Monday, January 3, 2011

Kos pendidikan sekarang



Harini Ummi dapat coti free lagi..alhamdulillah


tapi memang penat terkejar2 ke 4 SEKOLAH!!!


huhu


Kakak - SMKSI


Abang - SKSI


Abgcik- SKTT


Alysha -Tadika.Pintas


fuhhh...kelam-kabut dibuatnya




kronologi peristiwa harini begini cewah:




  • drop Adam ke SKTT : sambil remind untuk cari seat depan kat kelas dan bagitau guru kelas yg. dia belum dapat buku teks (yuran Adam dah dibayar pada hari Jumaat = RM55.70)


  • drop Abang ke SKSI : sambil remind untuk cari seat depan, takmo belakang2


  • hantar Kakak ke SMKSI...rupanya semua dah berkumpul kat assembly dan Pengetua tgh. berucap pun
  • pic taken kat sek. Kakak tapi blur pulak


  • dah 20 minit menunggu tak habis2 lagi assembly, pegi ke SKSI Abang semula dgn. tujuan nak bayar yuran..bila pegi kat kelas dia rupanya dah mula belajar...pegi bilik guru,katanya guru kelas dia tengah mengajar kat kelas lain..disuruh datang semula b4 jam 1pm...time nih hujan turun selebat2nya...Ummi, Ayah n Alysha stranded kat kantin sekolah..so, bekfes jela kat situ


  • once hujan dah reda, ke sekolah Kakak semula...Kakak masuk ke kelas rancangan khas...jumpa guru kelas Kakak (yang lemah lembut berbudi bahasa...adoyai..bestnya cikgu sekarang sumer baik2 belaka)..bayar yuran = RM100.50


  • pegi ke Tadika.Pintas untuk bayar yuran...orientasi bermula pada hari Khamis...blablabla...total yuran = RM696.00...fuhhh...dasattt...macam nak masuk kolej pun iye gak le


  • balik umah dan pegi ke sek. agama kat depan umah untuk bayar yuran sek. agama pulak...sorang dalam RM150


  • rehat2 kejap sambil prepare simple lunch


  • jam 12.45pm zasss ke SKSI untuk bayar yuran Abang...RM110.50...jemput Abang kat sek.


  • nak pegi jemput Kakak tapi lo kuar lagi...ada assembly lagik


  • ke sek. Abgcik pulak...jemput dia balik


  • ke sek. Kakak semula..blom kuar gak..ada one parent bgtau kol 2.40pm baru dorang balik...adehhh


  • balik umah dan lunch dulu


  • jam 2.45pm ke sek Kakak semula...students baru kuar...minggu orientasi katanya...

bila dilihat...mahalnya kos pendidikan sekarang..kalaulah dulu2 pun kosnya macam tuh, alamat ramailah yang tak sekolah jawabnya...hem...apa yang membuatkan kos pendidikan ni makin melambung tinggi ye?



-esok semua naik bas macam biasa...harini 1st day sekolah tapi bas rosak la pulak...jenuh Ummi ke hulu ke hilir-



6 comments:

  1. betul kak, makin mahal ekkk ... kalo camni la yuran masa zaman kita sekolah dulu2 mau kami adik-beradik tak sekolah ... 7beradik nak sekolah berderet ... huhuhu

    suffiya pun kalo masuk tadika, fees dia jerk RM1500 ... belum bulan2 RM550 dia sorang jerk ... feninggggggg ..... hurm. next year la nieza fening sbb dah tahu fees so tabung duit sekolah dia awal2 ... ;) 2tahun pulak tue sebelum nak masuk darjah 1 ... huhuhu

    ReplyDelete
  2. Nieja,

    tadika apekah itu yg mahal gilossssss????lebey dari nak masuk unibesiti dah tu....fuhhh....berfeluh akak dengar

    ReplyDelete
  3. akak mahal sbb campur daycare .... sbb tak berani lagi la nak kasi naik van ...

    sooo kena PK elok2 balik ...
    mau terus daycare ??? atau kasi dia naik van ...

    aduhhh di-lema betul ... hurm.

    ReplyDelete
  4. Nieja

    ooo campur daycare yek?tapi..costly betul ye...huhu...pk elok2 ye

    ReplyDelete
  5. isk takutnya saya
    mampukah?? dgn keje kilang jer pon
    isk masa depan yg kian mencabar

    ReplyDelete
  6. sumimie...

    sementara anak2 masih kecil, menabunglah dari sekarang
    nnti dah sampai waktunya senang...takdelah fening2

    ReplyDelete

Our lil cutie pie

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

My Online Store

Pages