Saturday, January 15, 2011

Bersiaran dari Pantai

Angin takde ribut takde
tetiba pegi bercoti di pantai????
dahle semalam hari sekolah...!
adeiii...bukan pantai mandi manda itula
tapi HOSPITAL PANTAI Ipoh
huhu

sayang kecik Ummi si Firas Zahin
kene admit since yesterday morning
dari hari Khamis dah 2x ulang amik nebulizer kat panel klinik dekat rumah
tak hilang gak wheezing dia
makin worse adela
so panel doctor terus bagi referral letter
suruh admit ke hospital

memula pegi ke A&E Dept.
amik neb lagik
dan juga chest xray
doc nak tgk keadaan paru2
dan jugak precaution untuk H1N1
yang dah mula ada semula skrg ni

alhamdulillah takde kuman dalam paru2
then doc cakap dia kene Bronchiolitis
doc Kuldip.Singh
memang best doc nih

so admit ke wad
Ummi eligible untuk single ward guna insurance company
tapi wad single n double bedded sume penuh
masuk le wad 4 bedded

depan katil kami Indian girl umo 6 tahun
high fever n batuk berkahak
katil sebelah Ummi
budak kecik Melayu boyumo 1 thn 8 bulan
demam n batuk berkahak
katil hujung lak Malay girl umo 5 tahun
pun batuk kuat
isk2...memang musim sekarang nih

si Firas lak meragam jek
takleh tido
yela kan..dah duk ramai2 mestila x sunyi
jenuh le Ummi mendodoi
so mengempeng jela kejenya
sesungguhnya Ummi rasa tulang-temulang belakang Ummi macam nak tercabut dibuatnya
asek dukung ke sana sini
mendodoi pelbagai cara nak tidokan dia
Allahuakbar

malam pun takde rehatnya
sebab Firas dapat babycot
dan Ummi diberi kerusi lipat
tapi sebab dah nak breastfeed
maka Ummi pun mengerekot atas babycot tu
Tuhan ajelah yang tau hazabnya

wheezing Firas makin menjadi2
kol 4am call nurse mintak neb sebab kuat sgt wheezing dia
sampai dia pun merengek serba x kene
lepas neb n makan ubat
baru le dia lelap mata hampir sejam
fuhh...legaaaa

hari ni(Sabtu) kol 3pm baru la ada single room kosong
maka berpindahla pulak ke bilik baru
ada la privacy sikit especially nak breastfeed Firas
kalo tak...leceh sket sbb ada gak para bapa yang gilir2
jaga anak diorang
so payahle nak terjun tiruk atas babycot sambil
breastfeed Firas
kenela sopan abisss
kat single room ni
ada baby cot
single bed
n sofabed
tapi kompemla Ummi n Firas tido atas kayil jek...senang
si Firas lak since tengahari tadi
bunyi wheezing dah kurang byk
sesekali je dengar
tapi.....
asek meragam la pulak
manangis macam dicubit2
tido pun kejap2 je klu letak atas tilam
sudahnya tido berpangku sambil Ummi menaip nih
dah naik muscle tangan Ummi
xyah susah masuk gym bagai...hehe
dalam 5 orang anak Ummi
Firas paling awal warded sbb bronchiolitis
Kakak Syafiqah dulu umo 7 bulan
warded sbb. sakit yg sama
at least uno 7 bulan tu
dia dah pandai duduk sendiri
ini Firas baru nak masuk 5 bulan
berdokong ajela jawanya
yaAllah
beratnya dugaan demi dugaan buatku
sesungguhnya
kutahu ganjaran besar menantiku di sana
ku harus redha........
p/s since Ummi lom tentu bila Firas bole kuar ward...maka, keputusan HAPPY BABY CONTEST akan mengambil masa lebih lama untuk diumumkan...harap semua peserta bersabar dan memahami situasi Ummi ya...


hari pertama di ward

time mood baik


cantik dgt wad pediatrik baru nih...wallpaper each room berbeza2



2nd day..dah tukar bilik




santekk sgt biliknya







wallpaper Nemo


mood tgh hepi dpt bilik baru



food pun maveles'since Firas hanya menyusu,maka food is for mom hehe
menu dinner:
white rice, thai green curry chicken, radish soup,fried vege n watermelon
lauk sumer licinnnn Ummi kejekan
nasi amik sket jek


radish soup....sedappssss




29 comments:

  1. semoga baby firas cepat sembuh & cepat2 boleh discaj spital ye...

    uhuksss, teringat anak sulong saya dulu 3 kali admit sbb bronchitis ni...kena fisio masuk tiub utk sedut kahak tu...huhuhu

    ReplyDelete
  2. patut laaa tak nampak akak pun...sabar ye kak..moga Firas cepat sembuh...my Aniq pun tengah demam ni..memang skang macam2 penyakit..

    ReplyDelete
  3. kesiannya firas..moga cepat sembuh ye sayang..

    ReplyDelete
  4. siannya firas moga cepat sembuh ye sayang, ingat lagik time balqis admitted ampang puteri b4 this teruk tol layanan bayar beribu ribu...adei tak sanggup nak kenag lagik

    ReplyDelete
  5. sz...

    aah bab fisio yg rasa fobia..anak sulung akak dulu pun dah kene camtu..huhu

    ReplyDelete
  6. ida..

    mmg bdk2 sakit skrg ni...cuaca x menentu

    ReplyDelete
  7. anje..

    balqis pun penah kene ye?haikk...APSH x ok ye layanan..alhamdulillah so far Pantai mmg layanan baekkk

    ReplyDelete
  8. ooo..patutlah tgk blog akak macam sepi je..

    Moga Firas cepat sembuh ye...

    Muka dah nampak ceria dalam gambar tu, harap2 Firas cepat baiknya...

    ReplyDelete
  9. Mmg musim batuk skrg ni.Adlin pun asyik cirit muntah dan cirit,mggu lps ada la 2 hari kena ell jaga dia.Ni pun dok panas lg.Semoga firas cpt sembuh..

    ReplyDelete
  10. yus

    dah makin improved..wktu memula admit tuh...wheezing kt dada tu,bunyi dia kalo duk jarak 5 meter pun bole dengar

    ReplyDelete
  11. yus

    dah makin improved..wktu memula admit tuh...wheezing kt dada tu,bunyi dia kalo duk jarak 5 meter pun bole dengar

    ReplyDelete
  12. yus

    dah makin improved..wktu memula admit tuh...wheezing kt dada tu,bunyi dia kalo duk jarak 5 meter pun bole dengar

    ReplyDelete
  13. salam kenalan,

    anak saya pun bulan lepas kena bronchiolitis.Warded.memang penat.4 hari kami berkampung.Nab dan suction adalah activity utama.Iman nangis jangan cakap la.Meraung2.Time tu umur dia baru 5 bulan (sama dengan Firas la time warded)
    Few days lepas discharge iman kembali sihat.Tapi batuk + kahak datang menyerang lagi few weeks later (x sampai sebulan pun).Kami buntu.Atas nasihat kawan, kami berjumpa dengan doktor homeopathi.Alhamdulillah, iman kembali sihat.So far dia belum dijangkiti kembali batuk + kahak.

    Saya tak pasti di ipoh ada di mana rawatan homeopathi (walaupun saya orang ipoh). Tapi kalau area Bangi, boleh try di Bangunan PKNS.Perkhidmatan murah sahaja dalam RM20

    Semoga berjaya

    ReplyDelete
  14. ini link iman berkampung di hospital

    http://honeybelikeme.blogspot.com/2010/12/dugaan-darinya.html

    ReplyDelete
  15. moga bb firas cepat sembuh....amin :)

    ReplyDelete
  16. semoga Firas dah semakin sihat..

    bertuah firas dpt dok ward cantik... :)

    ReplyDelete
  17. mrs yie,

    oh yeke?sbnrnya x puas hati sgt dgn servis PHI sbb hny makan ubat n neb...xde SUCTION!!!so camne kahak tu nak ilang sndiri...now dh discharged pun still berbunyi kahak kat dada n sometimes even bunyi wheezing

    ooo homeopati kat pkns bangi ye?akak tauuuu la sangat..tmpt 'lepak' akak waktu keje kat ikram dulu..huhu...thanks for d info

    ReplyDelete
  18. mieja...

    dah discharge tapi tak totally 100% sembuh :(

    ReplyDelete
  19. bib,

    ward tu rupanya baru 2 minggu dibuka..all these while takde lagi

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah so far experience masuk hospital ok je.. moga cepat sembuh ye....

    ReplyDelete
  21. sian ye, baby firas zahin... kena amalkan minum madu tu... =)

    ReplyDelete
  22. Umi
    boleh ke bagi madu utk baby < 1 tahun eh?

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages