Monday, January 31, 2011

Maidless with 5 kids + weekend housewife....



Hidup Ummi

Since maid dah takde ni, hidup Ummi huru-hara dibuatnya...tapi masih boleh menarik nafas memandangkan Ayah masih menghabiskan cuti sakitnya yang akan berakhir lepas cuti CNY ni...*gulp*

Keadaan rumah dah tak macam rumah...dapur dah lama x berasap...kalo berasap pun eh...macamle guna dapur kayu kuar asap...dapur gas ada asap ke?.. , cuma untuk masak maggi or goreng telur or goreng nugget... no more scrumptious homemade food everyday

Seawal jam 5 pagi Ummi dah bangun bibik dulu pun tak bangun seawal nih! ...basuh baju guna WM...masak air panas...kemas² rumah setakat yang termampu...sapu sampah...elok azan Subuh berkumandang dari surau depan rumah, serentak tu jugakle baby Firas menangis mntak disusukan..maka, landing la Ummi balik atas katil breastfeed Firas sampai dia terlena balik...at the same time, Kakak, Abang & Abangcik dah siap² nak ke sekolah

Dalam kul 7am, dah siap sidai baju...pastu check nursery bags if ada apa2 yang tertinggal...pastu barulah Ummi siap² untuk ke opis...sambil Ummi bersiap, baby Firas dah bangun dan main sorang², gelak sorang², menjerit sorang²...baby Firas always in a good mood tiap kali bangun pagi dengan perut kenyang dah menyusu...now jugak, Ummi dah tak sempat mengepam waktu pagi..*pengakuan ikhlas*

Masuk barang² dalam keta and berangkat ke nursery...hantar Firas ke nursery since last Wednesday..alhamdulillah, takde masalah...tapi Alysha??? fobia bila dengar word 'school' 'tadika' ' taska' 'nursery'....isk...jenuh le duk pujuk² dia macam²...finally, pagi nih hantar jugak dia ke nursery walaupun dia meraung sakan dan bagitau 'sanggup duduk rumah sorang² dengan CEPLOS!!!' ...hadoyai...sampai macam tu sekali penangan takut dia ditinggalkan dan takut berada di persekitaran yang tak dikenali...tapi Ummi & Ayah keraskan gak hati tinggalkan dia sambil berpesan pada caretaker, if dia nangis non stop lamaaa sangat baru call....tapi...risau Ummi dibuatnya dengan anak manja Ummi sorang nih

Tengahari biasanya beli nasi bungkus je sebab memalam sekarang memang tak sempat masak even with Ayah around...balik keje kene sampai b4 6pm kalo tak mau bayar overtime pada nursery...dah amik baby Firas, balik angkat baju dari ampaian...kemas umah....dine out atau beli bungkus dan makan kat umah...basuh baju lagi 1 round...kerah anak² mandi pas sorang-sorang...last sekali baru Ummi yang mandi bila si Kakak dah available nak tengokkan Firas....selesai mandi, kalo Firas tak nangis, Ummi akan kemas dapur, cuci pinggan, kemas bilik etc....biasanya tak dapat buat keje lama pun b4 si Firas dah mula menangis nak tido...selesai tidokan Firas, Ummi iron baju sekolah+baju keja pulak...sekarang nih, paling awal pun jam 11.30 baru Ummi dapat tido

Letihnya Ummi hanya Allah yang tahu.....



Hidup anak-anak

Since maid takde, Ummi asalnya plan nak amik maid baru..tapi Ayah reject for few reasons:
  • susah nak dapat ejen yang reliable & bekalkan quality maids
  • susah nak dapat maid yang bagus
  • serik dengan kerenah² maid yang tak habis² menyusahkan majikan
dah tak nak amik maid, maka survey² lah babysitter...TAKDE
survey nursery pulak..memula tanya nursery kat taman perumahan seberang jalan...untuk Alysha boleh tapi untuk baby Firas dah penuh kuota..hemmm..taknaklah pisahkan diorang pulak...tanya nursery dekat umah pulak...ada kekosongan for both of them...harga pun murah RM30 dari previous nursery..tapi nursery nih mintak warmer untuk panaskan EBM..sebab tu Ummi terus nak beli warmer

sementara untuk 3 orang lagi tu;Abang n Abgcik akan balik umah & bersiap b4 ke sek. agama depan umah tiap hari...while Kakak akan duk umah sorang² till Ummi balik keje
itulah keputusan yang kami putuskan buat masa ni,walaupun Ummi rasa stress sangat sekarang
tapi kerapkali hati Ummi sejukkkk bila :
  • Ayah tolong lipat baju berbakul² (my maid balik haritu meninggalkan 2 bakul besar baju x berlipat & 1 bakul besar baju tak ber'iron')
  • Ayah tolong basuh baju
  • Ayah tolong sidai baju
  • Ayah mandikan Alysha tiap kali Alysha nak mandi
  • Ayah cebokkan Alysha tiap kali dia poopoo kat toilet
  • Ayah sapu sampah dalam umah (since my maid balik ,baru semalam Ummi pegangn penyapu & sapu lantai)
  • Ayah mop lantai tiap kali Alysha terbabas kencing dalam suar(she's diaperless during daytime)
  • Ayah sapu sampah kat luar rumah
  • Ayah kasi tugasan kat anak²...cth.nya pas makan: sorang lap meja, sorang sapu lantai, sorang cuci pinggan
  • lain-lain lagi
- semua di atas Ayah buat sukarela tanpa disuruh...dan sesungguhnya Ayah jarang nak buat semua tu b4 this...alhamdulillah syukur sangat

TAPI...

macam manalah hidup Ummi next week onwards...? bila Ayah dah balik semula ke KL dan mula bekerja?
Ummi tak dapat bayangkan kekalutan yang Ummi bakal hadapi....Ummi taknak hadapi semua tu kalo diberi pilihan...sedangkan sekarang pun Ummi asek stress jek bila tengok umah bersepah-sepah...apatah lagi minggu depan...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

ANYONE HERE WITH 5 KIDS(PLUS A BABY) AND BEING A WEEKEND HOUSEWIFE?
Boleh share your tips on how you manage your life?
Pleaseeee.....help me!!!!!!!!



11 comments:

  1. Kesiannya akak. Harap akak dpt urus dgn baik semuanya...

    Salah satu sbb yus tak smbg keje lps balik obc ialah anak2. Apapun yus percaya akak dan suami dpt ikhtiarkan sesuatu nnti...

    ReplyDelete
  2. tumpang simpati dengan keadaan

    akak..semoga ALLAH permudahkan urusan dan kesihatan akak dan family....
    amin amin amin

    ReplyDelete
  3. yus

    mmg ada gak hubby soh akak stay at home je tgk anak..but i'm not ready for that yet..mentally n financially...

    akak salute ngan yus being a SAHM with 4 kids...bravo!

    ReplyDelete
  4. Lin

    amin...amin...amin...thanks dear

    ReplyDelete
  5. k ina...i know its gonna be very hard for you to juggle life between work,wife and mom without a helper...semoga ALLAH permudahkan semuanya...

    P/S: saya xde tips nak bagi,setakat boleh mendoakan yang terbaik je utk akak n family

    ReplyDelete
  6. maray,

    doamu pun dah cukup amat kuhargai dear...thanks

    ReplyDelete
  7. hez,
    i pulak yg kecut perut baca kesah u ni... kalo la umah u sebelah rumah i, boleh la i tolong tgk2 kan anak u on day time...

    i think ur husband cuba nak train anak2 supaya tolong2 buat kerja rumah, actually sapu2 rumah ni anak boleh tolong..

    apa2 pun u kena strong.. baca surah Insyirah byk2.. mudah2an diberi kemudahn di sebalik segala kepayahanyg u lalui ni..

    ReplyDelete
  8. Sy nk benti keje tp family lak x setuju
    Mcm my sil, byk benda die outsource cam baju sume ke kedai dobi, makanan plak mangkuktingkat.com
    Sy ni tgh cuti bersalin anak no 4, nnti dh keje ingat plan amik mangkuktingkat gak

    ReplyDelete
  9. bib

    mmg my hubby duk train bebudak tuh so that ringan sket tugasan i ...alahai..kalo le betul2 sebelah umah,mmg i book u awal2 la bib..hehe

    ReplyDelete
  10. Farra

    byk outsource ye?hemmm..mgkuktgkat tu cover whole area in Msia ke ek?

    ReplyDelete
  11. kak ina...i baru 3 kidz pun rase nak fengsan...penat travel pun ye...so..ape yg i buat skarang ni utk kurangkan keje n stress...kain and baju basahan bdk dh mmg kontrak hntr dobi 1.50/kg...baju2 kitorg, baju sekolah n baju jln bdk2 je basuh sendiri...so dh rase lega dh kat situ...seminggu dlm 10kg baju hntr dobi...so sebln x lebih rm50 sllnye....kire ok la...sbb amik from dobi dh berlipat sume kain baju..so ade la sket quality time nak spend kat umah...;)

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages