Monday, January 10, 2011

Weekend xtvt - masak-masak-PIZZA

Sejak incik oven dah diimport semula dari Semenyih
kekunun Ayah nak makan yang bakar2/rebus2 aje
maka...Ummi pun asek ada mood nak membakarrrrr aje

hari Sabtu hari berjalan²
so xtvt membakar hanya dijalankan waktu petang jek
next entry baru Ummi citer

hari Ahad hari lepak kat umah
maka timbullah idea
nak buat pizza
atas request anak²
yang dah lama x makan homemade pizza asek2 pizzahut jek

Ummi decide buat 2 jenis
satu chicken+chicken meatloaf pizza
satu lagi tuna, corn and crabstick pizza
haha...sendiri buat, sendiri boh nama
lalalala...senang hati....
apa lagi...meh layan gambar

antara bahan untuk pizza pertama

minyak yg. digunakan untuk menumis sos topping

minced chicken

tumis bawang besar didadu

dah wangi, ditambah cili kisar

tomato puree

button mushroom

adunan doh tengah dijemur


ditutup dengan towel lembab bersih

incik oregano

sos topping pizza pertama

dah siap tabur atas base...tunggu nak dibakar

tengah panaskan diri dalam spa..huhu

dah siapppp!



pizza kedua pulakk

sangat juicy...


dan hasil akibat membaham pizza bercheese bertan2 nih
.
.
.
.
.
.
.
dah lama tak dapat EBM sekali pam sampai 6.5oz...masyukkkkkk
kene mamam cheese hari2 lah gini
dan kompem jugak berta badan Ummi pun akan naik berkilo²
huuuuu ngeriiiiiiiiiiii

8 comments:

  1. sedap nampak topping pizza tu.... baru juga lepas wat pizza tembam minggu lepas... kena slow down dulu skrg ni.. kalau tak memBELON lak badan ni naik kang.. ehehehe.. lagi pun tak yah hasilkan ternakan susu di ladang dah.. anak dah slowdown minum susu dah.. :D

    ReplyDelete
  2. kak inaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........nak sikit.....terliur....nyummmmmmmmmmy:)

    terrorrnya kak ina buat pizzaa....caiyok:)

    ReplyDelete
  3. wah syoknya masak pizza...lynn x pernah try masak pizza nie...nampak macam senang jer...insyaallah ada peluang nak try masak la nanti...

    ReplyDelete
  4. Jassnani,
    betul tuh..kalo asek mamam pizza jek,membelon le jawabnya kan..huhu

    ReplyDelete
  5. Mieja,

    ala...takde sedap mana pun...saya budak baru belajarrrrrrrr

    ReplyDelete
  6. Lynn,

    aah x payah...simple jekkkk

    ReplyDelete
  7. kak ina nak resepiiiii
    sedapnyerrrrr

    ReplyDelete
  8. sumimie,

    nak resepi eh?hehe...nnti senang2 akak upload...sehari dua nih bizi la pulak

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages