Tuesday, January 25, 2011

Kisah Maid lagi...................part 2

~sambungan~

lepas dah interrogate sejam lebey
dan dia lebey byk diam dari menjawab
dan hanya menangis bila kami cakap
nak laporkan perbuatan dia pada parent & suami dia di Indo.
barulah menangis tersedu-sedan

then, Ummi & Ayah amik kata putus
mesti hantar dia balik segera
sebelum keadaan jadi lebih buruk

so, Ummi sendiri packkan barang² dia
(nak check kut² dia ada rembat pape...and yes...dia pau dompet comel alysha)
mandikan Firas n Alysha
siapkan barang² kami
singgah tinggal kunci umah kat uncle Krul
sambil mintak tolong tengokkan kakak,abang & abgcik
beli tiket AirAsia online
tiket ke BDO jam 3.30pm
terus vroom ke Imigresen Ipoh
buat check out memo
lamaaaa menunggu giliran
dah settle
bertolak ke KL jam 11am
terus ke bandar Nilai
kuarkan semua duit dia dari akaun bank
sampai ke LCCT kol 2.45
kaunter check in dah tutup 5 mins ago
aiyark!
saje nempel ke satu kaunter tuh
explain kat adik cumil tu
yang kami baru sampai dari Perak
dia baik hati tolong check in kan
dan suruh Siti terus masuk ke terminal T4

sampai ke tempat pelepasan
hanya Siti yang boleh masuk
memula Ummi salam biasa aje
tetiba dia peluk Ummi kuat² 3 kali
sambil nangis
dan cakap 'saya mintak maaf ibuk'
Ummi pun bergenang gakla
walaupun hati sangat marah
tapi dia dah jadi a part of the family for 3 years kan
terasa jugakla di hati
sambil dia nangis,sambil Ummi nasihat² dia

then, kami ke umah Semenyih kejap
Ayah nak amik few docs.
jam 6pm,lepas selesai mandikan Firas
dan Ayah mandikan Alysha
kami bertolak nak balik ke Perak
elok je sampai pekan Semenyih
Kaklong(niece Ayah) called bgtau Siti terlepas flight
(Siti called maid Kaklong to inform)
and tgh tunggu kat LCCT
(henfon Ummi hbs batt while Siti xde no henfon Ayah)
reason dia terlepas flight:
sebab kene tahan ngan imigresen
sebab check out memo tuh
majikan kene ada sekali bagi surat tuh
grrr....tak logik lsg.
mana boleh majikan masuk dalam terminal perlepasan tuh sekali
isk...

hadoyai....
Ummi dah separuh lembek keletihan
dan duk pikir anak² 3 orang kat umah tu
pusing balik ke LCCT
cari tiket lain tapi dah habis
terus ke KLIA pulak
cari mana² tiket ke BDO
pun habissssss
so belikan tiket pagi nih ke BDO
dan dia terpaksa tido di airport
dan Ayah mintak tlg. abgngah(adik kaklong)
yg keje polis kat klia
tolong tgkkan Siti
sebab dia bawak balik duit simpanan sebanyak 16JUTA Rupiah!!!
takut gak kene rampok kat LCCT tuh

kami sampai ke Perak jam 1 pagi
bila Ayah call abgngah nak tny keadaan Siti
abgngah kata waktu dia jumpa Siti tuh
dia tengah asyik-masyuk duk beramas mesra
dengan sorang mamat Indon. kat situ
adeh...penat je Ummi duk nasihat dia
kalo nak tido kat Lcct tuh
cari tempat yang ramai pompuan or dekat ngan family²
takle takut jadi mangsa rampok ke,cabul ke etc...
rupanya dia lagi suka berkawan ngan lelaki
hummm...

dan yang tambah meletihkan
bila Firas mengamuk menangis buat kejang² kaki hentak²
tak tau nape
dah letak minyak angin bagai
dah kasi susu
mengamuk tak hengat
puas dah baca ayat Kursi,4 Qul segala
takmo diam gak
at last, Ummi pasang lampu bilik
baru la senyap dalam tersedu-sedan
jenuh le nak coolkan dia sebelum bagi susu and pelan² bagi tido

pagi ni,
Firas & Alysha Ayah suruh tinggal kat umah je
Ummi macam tak percaya Ayah nak jaga Firas
lagipun Ayah kan baru 2 bulan buat open chest surgery
so Ummi siap² mandikan Firas b4 g keje
siapkan susu dalam botol
basuh baju
dan Ayah volunteer tolong sidai
(which boleh kira berapa kali Ayah volunteer nak sidai baju nih)

sekarang ni dalam dilema
nak amik maid baru ke tak...
kalo amik...payah gak nak cari maid or even agent yang reliable
kalo tak amik...mampukah Ummi nak jaga 5 kids
including a toddler & a baby sorang² kat sini
sungguh dilema.....





19 comments:

  1. wow..! 16 juta duit simpanan dia??wallaweyh...

    ReplyDelete
  2. Senang je indo2 ni cari duit..sekali kuar terus jadi jutawan..huh..tapi kje mnyakitkn hati..memang rse xnak langsung pakai maid ni..bnyak menyakit kn dari menyenang kn..

    ReplyDelete
  3. Salam kak ina,
    Kesiannya dengar cite kak. Susahnya ada maid. kalu takde, susah juga kan? lagi2 bila hubby kak ina baru lps operation. Mau pengsan kak ina nanti. Cuba kak cari orang gaji yg balik hari. Kot2 ada... Kat tmpt saya ni, ada org yg mmg cari keja mcm tu just untuk mengemas dan jaga rumah. Pastu dia balik bila petang. Hope semuanya bertambah baik. Amin..

    ReplyDelete
  4. adui kak ... siannya akak ...
    tp kalo takde maid yang membantu mana la akak larat nak handle anak2 sorang.

    cuba carik org tempatan la kak, makcik2 yang tua sket ...balik hari jerk datang.

    ReplyDelete
  5. fuh baca pon dah mengah, dah semput
    apatah lagi yg menanggung
    firas ngamuk tu pon maybe sebab penat.
    ada baca kat sini http://tripletstory.blogspot.com/
    maid dia baik tp xtaulah sebab blom makan tahun

    ReplyDelete
  6. saya skang pakai daily maid..memang balik hari, tak attach dengan kita, yang penting leh tolong saya jaga twin waktu pi kije n settle apa yang patut kat uamh, penat jugak akak nak terkejar jaga 5 orang tuh, mana baby lagi, alysa lagi..kalau saya , memang surrender awal2 heheheh

    ReplyDelete
  7. hadui kak ina..

    penat hani baca entry ni..kak ina lagi penat kan..

    maybe k,ina bleh cari yang balik hari..biasa makcik tua2 ni rajin dan baik hati..

    penat woo klau xde yang tolong..

    ReplyDelete
  8. Naurah,
    kalo xde keperluan,baik xyah pakai

    ReplyDelete
  9. indah,

    hubby akak bukan takat baru pas operation tapi kami jugak PJJ-weekend hubby n wife...maka akak kenela buat semuanya sendirian mulai 2 minggu dr skrg when hubby dh mula masuk keje

    ReplyDelete
  10. nieja,

    tula..camne nak handle sorang2 tambah2 si firas tu need extra attention n care

    ReplyDelete
  11. sumi,

    yg baca fenat, yg menanggung nih lagi le hazab...amik maid ni is a gamble..klu rezeki dapat yg elok syukur la sangat

    ReplyDelete
  12. ida,

    daily maid tu local ke indo gak?

    ReplyDelete
  13. hani,
    huwaaaa...nak surrender dah rasanya ni

    ReplyDelete
  14. indo kak..mana nak cari malay yang nak kije umah orang skang ni kak...

    ReplyDelete
  15. k ina, kalau bc peel maid ni memang sesak napas dibuatnya, walaupun bukan maid sendiri. depa ni ada laki ke takde laki ke, kalau dah mengenyam tu, ngenyam gak. adoi. papepun harap k ina dapat adjust semuanya. kalau nk ambik maid pun, saya doakan akak dapat yang baik dan serasi dgn k ina sekeluarga.

    ReplyDelete
  16. ida

    ooo ada gak indo yg jadi daily maid ni ye

    ReplyDelete
  17. ummi

    tulah..mmg sesak napas dibuatnya...terima kasih atas doa ummi

    ReplyDelete
  18. berat bahu memikul ni Hez..

    i harap u jumpa jalan keluor utk masalah ni... nak tolong u pun tak reti nak suggest camana..

    geram betui i baca n3 ni part 1 & 2 sekali da baca...

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages