang tak tido malam
dengan mata cengkung n asek menguap
agaknya dah banyak kali dia buat 'projek' tengah malam tu
cuma tak terkantoi

dia memang ada boifren indo. kat sekitar sini
camne Ummi tahu?
sebab dia yang bagitau
Ummi penah cerita kat SINI









14 comments:

  1. ish ish ish... tu la.. bila garang diorang kata majikan yg marah.. bila tanya tak nak jawab.. bila kena kata majikan dera.. abis tu.. majikan ni camne?

    dah ade boyfren ni payah.. keje pun di awangan je.. kira nak bercinta..

    hantar je dia balik kampung.. lepas tu hire yang baru.. tengok camne.. :D

    ReplyDelete
  2. Jassnani,

    mmg dh htr balik...nak hire yg baru pun mslh gak...skrg nih kat susah nak dpt maid

    ReplyDelete
  3. Kalo marah,confirm anak2 jadi mangsa.Itulah yg paling ana takut.Pastu angkut habis brg2 berharga dlm umah...ohh..oh..tidak..sbbtu ana sampai skrg x pakai maid, kak Ina. Cik abg x suka org luar.Mmg letih gila,sbb kita keja,balik nak buat segala keja umah lagi,anak2 lagi. Agak tunggang langgang jgk,bila time sakit demam.Tapi,kena sabar byk2.

    ReplyDelete
  4. isy2... bibik mak saya terus lari ikut boipren die... umur dh 40++, cucu dah 3 tau... bercerai la... die mmg ckp, dtg msia nak cr jodoh, hadus!

    ReplyDelete
  5. eeee...gerammm...
    saya pun trauma lagiks nak berbibik ni...huhuh...
    sakit hati pening kepala pikirkan karenah diorg ni kan... terus fired notis 2 jam ...

    ReplyDelete
  6. susahnyer ada maid mcm ni
    siap curik2 kuar
    tak kunci lak pintu
    paper jadi saper nak tanggung tu
    ummi sebagai langkah berjaga-jaga,
    baik ummi tukar kunci umah ummi.
    mlm nk tido jer kunci semua pintu

    ReplyDelete
  7. Agaga dahla nad penah jumpa dia kat jusco tuh. Isk. Sabar jelah ek. Kesian kat akak se family

    ReplyDelete
  8. Ashanas,
    ish..tak senonoh betul...niat asal pun mmg dah melenconggg

    ReplyDelete
  9. sumimie,
    tulah...akak lak jadik takuuuut sbb 'jantan BF' dia tu still keje area sini

    ReplyDelete
  10. Nad,

    haaaaa...betul tuh...yg sembang ngan Nad kat jusco tu la...grrrr

    ReplyDelete
  11. masalah maid ni kan kat mana2 pun , sapa2 pun kan..kita wat baik pun dibalasnya tak baik juga..kadang2 tengok maid yang duk ngan cina disuruh kerja tanpoa henti tuh, kesian, tapi pk2, kalau dilayan baik pun tak guna, elok jer di buat camtu ...

    ReplyDelete
  12. ida

    tulah akak cakap ngan dia...'kamu nih kalo keje ngan org lain n buat perangai camnih..ntah2 dah jadi cam gambar maid kene dera dalam paper tuh'

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages